Hazaviszlek

Az egyik szereplő személye változott a műsorfüzetben megjelenthez képest, az előadást végül Arany Brigitta és Palkovits Nóra játsszák majd!
A színházi improvizáció remek eszköz arra, hogy kérdések mentén fogalmazzunk meg állításokat. Megtehetjük, hogy úgy vágunk bele egy 50 perc hosszú játékba, hogy színészekként még nem tudjuk, hogy miről fog szólni a mai este. Ettől még nem vagyunk teljesen parttalanok. Mert tele vagyunk impulzusokkal, a minket körülvevő világ hadakozó kételyeivel, és számos megválaszolatlan vagy bizonyítékok híján billegve hagyott felvetéssel. Az improvizáció a kutatás maga. A Grund Színház feladatának tekinti, hogy jelentős kérdéseket vigyen színpadra és ne akarjon rájuk felületes válaszokat adni. Így született meg a Hazaviszlek produkció gondolata 3 évvel ezelőtt. Oscar Wilde-tól kölcsönözve a megfogalmazást, az előadás kutatási témájává tette a szerelmet,” ami nem meri nevén nevezni magát”. Az előadást a színpadi improvizáció technikáival építik a színészek, azaz nem tudják, hogy kik a karakterek, milyen a kapcsolatuk és merre halad a közös történetük tovább. Ez mind számukra is úgyanúgy a jelenben bontakozik ki, mint a nézők számára.

A nézők tanúi a két nő kapcsolatának. Együtt izgulnak velük, együtt hezitálnak egy csók előtt, együtt bánják meg a reggelt, vagy épp képzelik el a kávé illatát. Aztán 50 perc leteltével csak a jelenlevők közös élménye marad az előadás, ami a megismételhetetlen magabiztosságával máris továbbáll. A Hazaviszlek produkció az elmúlt három évben rendszeres vendég volt a Budapest Pride és az Amnesty International programjain, valamint két éve sikerrel fut a Grund Színház repertoárján és idén meghívást kapott a Varsói Improvizációs fesztiválra is.

Az előadást az Ördögkatlan Fesztiválon Boncsér Sára és Palkovits Nóra játsszák, zenével Kertész Endre improvizál csellón (is). Nóra és Sára az előadás kezdetétől dolgoznak a formán, gyakori színpadi partnerek és jól ismerik egymást. Nóra Pécsen kezdte improvizációs színházi tevékenységét, ma a Grund Színház színésze és trénere, valamint a Momentán Társulat vendégművésze. Sára színészként dolgozik szintén Budapesten a Grund Színháznál és vendégművész a Trojka Színházi társulásnál. Endre, az előadásban egymásnak helyet adó zenészek közül a legtöbbet játszott a darabban, csellóval és kedve szerint bevont zenei eszközökkel alakítja a játék hangulatát rendre meglepve a színészeket.
Az Ördögkatlan első alkalommal hívta meg az előadást a fesztiválra, így egy friss és ígéretes együttműködés előtt állunk. Várjuk nagyon.

/Palkovits Nóra – Grund Színház/