Fokos zenekar

Az óbecsei néptánccsoport tagjai voltak valamennyien, ennek köszönhetjük az ismeretséget. Gimnazista korukban kovácsolódtak egy társasággá, ahol a zene a közös érdeklődési körök egyike volt. Népzenével 2009-ben kezdtek el foglalkozni, akkor alakult meg a Csikós, majd 2010 őszén a Fokos zenekar.

Állandó tagok: Cseszák Zsombor, Jovánovity Péter, Szabó András, Szerda Balázs

Alkalmi tagok (jönnek, ha szükség van rájuk): Csonka Balázs, Keszég Ákos, Szerda Ákos

A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén négyszer lettek első helyezettek, valamint a Duna Televízió által szervezett 2012-es Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsorban a középdöntőig jutottak, melynek köszönhetően megkapták Óbecse város kitüntetését a város nevének öregbítéséért. A Fölszállott a páván a Fonó Budai Zeneház különdíját is megkapták, mely 50 órányi stúdiómunkát tartalmazott, ennek eredménye a Kiskoromtól nagykoromig címet viselő lemezük. Azóta még két lemezük jelent meg: a Jókedvemben és a Törökkanizsa község népzenei hagyatéka, mindkettő 2018-ban. Koncerteznek, táncházakban muzsikálnak, tánccsoportokat kísérnek Vajdaságban és Magyarországon, de számos alkalommal eljutottak már a Kárpát-Medencén kívülre is: több alkalommal játszottak Bécsben, Stuttgartban már visszatérő vendégek. Németországban még Ludwigsteinban, Ulmban, Frankfurtban, valamint Rustban, Finnországban Tamperében, Csehországban Prágában, Belgiumban pedig Brüsszelben jártak, néhány turnén, mint kísérőzenekar vettek részt, tánccsoportok jóvoltából. 2018-ban eljutottak az Egyesült Államokba is, ahol a bostoni szüreti napokon léptek fel, ugyanebben az évben került sor az első önálló Európa turnéjukra is Bécs, Prága, Stuttgart, Amsterdam és London helyszínekkel. A 2018-as év megkoronázásaként a Fokos megnyerte kategóriáját a Fölszállott a páva Döntők döntőjének nevezett vetélkedőn.

Céljuk a magyar népzene, ezen belül különösen a dél-alföldi magyar tamburamuzsika lehető legszélesebb körben való megismertetése. Tanulni, fejlődni, muzsikálni akarnak, a lehető legtöbb emberhez eljuttatni a népzene üzenetét. Meg akarják mutatni a fiataloknak, hogy a népzene, a népi kultúra nem a múlt, nem egy múzeumi darab, amit csak üvegfalon keresztül szemlélhetünk, hanem igenis élő, időtálló, örökérvényű. Végül pedig nevelni, tanítani a fiatalabb nemzedéket, hogy legyen, aki idővel majd átveszi a stafétát.