FAJKUSZ BANDA


Fajkusz Attila - hegedű

Szőke Gergely - brácsa

Szőke Ernő - nagybőgő
Erőss Sándor – tangóharmonika



A zenekar alapítói már öreg motorosoknak számítanak a táncház-zenészek között: Ernő, a korelnök már a hetvenes években muzsikált Gödöllőn egyetemistaként, majd Sopronba hazatérve az egykori Lajtorja együttes egyik alapítójaként folytatta egészen a kilencvenes évek elejéig. A zenekar megszűnése után már csak egy-egy alkalomra vette kezébe a vonót.
Attila Győrött kezdte a nyolcvanas évek elején, a valamikori Rakonca zenekar egyik alapítója volt, de 1996-ban megszűnt a Rakonca, s ő alkalmi zenekarokkal, zenész barátaival muzsikált tovább. Miután Sopronba költözött, szinte természetes volt, hogy kereste Ernőt, mint egykori lajtorjás zenészt. Muzsikálni volt kinek, hiszen a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület néptáncműhelyében sok fiatal és gyermek kedvelte meg a néptáncot, és a táncos alkalmakra kellett a zenekar. A cél egy soproni zenekar megalapítása volt, bár nem volt állandó brácsás, legtöbbször Hanusz Zoltán jött segíteni Komáromból. A megoldást igazából Ernő fia, Geri jelentette, akinek nem volt idegen a népzene, noha blues herflisként muzsikált Sopronban, hamar rátalált a brácsa harmóniákra - Hanusz Zoltán és Orsós Tamás sokat segítettek neki - , így kialakulhatott a zenekari alap hármas. Ez a felállás 2004-ben szólalt meg először, majd 2005-ben már Ölveczky Tamás klarinétozott és tárogatózott a zenekarban, aki ugyan sokat utazik Bajáról Sopronba és vissza, de szívesen jön, és szívesen látjuk. 2010-ben találkoztunk harmonikásunkkal, Erőss Sándorral, aki fiatalabb korában még Csíkszeredában a Hargita együttesnek muzsikált. Mivel ő a szomszéd faluban, Harkán lakik, néhány földrajzi anomáliát (pl. Baja) leszámítva soproni zenekarnak tekintjük magunkat. Ez azért jó, mert a soproniak is így tekintenek ránk, és ez jó érzés.

2009-ben kiadtunk "Anno" címmel egy CD-t, amelynek anyagából táncszínházi műsor is készült a Sopron Táncegyüttes lábára Sipos Ferenc és Boka Gábor rendezésében, és még ebben az évben szövetkeztünk a szintén soproni Dalriada zenekarral, akikkel a hazai folk-metál műfaját próbáljuk színesíteni. Azt gondoljuk, hogy a muzsikusnak előnyére válik, ha táncolnak a zenéjére: a Sopron Táncegyüttes állandó zenekara vagyunk, s utánpótlás csoportját, a Pendelyes Táncegyüttest is szoktuk kísérni, bár mostanában egyre többször a mi utánpótlásunkra, a Lövői zenekarra bízzuk őket. Fontosnak érezzük a fiatalok, gyerekek tanítását, két fiatalabb zenekar is bontogatja szárnyait mellettünk.

Azt mondják, hogy muzsikálásunk jó kedvet varázsol - valószínűleg azért, mert mi is így csináljuk. 


Palkonya, Cifra Terasz augusztus 03.