HÍMEZZÜNK AHOGY RÉG – a karádi fehér hímzés elsajátítása


A Cifra Műhely Kulturális Egyesület egyik célja a hagyományok ápolása és továbbörökítése. A hagyomány szó vonatkozik a népi kultúrára, életmódra, néptáncra, népzenére, a népi élet egészére egyaránt, melyeket próbálunk még közelebb hozni a befogadó közönség apraja-nagyjához. Az eddig megszokott mérai élet mellett Dél-Dunántúl vizeire evezünk, és Karád hímzés világa és annak megismerése is szerepel a célok között. Karád egy kis Somogy megyei falu, de külső Somogy egyik legjelentősebb faluja a népi kultúra tekintetében. Kiemelkedő és egyedülálló értéke a jellegzetes karádi hímzés.
Az egyesület szervezésében egy teljes napon keresztül lehetőség nyílik arra, hogy betekintést nyerhessünk az aprólékos munkafolyamatba és mindezt olyan embertől tanulhassuk meg, aki már gyermekkora óta folyamatosan tökéletesíti tudását. Ezt egy karádi nagymamánál nem is tudná jobban senki sem, így mindenkit szeretettel vár Marika néni!

Palkonya, Cifra Terasz / augusztus 04. szombat


Amit a karádi hímzésről tudni érdemes:

Az eredeti karádi hímzés fehér alapon fehér fénytelen fonallal készült, csak az 1930-as, 40-es években kezdték el színessel varrni. Mindig csak egy színnel! Ezek közül a legismertebb az aranysárga, de volt zöld vagy piros is. Viszont az eredeti karádi hímzés szín a fehér. Az öltéstechnikák leggyakoribb fajtái a lapos hímzés, a lyukhímzés, valamint a száröltés és megtalálható még a rácsavarásos hímzés(búzaszem). A lyukhímzés többféle lehet: sima, borsóka, szakállas és a csatosluk. Néha egyes elemek között, elválasztóként használták a cakkos hurkolt (slingeléses) formát is. Nagyon változatos a sok szép subrika, elsősorban a lakásdíszítő kézimunkákon ugyan csak megtalálható a mesterke és a bujtatáson (darázsolás). Az anyag szélét ,,fűrész-csipkével” díszítik. Érdekes megfigyelni a karádi mintarajzokon, hogy a levelek tökmag alakúak. A levelet hosszirányára merőlegesen varrták ki, sűrűn alátöltve, hogy domború legyen. Az anyag szegélyezésnél ,,mesterkét” alkalmaztak. Az anyag szélén három ugyan olyan tűhelyre öltött cérnával apró slingeléshez hasonló formát hoztak létre. A karádi minták elnevezései a következők: szőlős, pillés, kerekes, pacalos, szíves, tölgyfaleveles, szilvamagos, tulipános, rózsás, korsós, szedres, vékás, vízfolyásos, S-es, bagófejes, nyócas, gerendás.