CIFRA SZOBA MÉRÁBÓL



a Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület jóvoltából.
Az egyedülálló kiállítási anyag egy erdélyi faluból, Mérából származó cifra szoba teljes bútorzatát és tárgyait mutatja be. Méra 1450 lelkes falu, Kolozsvártól 14 km-re észak-nyugati irányban található, a Kolozsvár-almási hegyek által bezárt völgyben, a Nádasba északról siető Pataka két partján fekszik. Cifrakalotaszeg vagy más néven Nádasmente egyik faluja. A kalotaszegi falvakra jellemző, hogy az épületeken belül a legszebb a cifra szoba. Bútoraikat virágmintákkal színesre festik. A piros, a sárga, a kék, és a zöld a leggyakrabban használt színek. A szobában a legdíszesebb a tükör és a mennyezetig varrottas párnákkal megrakott vetett ágy.

A Cifra Műhely Egyesület tagjai a 80-as években találkoztak először az itteni népszokásokkal, hagyományőrzőkkel és a kalotaszegi népművészettel. A méltán híres cifra bútorok, melyek elnevezését a gazdag díszítettsége adja, Mérában számos családnál fellelhetőek napjainkban is. A kiállítás ebbe a kultúrába és egy ilyen cifra szobába enged betekintést, és megpróbálja elhozni, átadni egy ilyen szoba hangulatát az érdeklődők számára. A kiállításról részletes információk és képek a www.ciframuhely.hu webcímen, valamint az egyesület Facebook oldalán találhatóak.

A kiállítás-sorozat ebben az évben a Nemzeti Kulturális Alap (www.nka.hu) jóvoltából körbejárja az országot, érintve Komárom, Zalaegerszeg, Pécs, Szekszárd valamint Debrecen városát. A fotók a legutóbbi kiállításunkon, Pécsen készültek általunk és Szabó Máté Lala keze által.

Várunk titeket sok szeretettel a Cifra Udvarban!