Sansz filmklub kiküldetésben (Francia hétvége)

2008 óta működik a pécsi Esélyek Háza esélyegyenlőségi filmklubja. A vetítésre került alkotások a másságról, sokszínűségről, a kirekesztésről és az elfogadásról, a közösségről szólnak. A filmklub a nyári forróságra való tekintettel ideiglenesen Katlanba, azon belül is az Esélykikötőbe költözik a hétvégére.
  


Isten hozott az Isten háta mögött (Bienvenue chez les Ch'tis) francia vígjáték, 106 perc, 2008

Philippe Abrams egy kedves, dél-franciaországi posta alkalmazottja. Felesége, Julie egy idő óta rosszkedvű és úgy gondolja, hogy egy riviérai állomáshely tenne csak jót romló kedélyének. Férje mindent elkövet, hogy teljesítse felesége kérését, de egy ostobaság miatt nem délre, hanem a távoli északra helyezik. Philippe rettenetesen elkeseredik, de hamar bebizonyosodik, hogy az északkal kapcsolatos összes előítélete helytelen, és Bergues, az új állomáshelye egyáltalán nem hasonlít a pokolhoz.



Karamell (Sukkar banat) francia-libanoni vígjáték, 2007, 92 perc 


Öt nő és egy bejrúti szépségszalon. Layale, a gyönyörű fodrászlány egy házasember szeretője. Képes otthagyni a vendégeit vizes hajjal, ha a férfi alkalmi légyottra hívja. Nisrine az esküvőjére készül, és legfőbb gondja az, hogyan tudná konzervatív vőlegénye előtt eltitkolni, hogy nem ő az első férfi az életében. Rima a saját neméhez vonzódik, és szerelmes lesz az egyik vendégükbe. Jamale, a lányok középkorú barátnője, egyedül neveli gyermekeit, és elkeseredett harcot vív az öregedés ellen. A szomszéd szabóságban dolgozik Rose néni, aki egész életét bolond nővére ápolásának szentelte, és akit életében talán először talál meg a szerelem. Női sorsok egy olyan társadalomban, ahol a konzervatív hagyományok a mai napig befolyásolják a nők életét. 



Az új élet (Partir) francia romantikus dráma, 85 perc, 2009


A negyvenes éveiben járó Suzanne Dél-Franciaországban él a családjával. A férje, Samuel sikeres orvos, két tizenéves gyermekük van. Mindenük megvan, a házasságuk mégis csak formaság. A kapcsolatuk régen kihűlt, a magányos asszonynak unalmasan telnek a hétköznapjai. Ezért elhatározza, hogy folytatja egykori terapeuta munkáját. Samuel beleegyezik, hogy egy irodát nyisson az otthonukban, és megbízza Ivant, hogy segítsen a feleségének. Suzanne beleszeret az egyszerű, fiatal és jóképű illegális bevándorlóba.


ENGLISH SUMMARY AVAILABLE