Tasnádi István: Tapasztalt asszony - Szabadkai Népszínház

1937

Groves-Ross: Boldog vagy-e, asszony?
Cserépfalvi kiadó, Budapest

„Beszélünk a férjes asszony testi és szekszuális, valamint kedélyi alkalmazkodásairól, nehézségeiről és lehetőségeiről. Egyesítve a tudományt a gyakorlati szempontokkal, a könyv rávezet arra az útra, amely mielőtt boldogságot ígér a házaséletben.”

„Lélektanilag szólva, azt a lányt, aki ügyes az udvarlásban, a prostituált típusnak lehet mondani, azt pedig, aki csak a házasságban tündöklik, a Madonna-típusnak.”

„… egy feleség, akinek anyáskodó természete jóval erősebb, mint a párosodási szükséglete, tönkreteheti a házaséletét azzal, hogy inkább anya, mint feleség.”

1955

Kézikönyv nőknek

1955-ben kézikönyvet nyomtattak nőknek, amit Háztartástannak neveztek. Néhány tanács következik a kézikönyvből:

Készítse el a vacsorát időben. Már reggel vagy akár előző este tervezze meg, hogy a férjét finom vacsora fogadja, amikor hazaér a munkából. A férfiak többsége éhes, amikor megérkezik a munkahelyéről és a kedvenc ételének elkészítésével kielégíti a meleg fogadtatás iránti vágyát. Az ön férje sok időt töltött a munkahelyén, fáradt emberek között. Legyen érdekes és vidám. A munkanapja unalmas volt és szüksége van egy kis szórakozásra, és az ön egyik kötelessége, hogy ezt biztosítsa. Legyen boldog, hogy láthatja őt. Hallgassa meg, amit mondani akar és még ha önnek is sok mondanivalója van számára, ne tegye azt közvetlenül a hazaérkezését követően. Először ő beszéljen, biztosan fontosabb dolgok kavarognak a fejében önnél. Ne zavarja. Ne panaszkodjon, ha a férje későn érkezik haza, vagy ha este el akar menni vacsorázni ön nélkül. Vita helyett próbálja meg megérteni mekkora nyomás alatt van a munkája miatt. Amikor otthon van, biztos pihenni és ellazulni szeretne...

Szereplők:

G. Erdélyi Hermina
Kalmár Zsuzsa
Pámer Csilla
Pesitz Mónika
Vicei Natália
Baráth Attila
Kovács Nemes Andor
Mácsai Endre
Pálfi Ervin Jászai- és Pataki Gyűrű Gyűrű-díjas
Ralbovszki Csaba
Szőke Attila

Írta: Tasnádi István és a társulat
Zeneszerző: Monori András m.v.
Zenei munkatárs: ifj. Kucsera Géza
Díszlettervező: Szilágyi Nándor
Jelmeztervező: Ledenyák Andrea m.v.
Dramaturg: Góli Kornélia m.v. és Brestyánszki B.R.,
Szakértő: Kispéter Erika m.v.
Videó: Baráth Attila
Rendezőasszisztens: Kocsis Valéria
Súgó/ügyelő: Engi Georgina
Köszönet: Vinnai Andrásnak és Ábrahám Eszternek
Rendező: Tasnádi István m.v.