Ne hagyja ki Pécset sem!




Autóval csak fél órányira van az Ördögkatlan fesztivál helyszíneitől Magyarország híres, mediterrán városa, Pécs. Kedvező klímájának is köszönhető, hogy szinte mindig fesztiválhangulatú, úgyhogy nem kell kiszakadnia a nyüzsgésből annak, aki ide látogat.

Az elmúlt évtizedekben folyton történt valami a városban, illetve a várossal, úgyhogy aki elmúlt már harminc, és utoljára gyerekkorában járt Pécsen, akkor nagyon meg fog lepődni, mennyit változott, mennyi érdekes újdonsággal gazdagodott. Ha azóta családot is alapított, akkor pláne érdemes elmenni, ugyanis Pécset egyszer tényleg mindenkinek látnia kell.

Pécs római elődjét, Sopianaet az időszámításunk szerinti első század második felében alapították, városi rangot Hadrianus császár uralkodása idején kapott, a 120-as 130-as években. A keresztény vallás a negyedik század első felében terjedt el. Ebből a korszakból származik Pécs egyik legkülönlegesebb attrakciója. A későrómai életmódról is sokat eláruló, gazdagon festett ókeresztény sírépítmények, a híres hétkaréjos sírkápolna 2000 óta az UNESCO a világörökség részei, bemutatásukat különleges építészeti megoldásokkal tették még látványosabbá.

Lépjünk tovább a középkorba a Barbakán, vagyis kaputorony környékén. A Barbarkánról, ami szintén Pécs egyik szimbóluma, röviden egyébként annyit érdemes tudni, hogy Kinizsi Pál hadvezér pécsi tartózkodásakor építhették. Az egykori városfalból itt-ott még látható darabok romantikus díszletei egy kiadós városnéző sétának. A monumentális román stílusú székesegyházat elhagyva időutazásunk következő állomása a török kor: a Pécs központjában álló Gázi Kászim pasa dzsámija nemcsak méreteivel nyűgöz le, hanem a hódoltság korabeli iszlám-török építészek mesterségbeli tudásával is.

Múltjának, gazdag örökségének köszönhetően Pécs nem véletlenül nyerte el a lehetőséget, hogy 2010-ben Essennel és Isztambullal közösen viselje az Európa Kulturális Fővárosa címet. A készülődést hatalmas építkezések kísérték: a XXI. századhoz méltó Tudásközpontot húztak föl, megépült a Kodály Központ, felújították a híres múzeumok utcáját. Ekkor épült a város unikális attrakciója, a Zsolnay Kulturális Negyed, mely a pécsi porcelángyártást világhírűvé tevő Zsolnay család legizgalmasabb történeteit meséli el. A negyed festői sétányain járva 15 védett műemléképület és 88 köztéri Zsolnay-szobor csodálható meg. Több különleges gyűjtemény, múzeum, bábszínház mellett az ország egyik legmodernebb planetáriuma is itt, a családoknak akár egész napos időtöltést kínáló Zsolnay Kulturális Negyedben nyitotta meg kapuit.




Ha extrémebb szórakozásra vágyunk, akkor irány a város melletti kalandpark, hogy próbára tegyük az ügyességünket. Itt található ugyanis az ország egyik legnagyobb erdei kalandparkja, ahol a bobpálya kocsijai a fák között, patakok fölött száguldanak - akár 40 km/órás sebességgel. Kipróbálhatjuk magunkat az alpesi kötélpályán is, ami 8-10 méteren, a lombkoronák magasságában vezet. A legkisebbeket odú-tanoda is várja, ahol megtapasztalhatják, hogy milyen lehet egy kéményre épített gólyafészekből körülnézni, vagy milyen lehet belülről a cinege és a gyöngybagoly otthona.