Beszélgetések az életvégről

Életszerű-e, hogy egy életigenlő nyári kulturális fesztiválon az élet végéről beszélgetünk? Ha jogos kérdés a "Hogyan éljünk?", akkor legalább ilyen jogos az is "Hogyan haljunk meg?" A Vylyanon
folytatandó beszélgetések arra keresik majd a választ, van-e mód arra – például az eutanázia révén -, hogy életünk végén is megőrizhessük a döntésszabadságunkat és a méltóságunkat.

augusztus 7. (péntek)

13.30-14.30 Az éjszakai pillangó
Dokumentumfilm egy 26 éves, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő lány utolsó napjairól és eutanáziájáról.
A FILM EREDETI NYELVEN, ANGOL FELIRATTAL MEGY!

14.30-15.30 Az eutanázia mint lehetséges életvég
Beszélgetés Bitó László (köz)íróval, a Boldogabb élet -- jó halál / Eutélia -- Eutanázia –/ c. könyv szerzőjével arról, miért gondolja, hogy az eutanázia legalizálása eggyel több lehetőséget és így nagyobb esélyt teremt(ene) arra, hogy az ember a halálakor is az maradhasson, aki az életében volt. Moderátor: Bérczes Tibor

augusztus 8. (szombat)

13.30-14.30 Meghalhatok?
Dokumentumfilm, amely azt a kérdést vizsgálja, miért ódzkodnak a pszichiáterek és az orvosok attól, hogy kegyes halálban részesítsenek lelki betegségben szenvedő embereket, holott a holland eutanázia törvény erre elvben lehetőséget ad, és így a szenvedő lelki betegek többsége számára csak egyetlen alternatíva marad, mégpedig az öngyilkosság valamelyik embertelen formája.
A FILM EREDETI NYELVEN, ANGOL FELIRATTAL MEGY!

14.30-15.30 Az igazságos életmérleg
Beszélgetés Bíró Eszterrel, a Magyar Hospice Alapítvány szakpszichológusával arról, milyen a viszonyunk a halálhoz, hogyan működik a hospice hálózat, és mit tehet egy pszichológus azért, hogy a haldokló viszonylagos megnyugvással fogadja (el) a halálát.