SOHARÓZA: Metamorfózis

SOHARÓZA: RÉGIZENE MAI FEJJEL ÉS VICE VERSA.

2009-ben ők nyitották meg a fesztivált - az azóta számos színházi és koncertkalandon átesett együttes most vadonatúj koncertanyagát hozza el az Ördögkatlanba. 

A Soharóza kísérleti kórus 2008-ban jött létre kreatív, a hagyományos kóruséletből kitörni vágyó félamatőr énekesekből. A tagok legújabb zenei kutatásukban két időbeli pólus közötti kapcsolódásokat vizsgálnak: a régizene akkori alkotóinak és hallgatóinak, illetve a mai kortárs kóruszene használóinak gondolkodásmódját vetik össze. A "metamorfózis" kifejezés arra az alkotási folyamatra vonatkozik, ahol a kórustagok közösen keresik a kötődési pontokat a két idősík között. Az eredmény egy-egy régizenei mű észrevétlen összekapcsolása a mai zenei felfogásunkkal, annak átértelmezése a mai fül számára, továbbá olyan 20. századi kórusművek interpretációja, melyek valamilyen módon régebbi korok alkotói elveit, gondolatait tartalmazzák.

***

A Soharóza 2008 októberében jött létre Bodó Viktor, a Szputnyik Hajózási Társaság rendezőjének felkérésére. Vezetője Halas Dóra, Zeneakadémián doktoráló karnagy.
,,Önálló előadásainkon az emberi hang, a nyelv, ősi zenék, komponált zeneművek felhasználásával kísérletezünk és improvizálunk, új formákat és hangokat keresve, továbbá színházi előadásokban, művészeti fesztiválokon vállalunk szerepet. Egy 9 hónapos baba után neveztük el magunkat, aki jelen volt indulásunk egyik legmeghatározóbb előadásán: egy Frankel Leó úti bérház lakóközösség-akcióján. Soha Róza itt lakik és növekszik."

soharoza.hu