Darvasi / Kemény / Keresztury-Víg

A Katlanban Csokonai és egy kortárs író

A csurgói Csokonai Református Gimnázium és a Jelenkor a házigazdája annak az irodalmi beszélgetés-sorozatnak, mely egy iskolai programból nőtte ki (és föl) magát a Katlanig, egészen pontosan a Vylyan-teraszig. „Az asztalnál Csokonai és egy kortárs író” elnevezésű, egy éven át tartó programból az Ördögkatlanig utazik az asztal, utazik rengeteg ananász (vajon melyik Csokonai-vers miatt?), utaznak a lelkes csurgói refis diákok és a résztvevők közül három(-négy).

Vendégünk lesz Darvasi László író, Kemény István költő és a Keresztury Tibor – Víg Mihály páros, hozzák a magukét: szöveget, muzsikát, ki mit, a csurgói diákok pedig hozzák magukkal névadójukat, kedvenc szerzőjüket: Csokonai Vitéz Mihályt.

Lesz itt minden:
  • versek (verspincérek, komoly kínálattal), 
  • dalok (főleg zongorára /Szabadi András/ és gitárokra /Lukács Ádám és alkalmi zenekara/ - 21. századi polbeat), 
  • régi szavak és új szavak (csak meg tudjuk különböztetni a régi szerző szavait a modernekétől!), 
  • Csokonai-koktél (szóda, ananász, meglepetés), 
  • Casablanca szörp-bár (a beautiful friendship miatt, meg azért is, hogy a krokodiloknak is kedvezzünk), 
  • dedikálás (Csokonai is, bár ezen még dolgoznunk kell...) 
Tulajdonképpen világcsúcs-kísérletet is tervezünk: be szeretnénk bizonyítani, hogy egy, a 18-19.század fordulóján élt szerző van annyira modern, hogy már-már kortársnak nevezhetjük.


VÁLTOZÁS!
SAJNOS Esterházy Péternek az idén is közbejött valami, mégsem tud jönni hozzánk. Egyszer majd... (Grisnik Petra csakazértis elmondja a Hrabal könyvét!)
SZERENCSÉRE Darvasi László eljön hozzánk - volt már nálunk, tudja, hogy érdemes.