MENTŐCSÓNAKOK EGY SÜLLYEDŐ HAJÓN

A cigányok Magyarországon

Idén a Vylyan teraszon a cigányok magyarországi történetéről, lehetséges cigányidentitásokról, és arról beszélgetünk, mit lehet tenni a cigányok életkörülményeit jellemző katasztrofális állapotok javítása érdekében. Garantáltan nem fogjuk megoldani a cigányság, mint olyan problémáját, viszont bemutatunk olyan projekteket, amelyek látszólag apró, de az érintettek számára mégis óriási lépéseket tesznek egy emberibb élet - és egy emberségesebb társadalom lehetősége felé.

Surányi Z. András Rézangyalok című megrendítő dokumentumfilmje a lyukóvölgyi Nyitott Ajtó Baptista Iskolában folyó zeneoktatásról szól, illetve igazából arról, hogyan tanít két kiváló zenetanár, Virág Csaba és Solymosi Árpád a zenén keresztül tanulásra, másokkal való együttműködésre és szolidaritásra olyan gyerekeket, akik a körülményeik folytán ezt a tudást sem hozzák magukkal hazulról. A vetítés után a tanárokkal beszélgetünk, és – szándékaink szerint – meglepetéssel is szolgálunk. 

Dupcsik Csaba, szociológust arról kérdezzük, hogyan lehet megírni egy olyan népcsoport történetét, amelynek alig vagy egyáltalán nincs saját írott kultúrája, illetve egy ilyen leírásban hogyan kerülhető el a cigánysággal szemben egyoldalúan számon kérő vagy épp azt túlságosan is idealizáló megközelítés.

Polgár Andrást, a Polgár Alapítvány létrehozójától megkérdezzük, mi motiválta, amikor alapítványa révén az első tíz évben közel egymilliárd forintot fektetett megélhetést biztosító projektekbe, és mit jelent az, hogy a jövőben „a romákra nem csupán mint kedvezményezettekre, hanem mint kezdeményező, egyenlő partnerekre” tekint.

Horváth Kristóf, slammer előbb saját szövegekben, majd a külső kényszernek – remélhetőleg - engedve, kérdésekre válaszolva beszél arról, hogy szerinte ma mit jelent cigánynak lenni.