08.20-I ADÁS A NAGY GENERÁCIÓBAN AZ ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL HELYSZÍNÉNEK ÁLLANDÓ LAKÓIRÓL

Mi történik négy faluval, ha évente egy hétre elözönli több tízezer fiatal egyetemista és ötvenes értelmiségi, akik már reggel hatkor sorszámokért tülekednek, hogy színházi előadásokon szorongjanak? Akik opera-beavatót hallgatnak a templomokban, akik hajlandók kilométereket gyalogolni a szőlőhegyen, hogy irodalmi beszélgetéseken vegyenek részt? Hogyan hat a hetedszerre megrendezett Ördögkatlan fesztivál a dél-baranyai falvak életére? Milyen problémákkal küzdenek ezek a települések az év többi napján? A Nagy Generáció most nem a fellépő művészekre vagy a közönségre volt kíváncsi, hanem azokra a helyiekre, akik kezdettől fogva segítették, értékelték, szerették ezt a négyszáz eseményt felvonultató összművészeti rendezvény- áradatot, amelynek jelszava: nem vagyunk normálisak! Arcok, portrék az augusztus elején lezajlott Ördögkatlan fesztivál helyszíneiről.

Első rész, 12.54 perc
Kanász Imre géplakatosnak indult, aztán pedagógus lett, majd megalapította a nagyharsányi helytörténeti gyűjteményt, mert sajnálta veszni hagyni a falu értékeit. Az Ördögkatlan idején nagy a forgalom a gyűjteményben, a helyiek is leginkább akkor csodálkoznak rá, hogy ilyenük is van. Kanász Imre pedig késő estig lelkesen mutogatta, hogy hol is volt a Nagyharsányi Csata, hol találták az első magyar pénzérmét, s hogy mennyi érdekes tárgyat, dokumentumot gyűjtött össze az évek alatt. Rendületlen tárlatvezetését az sem zavarta, amikor a kis múzeumtól ötven méterre rázendített egy ukrán-észt banda a Svjata Vatra.


Második rész, 12.45 perc
Díszlet vagy aktív közeg az Ördögkatlan fesztivál helyszíne, a négy baranyai falu? Bognár Csaba drámapedagógus évek óta dolgozik a helyi iskolában, nála jobban kevesen tudhatják, hogy az itt élő fiatalok milyen problémákkal küszködnek. Ezért aztán azt is látja, hogy ezeknek a gyerekeknek – meg persze a falu felnőttjeinek – milyen sokat jelent a fesztivál. Igazodási pontokat kapnak ilyenkor, érdekes dolgok történnek a faluban, s azt is érzik: rájuk is kíváncsiak. A beszélgetés után az Ördögkatlan visszatérő fellépőit hallhatják, a mindig nagy sikert arató Romungro Gipsy Band zenészeit.


Harmadik rész, 12.00 perc
Ez a rész zenével indul, hogy önök is belekóstolhassanak az Ördögkatlan fesztivál egyik legnagyobb világzenei sikerébe, a The Summer Rebellion, két őrült belga: egy tangóharmonikás zseni és egy dobos énekes zenéjébe.
A zene után egy olyan emberrel ismerkedhetnek meg, aki az első alkalomtól kezdve támogatója az Ördögkatlan fesztiválnak. Gyönyörű dombtetőn áll a Vylyan szőlőbirtok és pincészet központja, amely Vylyan teraszként koncertek, irodalmi viták helyszíne volt öt napon át. . Tulajdonosa, Debreczeni Mónika az elmúlt évek nehézségeiről és kihívásairó, valamint a Vylyan Pincészet művészetet támogató elkötelezettségéről beszél.


Negyedik rész, 12.54 perc
A mai adás utolsó részében még megtudhatnak egyet-mást egy borászat korántsem kockázatmentes életéről, majd a Beremenden felállított Megbékélés Kápolnájához invitáljuk önöket. A kápolnát a délszláv háború során Beremendre érkezett, s ott vendégszerető fogadtatást talált horvátok kezdeményezésére és adományaiból építették, hogy a háború borzalmaira figyelmeztesse az embereket. Az Ördögkatlan fesztivál egyik fő eseménye Beethoven IX. szimfóniája volt, amit majd’ száz zenész és énekes: a Dohnányi zenekar és az A la carte kórus adott elő, Dinnyés Dániel vezényletével. A csillagos ég alatt a több ezer fős közönség tornatermi padokon, szalmabálákon, pokrócokon ülve, fekve, elheverve hallgatta a zenét. A két beremendi lokálpatrióta, Vértes Árpád és Csóka István még a koncert előtt mesélt arról, miért is épült a kápolna.


forrás: www.nagygeneracio.hu