Ágoston Zoltán vendége Kőrösi Zoltán


JELENKOR A TERASZON
augusztus 3. 15.00 – Vylyan Terasz

Egy biztos: a téma a foci lesz. És nem(csak) azért, mert ha két férfiember egy pohár bor mellett leül diskurálni, és túl vannak a nőkön, bizonyos, hogy a foci következik. És azon nem lehet túllenni. A foci örök. Ők most azért is beszélnek a fociról, mert Kőrösi legújabb könyvéről beszélnek, annak címe pedig Az utolsó meccs.
De akármilyen finom is a Vylyan-bor, csak egyetlen pohárral ihatnak, mert 18.00 órakor a nagyharsányi sportpályán kezdődik az Íróválogatott – Ördögkatlan labdarúgó mérkőzés, márpedig Ágoston és Kőrösi sporttársak az Íróválogatottat erősítik (mellesleg hiába – b.l.)

„Az én gyerekkoromban mindenki focizott, és a foci minden volt: nyelv, barátkozás, növekedés, szenvedély, időtöltés. Ha olvasgatás közben tompa puffanást hallottam az udvarról, akkor kérdés nélkül lementem. Soha nem kellett hívni a barátokat, elég volt a labdát kétszer nekirúgni a falnak, és ez a közösségszerveződésnek, sőt a szocializációnak is alapja lett. Igaz, ha belegondolok, nem is igen merült fel alternatíva. Három dolog volt, ami engem akkor érdekelt, és ezekre egészen kicsi koromtól úgy tekintettem, mint a szerethető, vonzó és méltó emberi élet formáira: a foci, a könyvek és a szerelem. Amint azt is valamiként sejtettem, hogy aki szeret és tud focizni, és aki szeret és szokott olvasni, az tulajdonképpen ugyanazt a dolgot csinálja. Mi több, a szerelemmel sincsen másként. A jó olvasás és a jó passz, a góllövés és a szerelem nagyon is közel állnak egymáshoz.” (Kőrösi Zoltán)