I. ARALICA IBERO HACIENDA - programok

Helyszínváltozás! Technikai okok miatt az Ibero Hacienda a Sauska Udvarból az Aralica Kertbe került (Nagyharsány, Kossuth u. 38.). A meghirdetett program változatlan: 

Saramago-kiállítás és film
José Saramago, a Nobel-díjas portugál író lenyűgöző és sokszor felkavaró világokat teremtett könyveiben, miközben a szó mestere is volt. Regényei a múlt és a jelen, fikció és valóság, saját és klasszikus szövegek összeszőtt elegyét alkotják. Ezeknek a technikáknak, és általában az írói pályának a megértéséhez ad fogódzót a kiállítás, valamint a José e Pilar című film, amely az összetartozásról, bizalomról is sokat tanít nekünk.

Rendhagyó portugálóra

Ha az idegen először hall portugál (főleg európai portugál) szót, szörnyülködik: ez a sok "s" meg "zs", az orrhangok és az alig kivehető szóhatárok tényleg egy újlatin nyelvhez tartoznak, amelytől az olasz dallamosságát várnánk el? Pedig a portugál csodaszép nyelv, csakhogy ez nem elsőre tárul fel. De a rendhagyó portugálórán bizonyosan!
Az óra brazil felében egy anyanyelvi beszélő magyarázza el, mit is kell hallanunk valójában a Lambada vagy a Samba de Janeiro című dalokban.

Pécsi Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont kerekasztal beszélgetése
„Egy közömbös stílusú köznyelvi szöveg színvonalas lefordítása egy másik nyelvre az átlagember számára is elérhető feladat. A szépirodalmi művek visszaadásához azonban ennél sokkal többre van szükség. Az idegen nyelv közel tökéletes ismerete mellett az anyanyelv árnyalt alkalmazása ugyancsak fontos követelmény, de az igazi műfordítónak még költői, szépírói adottságokkal sem árt rendelkeznie.” (Szabó Lőrinc) Meghívott vendégeink: Hargitai Evelin műfordító (portugál), V.Gilbert Edit, a BTK Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék docense (orosz), Cserna György műfordító (angol), Andrássy Csongor programfejlesztő (szanszkrit).

Nemes Hajni ének és gitárjátéka
Nemes Hajni hagyományos portugál nyelvű dalokat énekel, s gitárjátékával kíséri azokat. A gyermekeknek szánt programok hangulatos kiegészítője, a mediterrán hangulatok megidézője igazi kuriózumnak számít a fesztiválon.

Flamenco Sophianae. Flamenco – filmvetítés és beszélgetés Nagy Eszterrel.
A Flamenco Sopianae a Pécsi Flamenco Egyesület tagjaiból alakult együttes. Előadásuk a műfaj tradicionális alapjain nyugszik. Az ének, a gitár és a tánc hármas egységét a cajón egészíti ki. A flamenco sokak számára a spanyol néptáncot jelenti, ám ennél jóval többről-, az európai és a keleti kultúrák művészeti értékeinek keveredéséről van szó. Több évszázad lenyomatát hordozza a műfaj, mégsem állapodik meg soha, folytonos megújulás jellemzi. Bár szabályrendszere szigorú, mégis lehetővé teszi, sőt megköveteli az improvizációt, az egyéni kibontakozást. A flamenco által megélhető érzelmek skálája végtelen. Talán ez ösztönzi az együttes tagjait, hogy egyre inkább elmerüljenek benne, megtalálják a saját hangjukat, saját örömüket - bánatukat ezen a néha küzdelmes úton, mely lassan mindannyiuk életének szerves részévé válik.

Carlos Saura „Flamenco flamenco” című táncfilmjének (2011) megtekintését követően a szervezők Nagy Eszterrel beszélgetnek táncról, életérzésről, s a sztereotípiamentes flamenco helyéről a mai, modern kultúrában.

Bemutatkozik a Pécsi Magyar-Spanyol Társaság. A Szent Jakab zarándokút.
A magyar civil szervezetek között is különlegesnek tekinthető a Pécsi Magyar-Spanyol Társaság, mint Pécs legpatinásabb civil kezdeményezése a hispán és luzofón (beleértve minden európai, valamint dél-amerikai országot, melyek anyanyelve a spanyol, vagy a portugál nyelv) kultúra népszerűsítéséért.
A Társaság 23 éve létező aktív munkájával számos rendezvénnyel járult hozzá a spanyol és portugál nyelvű országok kultúrájának terjesztéséhez. Előadások és kiállítások szervezésével mutatja be a Magyarországon sok esetben ismeretlen művészek és kutatók munkásságát, kutatásaik eredményeit.

Napjaink egyre népszerűbb túraútvonaláról, a Szent Jakab zarándoklat útvonaláról tart előadást a Társaság, olyan meghívott beszélgetőpartnerekkel, akik már részt vettek az úton, vagy tervezik a zarándoklat teljesítését. A beszélgetést Deák Máté vezeti.

Azulejo kiállítás
Az azulejo egy jellegzetes, arab, spanyol és portugál nyelvterületen elterjedt csempe. Jellegzetessége a mintákat elválasztó, kontúrrajzot adó határvonalak árkolt kialakítása. Spanyolországban főleg Andalúziában, Alicante környékén (például Alteában) és Katalóniában népszerű. Mindenütt megtalálni Portugáliában, ahol az ország legjellemzőbb díszítő elemének tekinthető: nemcsak a frízek és a nagy faliképek számítanak mindennapinak, de medálként is közkedvelt. A csempekiállítás az azulejo csodás világába kalauzolja el az érdeklődőket.

Ángel Sanz Briz – el ángel de Budapest. Kiállítás.
Ha a nyilas hatalom és a náci megszállás üldözöttjeinek megmentőiről esik szó, mindenki hallotta már Raoul Wallenberg, Angelo Rotta vagy Carl Lutz nevét,. Ángel Sanz Briz-é ismeretlenül cseng a magyar emberek fülében, pedig a spanyol diplomata éppúgy, mint svéd, szentszéki vagy svájci társai, túllépett a kötelesség diktálta feladatokon, és lelkiismerete által vezérelve ő is aktívan részt vett üldözött embertársaink életének megmentésében.

A spanyol diplomáciai szolgálat többi tagja közül a legtöbb, több, mint ötezer ember életét mentette meg, melyről sokáig nem sokan tudtak a megmentetteken kívül. A keresztneve után budapesti Angyalként is említett diplomata, akit a jeruzsálmi Jad Vasem Intézet a Világ Igaza címmel tüntetett ki, csupán most kezdi megkapni az őt megillető elismerést Magyarországon, melynek elősegítésére készítette el a Spanyol Nagykövetség és a budapesti Cervantes Intézet ezt a Sanz Briz alakja és humanitárius munkássága előtt tisztelgő, 11 hordozható elemből álló kiállítást.

Kerekasztal beszélgetés
Soltész Bélával és Zelei Dáviddal az életről, utazásokról és megjelent könyveikről.
Zelei Dávid és Soltész Béla írók, kritikusok, fiatal kutatók, s világlátott emberek. Könyveiket Pécsett számos alkalommal mutatták már be, s gondolataikat a világhálón is olvashatják az érdeklődők. A kerekasztal beszélgetést Antonio Domingo Lilón, a Pécsi Tudományegyetem Ibero-Amerika Központjának kutatója, egyetemi docense vezeti, érintve napjaink fontos kérdéseit Közép- és Dél-Amerika térségeit illetően.

Bemutatkozik a Club Cubano
A Club Cubano az egyetlen olyan pécsi tánciskola, mely teljesen a kubai táncokra specializálódott. A kezdetektől fogva az olyan autentikus kubai stílusok elsajátítása és átadása a célunk, mint a kubai salsa (casino/timba), son, rumba, afro. Abban hiszünk, hogy a kubai táncok teljes élményét csak a kultúra és a zene ismeretével lehet átadni, ezért óráink szerves részét képezik ezek a tudnivalók. Többször jártunk Kubában, és örömmel osztjuk meg mindenkivel az ott tanult és tapasztalt dolgokat, emellett rendszeresen részt veszünk Európában élő kubai tanárok workshopjain, magánóráin is. Új keletű együttműködésünk lelkes profi és amatőr zenészekkel lehetővé teszi azt, hogy a tánc mellett a salsa zenét is bemutathassuk.

Kubai sztereotípiák vs valóság
A beszélgetés felvillantja mindazt, ami a turista magazinokból, és prospektusokból kimarad.

Az afrokubai santería (táncbemutatóval)
A kubai kultúra fontos, ám kevéssé ismert aspektusa egyedülállóan, táncaival együtt bemutatva.

Club Cubano táncbemutató és táncház 
Ismert és kevésbé ismert műfajok a Club Cubano oktatóinak és tanítványainak előadásában, majd táncház, ahol a közönség is megtanulhatja a salsa alaplépéseit.

Kubai salsa koncert
Salsúngara projekt - salsa amatőr és profi, magyar és latin-amerikai zenészek tolmácsolásában.

Gyermekprogramok
A délelőtti, délutáni idősávban a gyermekes családokra fókuszál a programkínálatunk. Gipszfestést, mesemondást, színházat gyermekek bevonásával, gitárjátékot, s gyermekdalokat kínálunk részükre. A családi kvíz remek közös programot nyújt minden korosztály számára. Foci kvízünkkel a középiskolás generációt szeretnénk megszólítani.

"Sancho Panza" grilludvar
Az Ördögkatlan ideje alatt a pécsi Zsolnay Negyedben található Café Griff és Ginkgo Club & Bar biztosítja az ételeket az „I. Sauska – Ibero Hacienda” programsorozaton.
Spanyol, portugál és karibi jellegű finomságokkal és borokkal készülnek az Iberio Hacienda grilludvarában.
No puede irmele de la memoria porque lo quiero.
Nem tudom elfelejteni..., mert szeretem.

www.facebook.com/cafegriff
www.facebook.com/ginkgo.club.bar


A Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium Spanyol Tagozata

Az egyetemi szintű képzés mellett komoly szerepet vállalnak a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium spanyol-magyar két tanítási nyelvű tagozatának oktatói és diákjai is abban, hogy Spanyolországról és Latin-Amerika országairól minél több ismeretet adjanak át iskolai és városi szintű programjaikon. A Spanyol Tagozat kitűnő kapcsolatot ápol a Cervantes Intézettel, a Spanyol Nagykövetséggel, továbbá a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Ibero-Amerika Központjával. A nyelvoktatás mellett kultúraszervező feladatokat is ellát: Spanyol Estet, Latin Karnevált is rendezett már a Zsolnay Negyedben a Café Griff lelkes tulajdonosaival együtt. Az idei Ördögkatlanfesztiválon diákjaiból álló zenekar lép fel, The Jackmen névvel, s a tagozat a gyermekprogramok, valamint a családi és foci kvízek lebonyolításában is segédkezik.


The Jackmen Zenekar
Mi vagyunk a Jackmen Pécsről. Stílusunk funky elemekkel vegyített rock zene. Saját számokat játszunk nagyrészt, de egy-két feldolgozást is elő szoktunk adni. Dalainkat 2014 szeptembere óta írjuk, de a jelenlegi formáció 2015 februárja óta zenél együtt. Tagok: Eva Sophia Valencia - Szintetizátor Barkó Bálint - Ének Szeghalmi Dávid - Gitár Juhász Kristóf - Basszusgitár Faragó-Kádár Antal – Dob.

Facebook: https://www.facebook.com/thejackmenband?fref=ts