ROMUNGRO GIPSY BAND

A zenekar tagjai:

Horváth Péter - szájbőgő, kanna, cayon, ének, művészeti vezető
Suha Vilmos - ének, gitár, szerző
Visi Roland - kanna, csettegő, szájbőgő, darbuka
Gasztonyi Sándor - harmonika
Lakatos Ferenc - tánc, kanna, szájbőgő, ének

Egy szemtelenül fiatal, roma és egy szintén csak huszas éveinek közepén járó, magyar muzsikus alapította a zenekart, autentikus lovári és beás cigány népzenét játszik, hagyományos roma hangszereken, mint az akusztikus gitár, kanna, kanál. Ezt egészíti ki az ének és a szájbőgő, nagybőgő,cajon, mandolin és darbuka. Végtelenül vidám, táncos, hangulatos és egyben komoly hangzásvilágot mutat ez a zenei kultúra!

A csornai banda 2007 év végén alakult azzal a céllal, hogy gyűjtse, megzenésítse és színpadra állítsa a beás cigány népzenét és kultúrát. A kezdetektől hűen követik a roma autentikát, de nyitott, érdeklődő természetükből fakadóan foglakoztatja őket a kísérletezés, saját stílusuk kialakítása is. Hat éves fennállásuk óta több, mint ötszáz rendezvényen, koncerten, fesztiválon, rengeteg jótékonysági fellépésen van túl a zenekar, ezek kivétel nélkül elsöprő színpadi jelenlétről tanúskodnak. Olyan helyeken játszanak, mint az Országosés Nemzetközi Cigány Fesztivál, az Athe Sam Roma Összművészeti Fesztivál, Volt Fesztivál,Akvárium Klub,Gödör Klub,Millenáris Teátrum, Ördögkatlan Fesztivál,... a MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál pedig ebben a 2009 évben házi zenekarává választotta őket.

A MEDIAWAVE-nek köszönhetően immáron öt éve állandó résztvevői a Passport Control Zenei Workshop Sorozatnak, az idei év roma tematikájú programjain kiemelt figyelmet kapott a csapat, olyan művészekkel dolgoztak együtt mint Ferenczi György vagy Both Miklós. A neves zenészek kivétel nélkül külön együttműködést ajánlottak a zenekarnak, a Szilvási Gypsy Folk Band szintén közös munkát, lemezfelvételt tervez velük. Kiemelkedő eredménynek számított a 2010 es országos Fringe Fesztiválon elért zenei különdíj és szintén 2010 ben elérz Ködellik a Mátra Fesztivál Kiemelt Nívódíj is , ennek köszönhetően a Roots & Routes Nemzetközi Tehetségkutató Programon képviselték a roma kultúrát. A zenekar tovább bővült egy állandó tánccsapattal, melynek segítségével a közönség is részese lehet a cigány tánckultúrának, köszönhetően a rendszeres megrendezett táncházaknak.