Dolce Hegedűegyüttes

A siklósi Dolce Hegedűegyüttes újra a Katlanban!
Szerzők, akik művei felcsendülnek:

  1. Brahms: VI. magyar tánc
  2. Alexander Tsfassmann - szovjet zeneszerző, zongorista, hangszerelő, karmester, zenekarvezető. (1906-1971), a szovjet dzsessz egyik alapítója, művészeti vezetője az oroszországi Rádió dzsessz zenekarának, a Szovjetunió érdemes művésze. 7 éves korától hegedülni és zongorázni tanult, de a két hangszer közül inkább a zongora állt közelebb szívéhez. 13 éves korában I. díjat kapott Liszt XI. Rapszódiájának előadásáért, majd arany éremmel (az akkori időkben ez volt a legrangosabb elismerés) fejezte be a moszkvai konzervatóriumot. 1945-ben a moszkvai konzervatórium Nagytermében először csendült fel Goerge Gershvin „Kék rapszódiája” melynek szólistája Tsfasmann volt. Hangszeres szólistaként kiemelkedett tehetségével, muzikalitásával, elkáprázatta közönségét, többek közt Sosztakovicsot is. Az ő nevéhez fűződnek a szovjet rádióban elsőként elhangzott dzsessz előadások és lemezfelvételek. Szerencsére nem csak hangszereléssel, hanem zeneszerzéssel is foglalkozott. Írt filmzenéket, szvitteket zongorára és zenekarra, zongora és szimfo-dzsesszzenekarra, táncdalokat.
  3. Georg Philipp Telemann német barokk zeneszerző Szorgalmának köszönhetően 10 éves korára billentyűs hangszereken, hegedűn, furulyán és citerán már jól játszott.. Édesapja meghalt, anyja pedig nem nézte jó szemmel a fiú zenei érdeklődését, „tanult embert” akart nevelni a gyerekből. Szülői kívánságnak, eleget tett, amikor jogi tanulmányokba kezdett Lipcsében ám ugyanakkor párhuzamosan zeneszerzői tudását is fejlesztette. 21 évesen már a Lipcsei Operaház zenei igazgatója lett. Később, amikor Hamburgba költözött, ahol egyházi karmester lett, megnősült és feleségével együtt tíz gyermeket neveltek az évek során. Korának legnépszerűbb zeneszerzője volt, de halála után a neve gyorsan feledésbe merült. Igen termékeny komponista volt: mintegy 3000 művet alkotott, életműve a zenei műfajok szinte minden területét felöleli (zenekari darabok, operák, oratóriumok, kantáták, misék, versenyművek, passiók stb.). Műveinek száma meghaladja Bach és Händel műveinek számát együttvéve. 
  4. Vivaldi Largo – előadják Komjáthy Kamilla és Keczeli-Mészáros Anna, akik ebben a hónapban, júniusban a szlovákiai Komárnóban megrendezett VI. Beliczay Gyula Nemzetközi Hegedűversenyen versenyeztek és kamara kategóriában a zsűri Arany minősítéssel jutalmazta játékukat. Ugyanitt szóló kategóriában Kamilla Ezüst, Anna Arany minősítést is kaptak. A lányok az elmúlt tanévben rendkívül eredményesek voltak, a nemzetközin kívül két országos versenyen is részt vettek, az országos Koncz János hegedűversenyen Szombathelyen ahol mindketten különdíjasok voltak, míg Budapesten áprilisban az országos Zathureczky Ede hegedűversenyen Kamilla különdíjas, Anna pedig I helyezett lett valamint játszott a díjkiosztó Gálán a Zeneakadémián.
  5. Georg Friedrich Handel – német (szász) származású barokk zeneszerző, hangszeres előadó. Mivel élete nagy részét Angliában töltötte, az angolok őt saját nemzeti zeneszerzőjüknek tartják és akit halálakor 1759-ben Anglia nemzeti panteonjába, a Westminster-apátságban temettek el.
  6. Tsfassmann: Lírai keringő
  7. Karl William Jenkins, született február 17, 1944 walesi zenész és zeneszerző. Dél Walesben született és nevelkedett. Apja, aki a helyi tanító, kápolnai orgonista és kántor volt, megadta neki a kezdő zenei oktatás. Zenei pályafutását, a Wales-i Nemzeti Ifjúsági zenekarban kezdte,mint oboaművész de végső végzettségét a Royal Zeneakadémián szerezte meg. Korai karrierje nagy részében Jenkins jazz és jazz-rock zenészként volt ismert, jászott bariton és szoprán szaxofon , oboán és billentyűs hangszereken. 1970-ben I. díjat nyert a Montreux-i Jazz Fesztiválon . Legismertebb darabjai között szerepel a nagy lélegzetű oratórikus műve az Adiemus: A szentély dala - valamint a most következő Palladio, amely darabot egy, a XVI. században élt építész Andrea Palladio iránti tisztelete és szeretete jeléül írt. 
  8. Hubay Jenő: A fonóban előadja egy nagyon ügyes leány Popovics Léna, aki Komárnóban a Nemzetközi Hegedűversenyen szóló kategóriában Arany minősítést kapott és a Budapesten megrendezett Zathureczky országos hegedűversenyről két különdíjat tért haza, valamint ő is játszott a díjkiosztó Gálán a Zeneakadémián.
  9. Astor Piazzola – híres argentin zeneszerző, zenekarvezető, harmonikás. Életművével a tangót és a gombos harmonikát a komolyzene részévé tette, amihez hozzájárult (egykori szovjet) világhírű hegedűművész Gidon Kremer népszerűsítő tevékenysége is. Több mint 1000 darabja maradt fenn, amelyeket a nagy koncerttermektől a kis klubokig világszerte előadnak. 
  10. Leroy Anderson svéd szülők gyermekeként látta meg a napvilágot 1908-ban Leroy Anderson, híres amerikai zeneszerző. Első zongoraleckéit templomi orgonista édesanyjától kapta, majd később a New Englandi Conservatory os Mucis-ban folytatta zongora tanulmányait. Anderson 8 nyelven beszélt, így 1942-ben csatlakozva az amerikai hadsereghez Izlandra küldték tolmács-fordítónak. Egyéb teendői nem akadályozták meg abban, hogy komponáljon. Ő nem írt nagyszabású műveket, hanem főleg zenekari miniatűrökkel örvendeztette meg a világ zeneszerető lakosságát. Leghíresebb darabjai a „Blue tangó”,C „Sleigh Ride” és a „Szinkópált órák” már 1945-ben óriási sikert arattak. Ezek voltak az első instrumentális felvételei és lemezeit sikerült 1 millió példányban eladni. JelleCgzetes stílusát amerikaiak milliói azonnal felismerték. Egyéb kreatív hanghatásokat is alkalmazott darabjaiban, mint például az írógép, smirgli. 
  11. Igor Frolov 1937-ben született Moszkvában, egy zenész családban. Apja a Szovjetúnió Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere és karmestere, édesanyja a világhírű David Ojsztráh osztályának zongorakísérője. A gyereket már 5 éves korában beíratták hegedülni és akiből természetesen nagy hegedűs lett. Amint befejezte tanulmányait a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban, tanársegéd lett doktora Dávid Oistrakh osztályában. 1998-tól Moszkvai Konzervatórium professzora, művészeti igazgatója és karmestere, a moszkvai Camerata kamarazenekarnak, művészeti igazgatója a Moszkvai Filharmonikus Társaságnak, valamint teljes jogú tagja a Nemzetközi Tudományos Akadémiának. Nagy sikerrel koncertezik valamint mesterkurzusokat tart Spanyolországban, Svájcban, Indiában, Svéd és Finnországban, Nagy-Britanniában, Bostonban.