Az Állati Állati Ábécé rajzai – Tenke István kiállítása

Kezdetben volt 32 abszurd-játékos történet – pletykák, szóbeszédek – Zsubori Ervin tollából: az Állati Állati Ábécé ciklus versei. Erre készült 32 groteszk-fanyar rajz Tenke István színes ceruzáiból. Az 5. Ördögkatlan Fesztivál ideje alatt ezeket az eredeti grafikákat a palkonyai Haraszti Pincészetben látható kiállításon lehet közelebbről szemügyre venni, természetesen a hozzájuk tartozó ötsorosokkal együtt.

És hogy milyenek e rajzok? Erre a kérdésre a legpontosabban eddig talán Láng Eszter grafikus adta meg a választ, az immár kötetben is megjelent Állati Állati Ábécéről szóló recenziójában: „Tenke István rajzai színesek, ám nem tarkák, szabadok, de nem fegyelmezetlenek. És pontosan illeszkednek a versek hangulatához. Nincs túlrajzolva, túlfestve a könyv, ahogy ma ezt gyakran tapasztaljuk. A rajz nem akar a versi tartalomra rátelepedni, de összecseng vele, és ugyanolyan jóízű humorral teli. Finom, ám erőteljes, karakterisztikus pasztellek e kis munkák, sajátos vizuális formavilággal. Nincs bennük semmi édeskés, behízelgő, modoros, rózsaszínre mázolt-lakozott, érzelgős, kommersz látványosságra törekvés, sem pedig durva, vagy éppen agresszíven csúnya tartalom, netán hatásvadászat. Van viszont graciózusság és nagyvonalúság, játékosság és profizmus, finoman összehangolt színek harmóniája, technikai tudás és egyéniség. És lehet mosolyogni, nevetni, örülni. Írás és rajz összeáll koherens egésszé.”

Aki ennél is alaposabban szeretne felkészülni a tárlatra, az nézzen körül az Állati Ábécék honlapján, a http://abc.arnolfini.hu webcímen. 


Akinek pedig a kiállítás során szívéhez nőnek e bohém figurák, könyv alakban bespájzolhat belőlük a hosszú téli estékre is.