JÓZSIVAL KÁKICSON

Ignácz Józsival, besencei polgármesterrel mentem át Kákicsra, hogy körülnézzünk az Ördögkatlan „új falujában”. Józsi nélkül nem sokra mennénk, mi, „pestiek”. Ő viszont, immár a program úgynevezett mentoraként ért az itteniek nyelvén, és elég volt egy órán keresztül sétálgatnunk házról-házra a faluban, hogy összejöjjön a lelkes nyaralni vágyó gyermeksereg, akiket hamarosan be is mutatok.
De előtte Kákicsról egy pár szót. Nem tudtam egyéb, „különleges” képeket készíteni, mint egy fotót a helyi italboltról (már bezárt) és mellette az áfész üzletről (még üzemel, sőt ennek az épületnek az oldalában van kialakítva az ideiglenes faluház is). A másik fotón egy tehén látható (alig kivehető jelleggel), aki sétánk közben ballagott haza a legelésből. A kapu előtt csengetésképp elbőgte magát, mire a gazda kinyitotta neki a kaput és beengedte. Így folydogál az élet Kákicson, a maga emberes medrében, ahogy kell.
Ildi, a roma önkormányzat vezetője és barátnője (akik a dióban dolgoznak), elképesztő emberek. Múlt héten szereztek egy buszt, és elindult a fél falu Horvátországba. Szállásra nem volt pénzük, de ügyesen megoldották: péntek este indultak, szombat reggeltől-estig már a tengerparton fürödtek, este pedig visszaindultak. Nyaraltak, mert jár nekik, és nagyon remélem, hogy a Katlanban is nyaralni fognak, mert az is jár nekik.
Drága Katlanlakók, jó későn kaptam észbe, és még szinte egy fillért sem gyűjtöttünk nekik, úgyhogy kérlek, segítsetek behozni a lemaradást. Ha úgy döntesz, hogy szeretnél segíteni, akkor az 

Ördögkatlan Egyesület 50800173-15267953 

számú bankszámlájára tudod utalni a támogatást. A közleménybe kérlek, írd be, hogy „KÁKICS”, ha anonim módon szeretnél adakozni, akkor a „KÁKICS ANONIM” szöveget. Természetesen a gyűjtés lezárulásával idén is közzétesszük az adakozók listáját. Július 25-ig várjuk az adományokat, melyet előre is nagyon köszönünk.


Petz Annamari