A színek varázslata - festmény- és ékszerkiállítás

"Általában a szín olyan erő, mely közvetlenül hat a lélekre. A szín a billentyűzet, a szemek a kalapácsok, a lélek a zongora a húrokkal. A művész a kéz, amely játszik. Megérinti az egyik vagy másik billentyűt, és megrezegteti a lelket." Vaszilíj Kandinszkij

Minden munkámban három érték megvalósítására törekszem. Fizikai, lelki (érzelmi) és szellemi. Ha bármelyik a három közül sérülne, vagy méltánytalanul háttérbe szorulna bármilyen oknál fogva, akkor az a „termék” nem készül el. Addig nem engedem el a „kezét”, amíg azt nem mondom, hogy a lehető legjobb lett. Nem a tökéletesre törekszem. A lehető legjobbra.
A három értékről néhány gondolat:
1-Fizikai: jó minőségű kövekkel, anyagokkal dolgozom (legyen szó drágakőről, vagy klasszikus ásványról). Folyamatosan törekszem, hogy egyre jobb legyen a fizikailag meghatározható minőség.
2-Lelki-érzelmi: legyen szép, érintsen meg. Engem is, aki formálom, és azt is, aki viselni fogja. Női minőségemből, és több, a szépséghez kötődő szakmámból adódóan fontos számomra az esztétikum. Hogy valóban viselőjének ékszere, új otthonának éke legyen a kezeim közül kikerülő alkotás.
3-Szellemi: a "hozzá(d)adott" érték. Tudjon megnyilvánulni a benne lévő mondanivaló. Az üres szépség mulandó. Nézzetek a régi, sok próbát kiállt emberi kapcsolatokra: nem attól virágzanak, hogy örökké virulóan szépek a benne lévő emberek (akár művi eszközökkel is), hanem a kapcsolatba töltött "hozzá(d)adott" értékektől. Lehet az a másik fél "tudása". Az a tudás, amikor nem azt nézik a felek, hogy maguknak mi a jó, hanem tudják, zsigerből érzik a társukat. Ezért is fontos számomra, hogy minden munkámban benne legyen a hozzá-, a hozzá(d)adott érték.

Németh Kriszta - NKM Design