Haydn: Teremtés

Hungarian Studio Orchestra, Ördögkatlan Nemzeti Kórus

Kolonits Klára, Brickner Szabolcs, Erdős Attila, Dinyés Dániel


2018


2018-as beremendi koncertünkön is azt a célt tűztük ki magunk elé, amit annak idején: a szabadtéri koncertezés minden pozitívumát egy augusztusi égbolt alá tereljük. Immár a sokadik koncert után bátran kijelenthetjük, hogy olyan speciális élményeket kapott az, aki eljött egyre is, ami sehol másutt nem élhető át. Ennek egyik fő oka a koncert természeti elhelyezkedése, a domboldal, a mező, a távolban lévő erdő és az állandóan "muzsikáló" tücskök. 


Ezért gondoltuk azt, hogy ezt az élményt még közelebb hoznánk azzal, ha a koncertünk is arról szólna, aki mindezt - dombot, mezőt, erdőt, tücsköt - megteremtette: Istenről. Ezen gondolatok mentén adjuk elő Haydn Teremtés című oratóriumát, amely a világ megteremtéséről, arról a bizonyos hét napról szól. És hogy még átélhetőbb legyen, a német nyelv helyett magyarul adjuk elő, hogy minden szavát és annak zenei ábrázolását nyilvánvalóvá tegyük. És amint felhangzik a zenében, úgy felismerve mindezt nézhetünk körbe a domboldalon üldögélve és mondhatjuk magunkban: "tényleg hálásak vagyunk mindezért". 






előzmények


Az Ördögkatlan helyszínei mind képviselik a művészet sokszínűségét, ugyanakkor műfaji specialitásokkal bírnak. A komolyzene központi helyszíne Beremend, mégpedig a magyar-horvát határon található Megbékélés Kápolna előtti gyönyörű térség. Itt hangoznak el évről-évre – mindig sokezer hallgató jelenlétében – a klasszikus zene legjelentősebb művei:



2013 Mozart: Requiem
2014 Beethoven: IX. Szimfónia
Lajkó Félix és a Dohnányi Filharmonikusok közös koncertje
2015 Beethoven: Die Geschöpfe des Prometheus Overture
Esz-dúr zongoraverseny (Ránki Dezső)
Csajkovszkij: V. Szimfónia
2016 Bartók: Concerto (Táncszínházi ősbemutató élő zenével)
2017 Verdi: Requiem
Verdi-operagála