Kruppa kvartett

A Kruppa kvartett feladatának érzi, hogy a magyar vonósnégyesezés hagyományait továbbörökítse, az ebben a formációban rejlő felbecsülhetetlen kincseket megőrizze és azzal a kortárs magyar kultúrát gazdagítsa. A vonósnégyes hatodik éve vállal aktív szerepet a magyar zenei életben.

A Kruppa Vonósnégyes Keller András ösztönzésére alakult a Zeneakadémia növendékeiből 2012-ben. A következő évben már 2. helyezettjei és Weiner-nagydíjasai voltak a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenynek. Keller András mellett tanultak még Devich Jánosnál, Kelemen Barnabásnál és Wagner Ritánál, továbbá részt vettek Devich Sándor és Takács-Nagy Gábor Genfben megrendezett Bartók-kurzusán és az Emerson Quartet mesterkurzusán. Az évek során neves művészek, professzorok segítették munkájukat: Hatto Beyerle, Johannes Meissl, Rohmann Imre és Fenyő László.

2015. és 2017. között Devich János mentorálásával készültek koncertjeikre. Számos fesztivál meghívott fellépői: Flanders Festival (Ghent), Quartettissimo Festival (Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó), CAFe Budapest Kortárszenei Fesztivál (Budapest), Auer Fesztivál (Veszprém), Hallgatás Napja (Budapest), Mini Fesztivál (Budapest), Aldeburgh Festival (Snape, Egyesült Királyság), Arcus Temporum Fesztivál (Pannonhalma).

Az együttes repertoárja igen széles: rendszeresen mutat be napjainkban íródott vonósnégyeseket (az idei évadban öt mű ősbemutatójában közreműködtek), emellett barokk szerzők műveinek átiratait is előszeretettel tűzi műsorra. Az együttes 2018 óta a European Chamber Music Academy (ECMA) program résztvevője.