Meszecsinka

A Meszecsinkát Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) alapították meg 2009-ben. Eleinte duóként léptek fel, mára a zenekar bőgőssel és ütős hangszeressel is bővült. Saját dalokat és népzenei feldolgozásokat adtak elő. 2010 januárjában egy hatszámos demót jelenítettek meg, amelyről a Zene.hu a következőt írja:

„Lágyabb, pörgősebb, angol, spanyol és magyar népies melódiák egyszerű, de nagyon eltalált hangszereléssel és mélyre ívelő énekkel. Holdacska, mely valószínű egyre fényesebben fogja beragyogni a magyar ándörgránd egét.”

A következő években a Meszecsinka népszerűsége gyorsan nőtt. A zenekar hallható sok budapesti és vidéki klubban, fesztiválon (SZIN, VIDOR, BábelSound, Mesterségek Ünnepe, Művészetek Völgye, Szegedi Várjátékok), és egyre többet turnézik külföldön: Lengyelország, Csehország, Görögország, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Bulgária, Németország.

2011 májusában a zenekar közel száz jelentkező közül megnyerte a Folkbeats tehetségkutató első díját – amerikai turnét. 2013-ban került rá sor. Meszecsinka 13 koncertet adott USA és Kanada különböző koncerthelyein, köztük New York egyik híres multikulti klubjában, a Dromban, Philadelphia ismert jazz klubjában, a Chris’ Jazz Café –ben, és a Torontó bulis városnegyedének fontos helyszínén, a Lulu Lounge-ban.

A Magyar Narancs másfél oldalas interjút közölt a zenekarral, a Zenész Magazin címlapjára is felkerült. A Dunaparty Fesztivál keretében Meszecsinka több ezer embernek játszott a Clark Ádám téren felállított színpadon, A MÜPÁ-ban tartott Népzene Ünnepén játszott a műfaj legjobbjaival együtt, a Fidelioszerint „a legeredetibb hangzást produkálva”.

2012 májusában megjelent a zenekar első nagylemeze, CD-n a Narrator Records kiadásában. A lemezt Bécsben mutatták be először, a rangos Balkan Fever fesztiválon. Ugyanakkor jelent meg a Meszecsinka első videoklipje. A zenekar nemzetközi sikere német kiadáshoz vezetett – a hamburgi Hiperbole Records kiadta és terjeszti Meszecsinkát az egész világon. Ez alkalommal a zenekar 2013-ban két németországi turnét is lebonyolított.

2014-ben Meszecsinka Oroszországban járt és az útjáról egy, a Vörös Téren is forgatott klipet készített egy új dalára. A Kinyílok c. új klipet Csepeli Eszter forgatta, akinek az új filmje a 2014-es Cannes Filmfesztivál hivatalos válogatásában szerepel.

A klip a vezető világzenei kiadó World Music Network és Európa egyik legismertebb népzenei magazinja, az fRoots video Top10-ében érte el a hatodik helyet.

Az új albumát a Vidor Fesztiválon mutatta be, 1500 ember előtt.

ENGLISH SUMMARY AVAILABLE.