Miskin herceg

Dosztojevszkij A félkegyelmű című műve alapján

Schneider gyógyintézete. Svájc. Miskin herceg vissza-visszapillant életére a szanatóriumból. A tisztaság, a naivitás és a jóság ideái oldódnak fel a megromlott világ valóságában.

Takátsy Péter monodrámája másképp tekint a klasszikusra, megelevenített figurái egyre árnyalják Miskin személyiségét, mind közelebb hozva Dosztojevszkij századokon átívelő hősét.

Miskin herceg: Takátsy Péter


***

Fény: Balázs Krisztián

Konzultáns: Ascher Tamás

"Magamtól, otthonról, spontán ötletből én nem gondoltam Miskinnek Takátsy Pétert. De ahogy ült a karosszékében mosolyogva, rögtön ott volt az arcán, a szemében, a zavarodott kis nevetéseiben a herceg. Megragadónak találtam az első jelenetet, a vonatosat. Ahogy kitartotta a csendeket. Miskinéit is, Rogozsinéit is, de még az enyiméket is. A lehető legegyszerűbben gondolta el a történet és a szereplők láttatását, és a módszere tökéletesen működött. Ennek talán a legszebb példája az volt, amikor eljátszotta Nasztaszja Filippovna és Aglája Jepancsina találkozását. Ült az a két nő különböző fokú feszültséggel, és nagy téttel beszélgettek. Takátsy Péter lényegileg ragadta meg őket, az eltérő ülő pózukkal, a lábtartással, a kézmozdulatokkal, a mellviselés szignifikáns különbségével, a tónussal, a két nő belső ritmusával.
Olyan ez az előadás, mint egy színészdoktori disszertáció. Ablakot nyit a felhalmozódott szakmai tudásra."
Stuber Andrea naplója