ReKultúra

Mi az 1/C?

Az 1/C egy olyan online, kulturális és irodalmi fókuszpontú, összművészeti folyóirat, amelynek célja a mindennapokból egy percre kiszakítani és kulturális töltődést nyújtani. Olyan fiatal alkotók műveit közvetíteni, akiknek ez a fórum egy jó indulásipublikálási lehetőséget jelent. Mindeközben közösséget teremtünk, lakáskoncerteken, filmvetítéseken összehozva az olvasókat-alkotókat-érdeklődőket, hogy még élőbbé tegyük ezt az eredendően is sokszínű kezdeményezést. A szerkesztőség önerőből, önkéntesen működteti, szervezi a lapot és a hozzá kapcsolódó programokat.

Az Ördögkatlan és az 1/C

Az Ördögkatlanhoz évek óta szoros kapcsolat fűz minket, ott voltunk több ízben fellépőként, újságíróként, résztvevőként. 

Ezúton szeretnénk mi is hozzáadni valamit, ami aktivizálja, és nem csak befogadóvá, hanem kultúra-alkotóvá teszi a résztvevőket. Az egyes alkalmak eredményeképpen pedig kézzelfoghatót, maradandót alkotunk, ami a Katlant díszítheti.

ReKultúra | Programsorozat (tervezet)

Rengeteg olyan eleme van a kultúrának, ami bár értékes, túlzottan ismerőssé, unalmassá vált már. Ezeket próbáljuk meg új formában megmutatni, olyan módon, hogy annak mi magunk is alkotóivá, újraalkotóivá válunk.
Irodalmi és képzőművészeti alkotásokat ötvözünk, és új formába öntünk, miközben nem csak egymást, de magunkat is jobban megismerjük. Ez egyfajta bemelegítés vagy edzés a fantáziánknak, amit hétköznap nem igazán használunk. Nincs olyan, hogy valaki nem alkotó, mert mindenki az!
Nincs recept, hogyan kell elkészíteni és mit. Minden alkalomnak van tematikája, de az alkotás maga szabad. A három téma a következő:
- Kicsoda Szigfrid? - Történetalkotás szokatlan tárgyak, helyszínek és nevek mentén, közösen.
- Versfüggöny - Versillusztráció készítése soronként, amit összeillesztve egy nagy közös képet kapunk
- Újravágott filmek - Kollázs alkotása régi vhs szalagok újrahasznosításával (tűzve, ragasztva), filmzenékből ihletődve
Mindegyik alkalom 1,5-2 órát vesz igénybe (a jelenlévők aktivitásától függően); az alkotáshoz szükséges eszközöket mi biztosítjuk.

A közös munka csapattá formálja az összeverődött résztvevőket.

„Nagy élményt jelentett összedolgozni a többiekkel, és bekerülni az általunk alkotott világba.” (Ildikó, 21)

„Annyi sok mindenben benne vagyunk a hétköznapokban. A napi teendők és kihívások egy felelős és felnőtt személyt követelnek meg. Amiért szerettem részt venni ebben a „kísérletben”, az az, hogy kiragadva a hétköznapi gondolkodásból megmozgatta azt kreatív és játékos énemet, mellyel már nagyon rég nem találkoztam. Gyermekkori fantáziám meseszerűen újból szárnyalni kezdett.” (Tibor, 30)