Borban utazni? Miért ne?




Bármerre is járjon, bármit is csináljon az ember, ha az Ördögkatlan fesztiválra, Villányba és környékére látogat, mindenfelé végeláthatatlan szőlők kísérik. Ha nemcsak inni, de enni és megszállni is kedve támad, akkor jó helyen jár. A villányi ugyanis az egyik legfejlettebb magyarországi borvidék, ahol a borászok nemcsak innivalóval, hanem jobbnál jobb éttermekkel és szállásokkal várják a vendégeket. Fogadó, panzió, bormúzeum, bormanufaktúra, bortrezor, borászati élményközpont -kiapadhatatlan leleménnyel találják föl, és kínálják a helyiek a borhoz kapcsolódó számos turisztikai szolgáltatásukat.

A térségben közel hatvan pincét lehet felkeresni, a pincészetek közül negyven helyen tudunk étkezni, majdnem harminc helyen pedig meg is lehet szállni éjszakára. A helyiek arra is rájöttek, hogy érdemes összefogniuk, hogy még több turistát vonzzanak be a régióba. "Európai borút" védjegyes helyszínek várják a látogatókat, hogy nyugodt szívvel ülhessenek be valahova, formatervezett fa irányítótáblák segítik a tájékozódást. A pincészetek között akad, amelyik wellness részleggel is szolgál a vendégek számára, akadnak kutyabarát helyek is, szóval tényleg együtt lehet az egész család.

A környéken minden adott a feltöltődéshez: friss levegővel, madárcsicsergéssel, halastavakkal, gyümölcsösökkel, szőlőtőkék közötti sétákkal, lugasokkal, bebarangolható pincékkel csábítanak a kikapcsolódásra. Egy-két szállás esetében horgászásra, csónakázásra, lovaglásra, sőt lovaskocsikázásra is van lehetőség, a legkisebbeket pedig játszóterek és rajzeszközök is várják, minden korosztály megtalálhatja a számára kedves elfoglaltságot. A Fekete-hegy vagy Szársomlyó megmászása is jó program lehet.



Nagyharsány közelében, a Szársomlyó lábánál fekvő szoborpark 1967 óta a kísérletező kedvű szobrászok alkotótere. Alapítása óta körülbelül kétszáz művész dolgozott itt, munkáik a környék különleges látványosságává tették a szoborparkot, ahol többnyire nonfiguratív alkotások láthatóak: magányos tömbök, kicsavart formák. A különleges alkotásoknak az egykori bányakatlan szolgál hátteréül – és persze az elmaradhatatlan a szőlőtőkék látványa. A műtárgyegyüttes 2009-ben műemléki védettséget kapott.