KODÁLY ZOLTÁN: HÁRY JÁNOS

(szcenírozott daljáték)
Helyszín: Beremend, Megbékélés Kápolna előtti szabadtéri színpad
Időpont: 2019. augusztus 2.
Zenei vezető: Dinyés Dániel
Előadók: Kolonits Klára, Balga Gabriella, Cseh Antal, Fodor Bernadett, Erdős AttilaMesélő: Fodor Tamás
Közreműködik: Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Nemzeti Filharmonikusok Kórusa
Homokrajzok: Nagy Katalin Matild, Nagy Dénes
Dramaturg: Góczán Judit

Társszervező: Filharmónia Magyarország
A szerző neve és a mű címe már válasz lehet a kérdésre: miért aktuális Kodály Zoltán 1926-ban bemutatott, azóta a zenetörténet fényes lapjaira került zeneművének 2019-es előadása. Ez a gyönyörű klasszikus bármikor aktuális – ugyanakkor fontos aláhúzni a tényt: folyamatos feladatunk, hogy a magyar kultúra legszebb alkotásait minél több emberhez eljuttassuk. Erre pedig nincs jobb alkalom, mint a minőséget központba állító összművészeti közösségi esemény, azaz az Ördögkatlan.
Minden minőségi műfajt egyenrangúan kezelünk az irodalomtól a jazzig, a képzőművészettől a rock-zenéig, a színháztól a komolyzenéig. Utóbbi rangos jelenléte alapvető számunkra, ezt igazolják az előzmények, és éppen ezek a fantasztikus sikereket felmutató korábbi események teremtik meg a biztos alapot ahhoz, hogy Kodály műve sokezer emberhez eljusson. Az Ördögkatlan helyszínei mind képviselik a művészet sokszínűségét, ugyanakkor műfaji specialitásokkal bírnak. A komolyzene központi helyszíne Beremend, mégpedig a magyar-horvát határon található Megbékélés Kápolna előtti gyönyörű térség. Itt hangoznak el évről-évre – mindig sokezer hallgató jelenlétében – a klasszikus zene legjelentősebb művei.
Három évvel Bartók Concerto-ja után nagyonis „aktuális” másik 20. századi klasszikusunk, Kodály Zoltán művének műsorra tűzése.




A koncert társszervezője a Filharmónia.