Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: július, 2012

CIRKUSZ!

Kép

Fitwalk®

Kép
A Fitwalk ® a távgyaloglás mozgásformájára épülő új fitness irányzat, melyet Csont Attila 17-szeres magyar bajnok távgyalogló fejlesztett ki. Az egészség érdekében végrehajtott rekreációs tevékenység, döntő mértékben aerob jellegű mozgásforma, amelynek célja a testi-lelki felfrissülés, valamint a egészség megőrzése és fejlesztése. A Fitwalk ® azok számára ideális, akik nem kedvelik a futást vagy fizikailag nem alkalmasak rá, mégis szeretnének hatékony outdoor edzéseket végezni. Az V. Ördögkatlan Fesztiválon alkalmad lesz ingyenesen kipróbálni a Fitwalk ® edzéseket, a Fitwalk ® túrák 2-án 3-án 4-én és 5-én délután 18.00 órakor indulnak a Fitwalk Company sátrától. (Nagyharsány, Főtér, a Vöröskeresztes sátornál. ) További lehetőségek: a sátornál megtudhatod, mennyit ehetsz büntetlenül. A kalória bevitel és felhasználás megfelelő egyensúlya határozza meg testsúlyunk. Most biorezonanciás testanalízisen vehetsz részt, mely során megtudhatod azt a kalóriamennyiséget, amennyit megeh

Kiállítással vesz részt az Ördögkatlan fesztiválon a PTE Zenélő Egyeteme

A kortárs magyar könnyűzene lenyomatát adó Rocklitera kötet anyagából készült kiállítást mutatja be a Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyeteme (PTE ZEN) az augusztus elsején startoló Ördögkatlan fesztiválon Nagyharsányban. A fesztivál díszvendége Beck Zoltán, a 30Y énekes-frontembere és a Zenélő Egyetem szakmai vezetője. A „Rocklitera” az első magyar rock&roll kötet a legjobb kortárs magyar együttesekkel. ROCK-LIT-ERA, avagy a zene, az irodalom és a korszak tükre; olyan novellák gyűjteménye, melyek a kortárs magyar pop-rock szcéna érett zenekarait mutatják be. A könyv szerzője Felhőjáró Baksa-Soós Attila, a kötet fotóanyagát a Wan2 magazinból is jól ismert Lékó Tamás jegyzi, aki a pop-rock fotózás megkerülhetetlen magyar képviselője. A könyvből a PTE ZEN segítségével kiállítás is készült. Az anyagban a magyar pop-rock szcéna olyan szereplői kaptak helyet és méltó sorokat, mint a Quimby, a Hiperkarma, a HS7, a Neo, a Kolin, az Anna & The Barbies, a Zagar, a 30Y és még soka

Katlan Spot 2012

Kép

Halász Judit: "Az előadónak a közönség a partnere"

Pályafutása során egy ország zárta a szívébe és rajong Halász Juditért, a mai gyerekek ugyanúgy, ahogy azok a felnőttek, akiket dalain keresztül ő is nevelt kicsit. Utóbbi lemezein a családtagokra helyeződik a hangsúly, az immáron platinalemezes Apa figyelj rám középpontjában pedig az apukák állnak. Az Ördögkatlan fesztiválon augusztus 3-án, délelőtt koncertet adó művésznővel zenéről, színházról és a kortárs költészetről is beszélgettünk. A fidelio.hu cikke.

Rocklitera-ZEN (Zenélő Egyetem) kiállítás megnyitója

Kép
Nagyharsányban augusztus 1-én, 19:30-kor performansszal és érzékeny szavakkal díszvendégünk Beck Zoltán és Baksa-Soós Attila író közös tolmácsolásában.

Reggeli Gondolatok - Bérczes - tv2

Bérczeshez odament a tévé!

Kép

Véradás a Katlanban!

Kép
Idén is lesz véradás  az Ördögkatlan Fesztivál keretein belül. Várunk mindenkit szeretettel! Személyi okmány, TAJ- és lakcímkártya szükséges! "Adj vért és ments meg 3 életet!'

KÖNYV - CD - RUHA - JÁTÉK ÉS TERMÉNY CSERE-BERE

KÖNYV - CD - RUHA - JÁTÉK ÉS TERMÉNY CSERE-BERE Tudod mi a kisharsányi  csere-bere placc lényege? Röviden:   egyet berakok - egyet elveszek! (részletesebben  ide kattintva  olvashatsz róla! Gondolj erre az indulás előtt!  Ha nem hozol magaddal portékát, Te csak nézegethetsz!!!  Az udvarházban a pénz haszontalan kelléknek számít! Több 100 könyv, CD és ruha gyűlt össze környezetünkből, egyedül a játékok nem szaporodnak. De választékbővítésként bármelyikből örömest vennénk felajánlásokat. Kapcsolat: Hartyándi Jenő Tel:  20/9690-535 E-mail:  hartyandi@gmail.com

JÁTÉKOS PIHENÉS GYEREKEKNEK

Kép
avagy Gáspár Klári és Déri Enikő játszik a kicsikkel, míg a szülők színházat néznek, koncertet hallgatnak; avagy rendhagyó gyermekmegőrzés, míg a szülő szusszan egyet. Helyszín: Nagyharsány, Festett Szoba (a Helytörténeti Múzeum hátsó szobája, ahol képzőművészeink az elmúlt években megfestették az ördöglegendát) Időpont: 18.00 – 22.00 (augusztus 2-3-4-5.) Korosztály: elsősorban 3 és 10 év közötti gyerekeket várunk – de mivel először próbálkozunk, magunk sem tudjuk, mire lesz elsősorban igény…  Úgy képzeljük, hogy a Festett Szobában leterítünk egy szőnyeget, bedobunk néhány játékot, papírt, színes ceruzát, lesz szörp és süti, és Klári és Enikő úgy vigyáznak a gyerekekre (van ebben tapasztalatuk), hogy az a gyerekeknek is boldog együttlét lesz. (És közben a szülők megnézhetik Pintér Béláékat, a Pólógyárat, az East Balkánt vagy hegedűs D. Gézát, meghallgathatják Kanizsa csillagait, Bakos Árpiékat – vagy csak szusszannak egyet, és erőt gyűjtenek az éjszakához.)

A helység kalapácsa - Mark Bollobas képei a próbákról

UTAZZ AZ ÖRDÖG KUPÉJÁBAN!

Péntek, szombat, vasárnap délután 16:00 órától, add el életed egy érdekes történetét, míg az ördögtaxi szállít a fesztivál helyszínei között. A KuPé művészeti folyóirat és a Pannon TV csábít egy izgalmas kalandra. Ne habozz, stoppolj és mesélj! Vigyázz, ezt még apád is látni fogja!

Szubjektív Kisharsány-túra

Kisharsány, ahogy a katlanlakók, de talán még a helyiek sem ismerik. Elhagyott árokparti és fejtörő történetek, szerelmi rejtélyek, portalátogatások, pálinka- és süteményportyázások. Rendhagyó helytörténeti túra, falubeli bátor legények és leányok vezetésével és némi fővárosi háttérszéllel. Mert ismerkedni jó! (TÚRA) Időpontok: csütörtök 17 óra, péntek 17 óra, szombat 16 óra Gyülekezés: Kisharsány, Falukocsma A vezetés kb. 50 perces. TOVÁBBI MEDIAWAVE-PROGRAMOK RÉSZLETESEN ITT!

Egy angyal a Katlanból

Zene, tánc, színház, képzőművészet. Gazdag kínálat várja az V. Ördögkatlan Fesztivál gyerek látogatóit (is). A kisebbeknek szánt programokról kérdeztük a két főszervezőt, Kiss Mónikát és Bérczes Lászlót, valamint az Esélykikötő vezetőjét, Koska Évát. A meseutca.hu cikke.

ÉN SZERETEM, HA VAN VALAMI INDOK, MIÉRT ÜLDÖGÉLEK VILLÁNYBAN

INTERJÚ LOVASI ANDRÁSSAL Fesztivált szervez, koncertezik, szóló lemezt készít és zenei színdarabot ír. Lovasi Andrással, az Ördögkatlant immár 5. éve, hagyományosan záró előadóval egy fergeteges Kiscsillag koncert előtt beszélgettünk a zenekarról, a Katlanról, Zoránról és egy jó ízlésű takarítónőről. a cikk a Kikötő Online oldalán jelent meg

Szeretetgyűjtés

Szűk három héttel az Ördögkatlan Fesztivál kezdete előtt beszélgettünk a kapitány-főszervező Bérczes Lászlóval. Egy kicsit csapzottan érkezett – sietett, mint mindig –, én pedig akkor jöttem rá, hogy ő valójában azért rohan mindig mindenhonnan mindenhova, mert ha egész nap rohan, akkor össze tud spórolni magának egy futásnyi időt... - Sztrókay András interjúja a Litera.hu oldalon jelent meg.

SÁTOROZÁS

Kép
Sajnos a műsorfüzetben pontatlanul adtuk meg a nagyharsányi és kisharsányi sátorozás árait, elnézést a hibáért. Nem személyekre, hanem sátorhelyekre kell fizetni, ami valójában kedvezőbb a sátorozók szempontjából, és egyszerűbb a „pénzbeszedők” részéről is. Íme a valós árak (melyek természetesen azonosak a tavalyi árakkal): Kétszemélyes sátorhely 1000 ft / nap Háromszemélyes sátorhely 1500 ft/ nap Négyszemélyes sátorhely 2000 ft/ nap Lakókocsi, lakóautó 2500 ft/ nap EXTRA Villánykövesdről kaptuk a hírt, hogy a falu központjában lévő szép kis parkban is lehet majd sátorozni – szerény, de létező zuhanyozási lehetőségekkel. 40-50 ember kellemesen létezhet ott a fesztivál idején, és (ha úgy állítjátok fel) a sátrak a gyönyörű pincesorra néznek.

Hagit Yakira: "A megértés hiánya fontos tapasztalat"

A kortárstáncból jellemzően hiányzó narratíváról, a nemtudásról és az önéletrajzi elemekről az Ördögkatlan Fesztiválon Ördögtánc címmel worshopot tartó, Londonban élő Hagit Yakira táncos-koreográfussal beszélgettünk. A cikk a színház.hu oldalon olvasható.

"EGY ELHATÁROZÁS KELLENE" - ZENEI GESZTUSOKRÓL DINYÉS DÁNIELLEL

Sztrókay András beszélgetett Dinyés Dániellel az Ördögkatlan kapcsán. (itt olvasható)

Juhász Gábor: "Szeretném, ha a zeném nyugalmat árasztana"

Az ország egyik legkiválóbb, hatalmas szakmai tudással rendelkező és széles körben elismert jazzgitárosa immár visszatérő vendég az Ördögkatlan Fesztiválon. - Legfrissebb lemezed, amit volt tanítványoddal, Gyémánt Bálinttal vettetek fel, a Budapest címet kapta. A főváros helyeit, hangulatait megzenésítő album elkészülésének hátteréről nyilatkoztál már a Fidelio.hu-nak , most mesélj inkább a lemez koncepciójáról! A cikk a fidelión jelent meg.

Puchner Birtok

Kép
Uramkirályoméletemhalálomkezedbeajánlom, én bizony azt álmodtam, hogy vége lesz egyszer Mátyás király uralkodásának, ám egyszer csak, úgy az Úr harmadik évezredének legelején, egy Bikal nevezetű faluban előbújik a földből, a puszta libalegelőből egy csodaszép város, Mátyás király városa, s benne ott leszek én. És elteltek az évszázadok, Kergéről valóban mindenki megfeledkezett, ám 2010-ben Bikalon reneszánsz város emelkedett ki a libalegelőből: Mátyás király városa, ott él benne Kerge és a király fazekasai, kovácsai, lovagjai és felidézik együtt a középkort, Kerge csak mesél és mesél, mert Mátyás király történetének sosincs vége, és minden áldott nap várják a királyt. Aki nem hiszi, járjon utána - Bikalon. Az Ördögkatlan Fesztivál és a Puchner Birtok együttműködésének köszönhetően a fesztivál minden látogatója ajándék belépőt kap az Élménybirtokra! További részletek ITT !

Scherer Péter: "A színház zsigeri erejével hatni bárkire"

Az idei Ördögkatlan Fesztiválon a színházi programok között találjuk a Nézőművészeti Kft. Vakság című előadását, melyben Sárosdi Lilla a főszereplő. Rendezője Scherer Péter, aki A gyáva nagy sikere után munkacsoportjával újra egy érzékeny témához nyúlt. A stáb ez alkalommal is őszinteség és humor alapú módszerrel igyekszik közelebb hozni a fiatalokhoz a fogyatékkal élők világát. Vele beszélgettünk rendezésről, tervekről és buszozásról. Az interjú a fidelión jelent meg.

ZEN-Rocklitera kiállítás

Kép
A „Rocklitera” az első magyar rock&roll kötet a legjobb kortárs magyar együttesekkel. ROCK-LIT-ERA, avagy a zene, az irodalom és a korszak tükre; olyan novellák gyűjteménye, melyek a kortárs magyar pop-rock szcéna érett zenekarait mutatják be. A könyv szerzője Felhőjáró Baksa-Soós Attila, a kötet fotóanyagát a Wan2 magazinból is jól ismert Lékó Tamás jegyzi, aki a pop-rock fotózás megkerülhetetlen magyar képviselője. A könyvből a Pécsi Tudományegyetem – Zenélő Egyetem segítségével kiállítás is készült az anyagon a pop-rock szcéna olyan szereplői kaptak helyet és méltó sorokat, mint a Quimby, a Hiperkarma, a HS7, a Neo, a Kolin, az Anna & The Barbies, a Zagar, a 30Y és még sokan mások.  A kiállítás eddig a budapesti akvárium klubban és soproni volt fesztiválon mutatkozott be, valamint a következő tanítási évben a hazai egyetemvárosokat is be fogja járni… de előtt megnézhetitek Nagyharsány főterén!

Idén is mezítlábas, idén sem normális lesz az Ördögkatlan

Augusztus 1-5-ig rendezik meg idén az Ördögkatlan Fesztivált a Nagyharsány-Kisharsány-Palkonya faluhármasban. A díszvendégek ezúttal Ruttkai Bori, Beck Zoli, Böröcz András, a Pintér Béla Társulat, Felvidék és Franciaország. Az observer.hu jelenti a sajtótájékoztatónkról>>>

'MUNKÁVAL KELL LETÖRNI A SZTEREOTÍPIÁKAT' - BÁBSZÍNÉSZ HÁZASPÁR A KATLANON

Schneider Jankó és Nagy Viktória mesélt A Hepp Trupp kétszemélyes társulat nemrégiben, a VI. Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén fesztiváldíjat kapott a Bódog és Szomorilla című előadásért a gyerekszínházi előadások kategóriában. A fesztiváldíj egyben meghívást is jelentett az Ördögkatlan fesztiválra, ennek apropóján beszélgetett a bábszínész házaspárral Sándor Zita. A színház.hu cikke itt olvasható>>>

Augusztus 1-jén A helység kalapácsa ősbemutató Nagyharsányban!

Kép
Petőfi, ha most élne, Chuck Berry-rajongó lenne A kaposvári színészek már a Narancsligetben próbálnak! A történet , mely azt mutatja, hogy az I. ÉNEKBEN fölébred álmából egy fogoly, s szabadulást tervez - azonban az nincs megénekelve: hogy ki légyen ezen szabadulást tervező, álmából fölébredt fogoly? csupán azért, hogy később a meglepetés annál meglepőbb legyen; a II. ÉNEKBEN már több foglaltatik: kié a helység leglátogatottabb kocsmája? mily ékes e kocsma birtokosnéja? miben sántikál a kántor? ki buzdítja merényének végbevitelére?... a III. ÉNEKBEN megszabadúl a fogoly, s börtönéből a kocsmába megy; s amily szörnyű dolgokat lát: oly szörnyű dolgokat cselekszik. Itt már az is orrára köttetik a nyájas olvasónak, hogy a fogoly nem más, mint a költemény hőse; a IV. ÉNEKBEN a szörnyű dolgok véget érnek, s a költemény hőse szörnyű véget ér. a zeneszerző Egy magyar zenésznek normál esetben a népzenétől kellene bárhova eljutnia, de a Kodály-módszer hazájáb

Petőfi Sándor – Ferenczi György: A HELYSÉG KALAPÁCSA

zenés vásári komédia A kaposvári Csiky Gergely Színház és az Ördögkatlan Fesztivál közös produkciója PREMIER: augusztus 1-én! Aki régi katlanjáró, pontosan tudja, öt napon át főszerepben van a Színház. Immár nem csak befogadunk, de mi magunk is létrehozunk előadásokat. Ilyen az évről-évre ismétlődő BuszSzínház – és ilyen lesz a kaposvári társulattal közösen létrehozott ősbemutató. Petőfi pompás szövege hangzik el, amihez a költő verseire nagyon fogékony, azokból már előadást is létrehozó, kiváló gitáros-szájharmonikás előadó, Ferenczi György ír zenét, afféle magyar népi bluest.  A próbaidőszak első fele Kaposvárott zajlik (Memlaur Imre fotói az első próbákon készültek), majd július 19-én Nagyharsányba költözik a csapat, és a bemutatóig birtokba veszik a tornatermet és a falut, hogy aztán az 5. Ördögkatlan megnyitó-gesztusaként eljátsszák-elénekeljék Petőfit. A színházi szövegváltozatot készítette: Hársing Hilda Rendező: Szabó Máté Előadják: a kaposvári tá

Bérczes bement a tévébe!

Egy józan hang lentről, az árokból

Az idén ötödik alkalommal ad otthont Kisharsány, Nagyharsány és Palkonya az Ördögkatlan-fesztiválnak, melynek egyik főszervezője Bérczes László, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti vezetője. Akinek tavaly majdnem el kellett adnia a lakását a fesztivál miatt. A cikk a http://sonline.hu/ oldalon jelent meg.

További koncertek az Árokpart Bárban!

Kép
Côte de L'île – augusztus 2. 18:30 – ÁROKPART BÁR Szemtelenül fiatal instrumentális trió Budapestről, egy kis énekkel fűszerezve. Az alapvetően saját számokból álló repertoárjukat némi népzene, Coldplay feldolgozás és József Attila versre épülő dal is színesíti. Szabó Hédi Ágnes – ének, ukulele Georgita Máté Dezső – hegedű Horváth János Antal – gitár Molnár Ádám – cajon/dob The Mindblow – augusztus 3. 18:30 - ÁROKPART BÁR A budapesti The Mindblow zenekar alapvetően az alternatív rock stílusba sorolható. Zenéjéhez szervesen kapcsolódnak az angol n yelvű dalszövegek, a jellegzetes énekhang, és a dallamos gitárszólamok. Szigeti Ákos – ének, gitár Merena Attila – gitár Nagy Márió – basszusgitár Sági Krisztián – cajon, ütősök Rokokó Rosé – augusztus 4. 18:30 -  ÁROKPART BÁR Izgalmas és egyedi, folk-elemekkel átszőtt alternatív zene, hat pécsi hölgy tolmácsolásában. Sokszor nagyon komoly, máskor kislányosan infantilis vagy éppen kecsesen nőies, éppen amilye

Δ-GYAKORLATOK

Kép
VÁLTOZÁS! A helyzet az, hogy Mészáros Ágoston, szentesi diák jól eltörte a bokáját – műtét, gipsz, szomorúság. Így aztán a Csontbrigád helyett a TANAROK TÁRSULATA jut lehetőséghez: Keserű Imre rendhagyó produkciója nagyon más, mint a beígért Rejtő-adaptáció, de legalább annyira izgalmas. (Ágostonnak jobbulást kíván a Katlan!) Tehát: Augusztus 2. 18.00 Kisharsányi Tornaterem Δ-GYAKORLATOK A Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának tanárai a fenti címmel létrehoztak egy rendhagyó színházi előadást. A produkció annyiban tér el a tagozat eddigi gyakorlatától, hogy a darabban nem diákok, hanem maguk az alkotó drámatanárok játszanak. Számos dolog motiválta ezt a nem szokásos módját művészeti-szakmai tudásuk formába öntésének: így például a mondanivaló - amely felnőtt tapasztalatokra épít; vagy az ehhez szükséges előadásmód sokszínűsége – amely a színészi játék érettebb fokát kívánja meg.  A játékot – néhány szépirodalmi ötlet felhasználásával - maguk a szí

FOCI: ÍRÓVÁLOGATOTT – ÖRDÖGKATLAN

Kép
Augusztus 3-án 18.00 órakor sporttörténeti esemény színhelye lesz a nagyharsányi sportpálya: Jakab Norbi a büfé mögül a kezdőkörbe fárad és sípjába fúj, elindul az Íróválogatott-Ördögkatlan rangadó. Mindkét csapat legjobb erőit vonultatja fel, az Íróválogatottban jelenlegi tudásunk szerint pályára lép Kukorelly Endre, Ágoston Zoltán, Egressy Zoltán, Kőrösi Zoltán, Sajó László, Balázs Attila, Kiss Tibor Noé, Berka Attila és egy fotós idegenlégiós Burger Barna személyében. Régi, rutinos csapat ez, míg az Ördögkatlan még csak most toborozza saját labdarúgóit. Valószínűsíthető, hogy a kaput Kádár Attila, bárkás műszaki vezető őrzi majd (és mivel a fesztivál őrző-védő feladataiért is ő felel, bízhatunk benne, hogy a kapuban is helyt áll), és számítunk Pásztor Tiborra, a Bárka színészére is. Tasnádi Istvánt gyorsan leszerződtette a Katlan, gólvágóként pedig számítunk Szabó Misire, nagyharsányi lakosra, és erre az időre a foci kedvéért szünetelteti a Pólógyárat Bodó Marci is, sőt talán csa

Beregszászi József nagyharsányi polgármester elmondja!

Kép

Az Állati Állati Ábécé rajzai – Tenke István kiállítása

Kép
Kezdetben volt 32 abszurd-játékos történet – pletykák, szóbeszédek – Zsubori Ervin tollából: az Állati Állati Ábécé ciklus versei. Erre készült 32 groteszk-fanyar rajz Tenke István színes ceruzáiból. Az 5.  Ördögkatlan Fesztivál ideje alatt ezeket az eredeti grafikákat a palkonyai Haraszti Pincészetben látható kiállításon lehet közelebbről szemügyre venni, természetesen a hozzájuk tartozó ötsorosokkal együtt. És hogy milyenek e rajzok? Erre a kérdésre a legpontosabban eddig talán Láng Eszter grafikus adta meg a választ, az immár kötetben is megjelent Állati Állati Ábécéről szóló recenziójában: „Tenke István rajzai színesek, ám nem tarkák, szabadok, de nem fegyelmezetlenek. És pontosan illeszkednek a versek hangulatához. Nincs túlrajzolva, túlfestve a könyv, ahogy ma ezt gyakran tapasztaljuk. A rajz nem akar a versi tartalomra rátelepedni, de összecseng vele, és ugyanolyan jóízű humorral teli. Finom, ám erőteljes, karakterisztikus pasztellek e kis munkák, sajátos vizuális formavilá

Bujdosó-Vajdovich-Németh trió

Kép
A (film)zeneszerző-gitáros BUJDOSÓ JÁNOS – aki Rutkai Borival és a Kistehén zenekarral is felbukkan idén a Katlanban – 2011 februárjában alakította meg VAJDOVICH ÁRPÁDdal (bőgő) és NÉMETH CSABÁval (dob) közös, „elmélyült, repülős, szívbe markoló, mediterrán vonalat követő” félakusztikus trióját. A friss formáció tavasszal rögzített, hamarosan megjelenő bemutatkozó lemezanyagából kapnak ízelítőt a bárba betérő árokpartiak.

'ANYI, KÖLTÖZZÜNK IDE' - INTERJÚ KISS ESZTERREL

Ördögkatlanra várva Kiss Eszterrel, a budapesti Katona József Színház színésznőjével egy kellemes pesti kávézóban találkoztunk. Előző nap érkezett meg kislányával Egerből, délután már indul is tovább Pilismarótra. Itt a teljes cikk:  http://szinhaz.hu/

RISQUE ZÉRO - FRANCIA CIRKUSSZÍNHÁZ AZ ÖRDÖGKATLANON!

Az Ördögkatlan Fesztiválon Risque Zéro című előadásukkal fellépő Compagnie Galapiat egy hat fiatalból álló cirkuszi társulat, akik amellett, hogy előadásukkal járják a világot, saját fesztivált (Tant qu’il y aura des mouettes / Amíg lesznek sirályok) is szerveznek Langueux-ben. A társulatról, az előadásokról és a fesztiválról kérdezte Pál-Kovács Ramóna a társulat egyik tagját, Lucho Smitet. A cikk itt olvasható>>>

Helyi lakosok bérletei!

Kép
A három falu lakosai természetesen az idén is vásárolhatnak helyi bérletet mégpedig a tavalyi, 1500 forintos áron. Ezzel a gesztussal szeretnénk meghálálni azt a segítséget, amit az önkormányzatok és a falvakban élők nyújtanak a fesztiválnak. (Ezeket karszalagokat a lakossági névsor alapján az Ördögkatlan munkatársai árusítják és helyezik a karokra. Palkonyán Farkas Niki , Nagyharsányban Lakatos Erika , Kisharsányban Úri Attila .)

Ördögkatlan menü a Polgár Panzióban!

(Villány, Hunyadi u. 19) Ebéd (minden nap 12.00.-15.00. óráig), 1100,-HUF/fő a menü mellé egy pohár rozét ajándékba adunk Augusztus 3. péntek:  A Menü Hideg gyümölcsleves Mangalica pörkölt galuskával, B Menü Magyaros gombaleves Rántott zöldségek rizzsel, tartárral, kovászos uborkával Augusztus 4. szombat: A Menü Zöldségleves Rablóhús sült burgonyával, salátával B Menü Tormakrém leves pirított mangalica sonkával Grillezett kecskesajt bazsalikomos paradicsom salátával Augusztus 5. vasárnap A Menü Burgonya krémleves Pljeskavica steak burgonyával, burgonyával,lilahagymával, ajvárral B Menü Húsleves Rántott szelet petrezselymes burgonyával, savanyúsággal

WOMBO ORCHESTRA

Kép
Szédületes karneváli dzsessz, amelyben New Orleans összeborul a legsúlyosabb hiphoppal, a big bandek világa a fiesztákéval. Kihagyhatatlan francia őrület! Az elképesztően sodró és felvillanyozó energiát az igazi mediterrán fieszta vidám hangulatával ötvöző, a jazz finomságát a felvonuló zenekarok erejével, a hiphop lüktető szövegeit a francia sanzonok bájával ötvöző zenekar minden fellépése a szó legszorosabb értelmében vett Élmény. A fúziós rézbandaként akár a tengerparton, akár a legpatinásabb koncertteremben szédületes koncerteket nyomó zenekar nem csak hangzásában olyan, mint a legelragadóbb cirkuszi mutatvány, hanem külsőségeiben is, hiszen egy olyan csapatról van szó, amely a legkisebbtől a legnagyobb rézfúvósig minden felvonultat, legyen az a picike zsebtrombita vagy akár a zenészét a dereka körül körbetekeredő, majd az égbe nyúló, megszólaltatni is iszonyatos erőbevetést megkövetelő szuzafon, miközben hajlongnak, táncolnak, mulattatnak, megőrülnek, s nyomják, csak a

"MEGHACKELEM A SZTORIT” - INTERJÚ SCHERER PÉTERREL

Gyulay Eszter, Sárosdi Lilla és Scherer Péter előadását, a Vakságot néhány tantermi és számos Kolibri Színházbeli játék után idén nyáron, augusztus 2-án az Ördögkatlan Fesztiválon tekintheti meg az érdeklődő közönség. A sajátos módszer mentén, csoportmunkában megalkotott monodráma tisztán színházi eszközökkel szól társadalmi felelősségvállalásról és toleranciáról. A darabról és az Ördögkatlanról Scherer Pétert mint színészt, mint a Vakság rendezőjét és mint a katlanbéli busz-színház utaskísérőinek idei vezetőjét Mucsi Emese kérdezte. A cikk színház.hu oldalán jelent meg>>>

HALÁSZ JUDIT

Kép
Palkonya – Mesekert (Malom Park) Halász Judit gyerekeknek (és persze szüleiknek) énekel Jól ismerjük őt a Vígszínház színpadáról, Szabó István korai filmjeiből – és neve fogalom lett a gyerekek körében is. Generációk nőttek fel dalain, és ezek a generációk, szülők és gyermekeik együtt láthatják-hallhatják őt az Ördögkatlan egyik legszebb helyszínén, a palkonyai Malom Parkban. Halász Judit színészi pályafutásával párhuzamosan új műfajt teremtett előadóművészként. Magyar költők verseit közel harminc éve énekli a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében – méghozzá gyermekeknek. A gyerekek – Magyarországon elsőként – a Mosoly-Rend lovagjának választották. A Vígszínház tagja, a magyarországi UNICEF elnökségi tagja. A magyar állam Jászai Mari- és Érdemes Művész díjjal, a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjével, valamint Kossuth-díjjal jutalmazta eddigi munkáját.

Holy trinity (Artner-Beck-Háy)

moderated literary and rock music association in one act With one of our special guests, Zoli Beck, front man of the 30Y and with (our special guest before last year) János Háy, author talks Szilvia Sisso Artner, MaNcs journalist, critic about the contact of literature and rock music publicly. The main topics are poetry, music, temptation, life of the largest saints, realistic utopias, making sacrifices, women, men and the expanding universe. Meanwhile, a literary rock concert takes place in which framework – apart from 30Y’s Szentimentálé songs – János Háy’s poems set to music may be heard, and the author and the rock musician will work up each other’s creations. This way the spectators may gain an insight into the creative process, into the tricks of writing and composition. At the end, they may as well interfere with it in the amphitheatrum of the Statue Park.

Holy doubt – rock musical literature schizo

The ‘rock’-hearted littérateur, Zoli Beck’s (30Y) and Szilvia Sisso Artner’s (Snoblesse Oblige) program about dualities, doubts and the with us living Dr Jekyll and Mr Hyde. Meanwhile a smaller Szentimentálé concert may be heard and the heart has to be broken. Nagyharsány, Narancsliget…. it’s indispensable!

Conversation with Lajos Parti Nagy

Jelenkor on the Vylyan Terrace Ágoston Zoltán, the general editor of the Jelenkor do not talk with Lajos Parti Nagy in Ördögkatlan the first time. The latter has already been a regular guest in Pula Bárka Kikötő, and at the time of Ördögkatlan’s formation he’s toasted us with a specific, ‘partinagy-like’ writing. On 2nd August, Parti Nagy will open the exhibition of András Böröcz, he’ll examine the performance of the artist, he’ll listen to Tibor Szemző’s by Hamvas inspired concert, then sits down with Zoltán Ágoston and (now we think) he’ll talk with him about poem, prose and literature, but he might just as well talk about culture policy. And Lajos must read out something loud from the newest ones. And we sip the Vylyan wines, are sitting on the Vylyan Terrace or lying in the grass, and we think of that for example, how good is it for us right now.

Különbéke (Peace apart)

Lőrinc Szabó night performed by Kaláka band and Zoltán Rátóti From Hangzó Helikon’s Kaláka - Lőrinc Szabó volume, Lőrinc Szabó (‘Poem and reality’ titled) poems’ explanations, and Szabó Lőrinc: Confessions in Károly Horányi’s and Lóránt Kabdebó’s text nurture was constructed by Katalin Kőváry The peace apart titled performance came into existence based on the volume. For this occasion Zoltán Rátóti joins the Kaláka band, he represents details from the poet's letters, Szabó’s commentaries tagged onto his poems, and from the writings about him.

Nyugat itt és Most! (Nyugat here and Now!)

Nyugat Most, a new periodical introduces itself The general editor, Zoltán Attila Szabó has a talk with András Petőcz author on Vylyan Terrace Nyugat Most is a purely literary magazine, coming out currently with the largest number of copies in Hungary. Zoltán Attila Szabó, founder and general editor, who has set it in motion Nyugat Most together with Balázs József Hajdu, Péter Szabó, and – in patron quality – János Konyári, discusses the first, but antecedents having issue with András Petőcz. Some from the authors appearing in Nyugat Most: László Bolemant, Alpár Bujdosó, Endre Czeizel, István Csukás, Orsolya Horváth, Sándor Kányádi, Molnár Péter Kálloy, Bea Palya, András Petőcz, Menyhért Tamás, István Vörös, Tibor Zalán

Slam poetry campfire

Slam poetry: András Kövér „Kövi”, Gergely Tengler „Sunprince”, Tamás Zoltán Derták „Ladder”, Kristóf Horváth „Actorbob” Music: Dániel Horváth „Dudu” – violin The slammers, young poets who are performing their poems themselves (sometimes even with musical accompaniment), are actually our the Sándor Petőfis in our days – they had their first blast last year by the campfire. Now, a workshop is held in the daytime, during the whole time of the festival. Let nobody be surprised if a young person murmuring something is on a bank, in the pub, or anywhere else! They are working of reforming the literature and finding new ways to send these messages!

Slam-bus

Why is it worth to shuttle by Slam-bus at Ördögkatlan? One gets to the new location sooner. Does not have to drive (except if he is the bus driver), and may drink alcohol, too. During the travel the entertainment is ensured since the scintillating slammers declaim high-standard poems between the stops.  Day by day, you can catch it..

The lover’s dream - Tóth Krisztina’s writings surrounded by music

„One went out with his heart to converse.  What did he think of while he thought of something else?” Contributors: Katalin Takács, Béla Ágoston, Zoltán Mizsei, Kristóf Widder  Director: Iván Hargitai  Tóth Krisztina has already been the guest of Ördögkatlan many times – the current occasion differs from the former ones though. Takács Katalin and her peers evoke the authoress with her poems and her prosaic texts. Actually, there will be a premiere on Vylyan Terasz, since the performance will be played in the Rózsavölgyi Szalon from autumn, but here’ll be visible first time.

Tasnádi István: East Balkán

Kép
Bárka Színház A West Balkán tragédiája felnyitotta a mai tinédzserek szüleinek szemét: valójában fogalmuk sincs arról, hogy egy egész iparág épült arra, hogy a tizenhárom-tizennégy éves korosztályt a közös ízlés és értékrend illúziójával (gyakorló alkohol- és drog-) fogyasztóvá tegye. Az East Balkán esetében „talált történetről" van szó. Beszélgetések, interjúk előzték meg a darab megszületését, amik szülőkkel, pedagógusokkal készültek és olyan fiatalokkal, akik részt vettek, részt vesznek Budapest tinédzserekre szakosodott éjszakai életében. Kegyeleti okokból nem a West Balkán-tragédia rekonstruálása a cél, hanem a jól elemezhető általános „belecsúszás" folyamatának dramatikus ábrázolása.. Ifjúsági előadás, nem csak az ifjú katlanozóknak! Rendező: Vidovszky György Szereplők: Janka • Herman Flóra Soma • Dér Zsolt Timi • Császár Réka Atesz • Balla Richárd Petra • Sipos Viktória Töki • Koloszár András Szabina • Könczei Anna Zeke • J

Ágoston Zoltán vendége Kőrösi Zoltán

Kép
JELENKOR A TERASZON augusztus 3. 15.00 – Vylyan Terasz Egy biztos: a téma a foci lesz. És nem(csak) azért, mert ha két férfiember egy pohár bor mellett leül diskurálni, és túl vannak a nőkön, bizonyos, hogy a foci következik. És azon nem lehet túllenni. A foci örök. Ők most azért is beszélnek a fociról, mert Kőrösi legújabb könyvéről beszélnek, annak címe pedig Az utolsó meccs. De akármilyen finom is a Vylyan-bor, csak egyetlen pohárral ihatnak, mert 18.00 órakor a nagyharsányi sportpályán kezdődik az Íróválogatott – Ördögkatlan labdarúgó mérkőzés, márpedig Ágoston és Kőrösi sporttársak az Íróválogatottat erősítik (mellesleg hiába – b.l.) „Az én gyerekkoromban mindenki focizott, és a foci minden volt: nyelv, barátkozás, növekedés, szenvedély, időtöltés. Ha olvasgatás közben tompa puffanást hallottam az udvarról, akkor kérdés nélkül lementem. Soha nem kellett hívni a barátokat, elég volt a labdát kétszer nekirúgni a falnak, és ez a közösségszerveződésnek, sőt a szociali

CSAK MARADJANAK JÓ ÖSSZMŰVÉSZETI FESZTIVÁLOK

Az 5. Ördögkatlan Fesztivál vendége a szintén 5 éves Péterfy Bori & Love Band. A zenekar utoljára 2010-ben játszott az összművészeti fesztiválon, majd egy rövidebb szünet következett. A Péterfy Bori & Love Band esszenciáját adó színész-zenész Péterfy Borit kérdeztük, az új lemezről és arról, hogy milyen hatások érték őt az elmúlt egy évben. A Kikötő Online cikke itt olvasható>>>

PROFESSZIONÁLIS MEZÍTLÁBASSÁG - INTERJÚ KISS MÓNIVAL

Kiss Mónival az V. Ördögkatlan fesztivál sajtótájékoztatója után a Francia Intézet teraszán beszélgetett Hodászi Ádám. A cikk a színház.hu oldalán olvasható>>>

Compagnie Les apostrophés (FR): széttartó út

Kép
Performance négy bűvészre és egy zenészre Martin Schwietzke előadása  Performance városi történetekre, egy padon felejtett könyvről, egy felröppenő kalapról, a piacon hagyott maradékokról, egy bagettről, egy partvisról. A város mindennapi tárgyai rendetlenkedni kezdenek és megzavarják a jól bejáratott napi rutint.  A francia bűvészcsapat egy zenésszel kiegészülve bűvésztrükkökkel, zenével és tánccal, hozzáértő kézzel, abszurd történetekkel és magával ragadó humorral borítja a napirendet, és keveri össze a városban talált tárgyakat. Egy kávézó teraszán, egy bolt bejáratánál, vagy az utcán is összefuthatunk a különös társasággal. Hagyjuk, hogy a harmonika vezessen bennünket és táncba vigyen…. mindhárom faluban!! Közreműködik :  Martin Schwietzke bűvész-táncos Jörg Müller bűvész-táncos Jive Faury bűvész-táncos Gilles Rémy színész-táncos Marcel Dreux zenész ENGLISH SUMMARY AVAILABLE!