Hallgatni akartam

Márai Sándor
HALLGATNI AKARTAM

mo­no­lóg

Az elő­adás­ban rész­le­tek hang­za­nak el Márai Sán­dor Be­szél­jünk más­ról?, A Tel­jes Napló és a Ha­lot­ti be­széd című mű­vé­ből.


"Sze­ret­ném el­mon­da­ni, mi tör­tént a pol­gá­ri mű­velt­ség­gel abban a tíz évben, amely­nek kez­de­tét ön­ké­nyes idő­szá­mí­tás nél­kül az oszt­rák füg­get­len­ség meg­szűn­té­nek, az Ansch­luss­nak napja je­len­ti."


A Hall­gat­ni akar­tam című művet az Egy pol­gár val­lo­má­sai har­ma­dik, be­fe­je­ző kö­te­té­nek szán­ta Márai, 2013-ig azon­ban az író ha­gya­té­ká­ban, ki­adat­la­nul kal­ló­dott. A kéz­ira­ton 1950 sze­re­pel be­fe­je­zés gya­nánt, vagy­is ez a mű te­kint­he­tő Márai első, emig­rá­ci­ó­ban írt, be­fe­je­zett mű­vé­nek. Az író maga vá­lasz­tot­ta kez­dő­dá­tu­ma az Ansch­luss, Auszt­ria 1938-ban tör­tént hit­le­ri meg­szál­lá­sa, mely tör­té­nel­mi ese­ménnyel Márai sze­rint el­ve­szett a klasszi­kus Eu­ró­pa. A Hall­gat­ni akar­tam val­lo­más egy ér­ték­vesz­tett idő­szak­ról, egy­ben pon­tos rajza a pol­gá­ri Eu­ró­pá­nak és Ma­gyar­or­szág­nak, He­ge­dűs D. Géza fe­lejt­he­tet­len elő­adá­sá­ban.


Elő­ad­ja: He­ge­dűs D. Géza
Szín­pad­ra al­kal­maz­ta: B. Török Fru­zsi­na
Zene: Tal­lér Zsó­fia
Dra­ma­turg: Rad­nó­ti Zsu­zsa
Ren­de­ző: Mar­ton Lász­ló
Ügye­lő: Héjj János
Súgó: Ker­tes Zsu­zsa
A ren­de­ző mun­ka­tár­sa: Fri­gye­si Esz­ter