Kisördögtánc


Minden nap délelőtt 10 órától egyórás gyerekfoglalkozás vár mindenkit a kisharsányi óvodaudvaron.

A gyerekek életük során sok irányított kreatív helyzetbe kerülnek, mikor mi felnőttek kíváncsiak vagyunk kreatív válaszaikra, de bizonyos korlatokat szabva azoknak.

Meghatározzuk, milyen anyagokból építkezhet fantáziája, milyen technikákat használva alkosson, milyen témakörben gondolkodjon, merrefelé indítsa el kreatív energiáit..

A Kisördögtánc workshop megpróbálja szabaddá tenni ezeket az energiákat. A bevezető táncos- mozgásos rész kinyitja a kapukat, elfogadva mindenki táncát, követjük a gyerekek ötleteit, ezáltal előhívva a velük született mozdulatokat.

Eredetileg minden kultúrában és minden gyereknél összetartoznak a különböző kifejezésformák a kifejezés művészete. A táncon kívül az éneklés, zeneles, képi megformálás ( rajz, festés, agyagozás...); a gyerekeknek természetes a változatos önkifejezés. A Kisördögtánc workshop minden résztvevőt kapcsolódásra invitál az önkifejezés bármely formájában, segítve ezt élő zenei kísérettel, egymásra hangolódással.....

A szülők ugyanúgy részeseivé válnak a folyamatnak, mint gyermekeik.

Törekszünk nem meghatározni az anyagot, amiből a gyerek alkot a workshop második felében: ha a földön heverő kavicsot vagy tollat szeretné, hogy valamivé váljon – abban segítünk neki. Alkotásukhoz kapcsolódóan Boglári Tamás és Andalits Bernadett abban segítenek, hogy a gyerekek saját története kerekedjen ki, saját meséje öltsön testet szituációs játékokban, mozgásban, bábjátékban.

Ez a rátalálás a gyermek saját történetére lehetőséget ad egy saját maga által megteremtett világ részleteinek megmutatására.

'Világot teremteni’ pedig azt jelenti, hogy az ember teremtő erejének tudatában formálni és alakítani tudja azt a világot, amelyben el; legyen ez a világ benne, vagy rajta kívül. A Kisördögtánc szabadsága és nyitott ráhangolódása ezt a régi mágikus tudást hivatott megosztani.