PORMACSKA

PORMACSKA DALOK ÉS TÁNCOK

Lemezbemutató koncert

2018-ban jelent meg a BMC kiadó gondozásában Faragó Béla ötödik szerzői lemeze, a Pormacska dalok és táncok, amelynek főszereplője az emberi hang.

Néhány éve a Kisharsányi templomban is hallhattunk részleteket az Átváltozás c. operából, amelynek elválaszthatatlan része a Szent Efrém Bizánci Férfikar számára komponált, 12 tételből álló, címadó sorozat.

A Pormacska kórusszvit nemcsak az opera történéseit reprezentálja, hanem azt az utat, azt a folyamatot is, amelyet az emberi énekhang, az emberi kultúra evolúciója során, a zenetörténet korszakain keresztül napjainkig bejárt. Ennek érdekében különböző énekstílusokat és hangképzési technikákat alkalmaztam – a gregoriántól a madrigálon át, a bel canto valamint népi jellegű megszólalásoktól a zörejhangokig, testhangokig. Természetesen, nem lineáris eszközökkel, hanem az opera dramaturgiája által megkívánt módon és sorrendben követjük a kórushangzáson keresztül, ezt a nem szokványos történetet, amelyben Gregor Samsa utazó ügynök világa darabjaira, elemeire hullik szét.

A női hangra, hegedűre és zongorára íródott, nyolc dalból álló József Attila dalok a Magyar Televízió Költészet-napi műsora számára készült. Mindvégig az a cél lebegett előttem, hogy a költemények a lehető legegyszerűbb zenei megfogalmazásban, ugyanakkor a lehető legkoncentráltabban, a legkifejezőbben szólaljanak meg. A dalok ajánlása Csengery Adrienne-nek szól.

A koncerten elhangzanak még részletek a Cziglényi Boglárka verseire komponált Pompeji madarakból, valamint megszólal Liszt, Kodály, Bartók egy-egy kórusra írott gyöngyszeme is.

Műsor:

Faragó Béla: Pormacska dalok és táncok
Pompeji madarak – dalciklus Cziglényi Boglárka verseire
József Attila dalok
Liszt: Mihi autem adhaerere - zsoltár
Kodály: Esti dal
Bartók: Négy régi magyar népdal

Közreműködik:

Károlyi Katalin – mezzoszoprán / Kerek István – hegedű
Faragó Béla – zongora

Szent Efrém kóruskvartett