Benin International Musical

Egy fantasztikus projekt Nyugat-Afrikából!

A Benin International Musical (BIM) egy zenei és rádiós projekt, mely Dahomey elődeinek zenéje előtt tiszteleg. Ugyanannyira reflektál a hagyományos ceremóniákra, mint Cotonou trendi klubjaira, az evangélikus templomokon át a vudu szentségek megidézéséig. Összeköti a vudu ritmusokat és a hagyományos dalokat, az elektronikus melódiákat trip pop groove, hip hop és rock elemekkel.

“Szeretnénk a világnak megmutatni Benin kulturális gazdagságát. A zene lehetővé tesz egy gazdagon szerkesztett projektet, valamint alapot és irányt nyújt a Benini Köztársaság fejlődéséhez, elősegíti a nemzetközi kapcsolatteremtést, a tevékenységek fejlesztését, a nemzetközi stabilitás elősegítségét és külvilággal való kapcsolatát.

Zenészek:
Jimmyl Tchegnon alias Jimmy Belah // ének, dob, ütőhangszerek(Sacla, Gons, Gangan)
Brigitte KITI alias Amessiamey // ének, kasztanyetta
Yelouassi Nadège alias Nayel Hoxo // ének, kasztanyetta
Jean Gbètognon alias Yewhe Yeton // ének, ütőhangszerek (Gon, Alèklé) Boni Obinti alias Lionel // basszus, ének, ütőhangszerek (Agomê)
Totin Emile alias Resnikpa // ütőhangszerek (Kpézin, Sacla, Kpahlè, Ogbon, Gangan) Yaovi Emmanuel Atcho // gitár, ének

A BIM Hervé Riesen, a Radio France csatorna- és tartalomigazgatója, valamint az EBU Europsonic Group (Európai Műsorsugárzók Szövetsége) kezdeményezésére indult. Jérome Ettinger, producer készíti az albumot - World Tour Records, a Togezer Productions művészeti vezetője egyben zeneszerző is, jelenleg is épp az albumon dolgozik Jean-Paul Romann-nal (Tinariwen). A BIM a Radio France projektje, partnerségben az ORTB, az EBU, a Rolling Stone Magazine és a TV5 Monde szervezetekkel. Szponzorálja Nantes városa, a Institut Français Paris és az Institut Français Beninben.

Szerkesztői segítséget nyújtottak: France Inter (l’Afrique en solo by Soro Solo), France Musique (Ocora- Couleurs du Monde with Françoise Degeorges), Fip, Couleurs 3 – RTS, NRK, ORTB (Office de Radio Diffusion et Télévision du Bénin - Rádió és Televíziósugárzó Iroda, Benin), Radio Frissons and Radio Topka (független rádióállomások Beninben), valamint az EBU World-Womex Group tagjai Johannes Theurer vezetésével - RBB-Berlin.