Az Ördögkatlan idei képzőművész díszvendége: Böröcz András



Tavaly a Kossuth-díjas fotográfus, Korniss Péter, idén a New Yorkban élő, de Pécshez és környékéhez ezer szállal kötődő képzőművész, Böröcz András lesz az Ördögkatlan egyik díszvendége. 

A művész életművének egyik legfontosabb sajátja az abszurdba hajló személyes ikonográfia, aminek évtizedek óta építgetett egyik szála a „Hordók élete”. Az emberi tulajdonságokkal felruházott hordók rajzsorozaton, különleges módon megmunkált és installált tojásokon tűntek fel korábban (ezek pécsi, budapesti és New York-i kiállításokon egyaránt láthatók voltak, de a szokatlan anyagokhoz és hagyományos mesterségekhez vonzódó művészt régóta foglalkoztatják a témában és anyagban rejlő olyan lehetőségek, amelyek monumentális műformák (szobrok, installációk) létrehozására is alkalmasak. 


„HAYDN HORDÓI” INSTALLÁCIÓ ÉS PERFORMANSZ 

A „Haydn Hordói” produkció alapötlete onnan táplálkozik, hogy Joseph Haydn zeneszerző, aki egykor Magyarország területein is élt és dolgozott, nem elhanyagolható módon hordókészítő családban született. Böröcz András Haydn Hordói” című multimédiás performanszhoz egy hordódongákból épített installáció készül. A 30-40 perces előadás gerincét Böröcz élőben és videón kivetített akciói adják, élő zenei aláfestéssel. Az előadás három fő pillére: négy párhuzamosan vetített videó, Haydn műveit élőben előadó klasszikus zenészek és Szemző Tibor kortárs zeneszerző alkotásai. A performansz után az installáció fényképekkel, videókkal kiegészítve megtekinthető lesz a Vylyan pincéjében. A „Haydn Hordói” produkció szervesen kapcsolódik Böröcz képzőművészeti és performansz tevékenységéhez. 1978-87 között Révész Lászlóval közösen több mint 30 performanszt készítettek. Majdnem 10 évvel később, 2010-től Böröcz újra megtalálta a performansz művészetet, mint műfajt, amikben egy általa választott fogalmi vagy vizuális témát különböző médiumokkal jár körül: rajzzal, szoborral, videóval, zenével és szöveggel. 

A fesztivál minden napján várni fogja ez a rendhagyó produkció a katlanozókat a Vylyan Pincészetnél.





MŰVÉSZI HORDÓ A kiállításhoz készül egy boroshordóból kialakított szobor is, amely a pincészetnél marad és a fesztivál során szintén megtekinthető lesz. 


KIÁLLÍTÁS 

Böröcz András műveihez gyakran választ egyszerű, hétköznapi tárgyakat. A hordó az egyik fontos motívum, amelyhez Böröcz különböző módokon újra és újra visszatér. A performanszt kísérő kiállítás Böröcz „Hordók” című, 1987-ben a kanadai Banffban készült rajzsorozata, amit 2012 augusztusában első ízben láthat a magyar közönség az Ördögkatlan fesztivál ideje alatt. Rajzsorozatának főszereplői maguk a hordók, a jellegzetes hordóemberek, akik megszületnek, élnek és halnak, közben pedig különféle szituációkat élnek meg.