nem nagyon bírjuk egymást a falakkal

A 'nem nagyon bírjuk egymást a falakkal' c. tárlat egy fotográfiai és videó munkákat bemutató kiállítás, aminek keretén belül kortárs képzőművészek és az 'Önállóan lakni' mozgássérült tagjai párokban ill. csoportokban dolgoztak közösen rávilágítva a különböző közösségek találkozásának folyamatára, jellemzőire és fontosságára pl. identitásformáló hatására. Több ezer mozgáskorlátozott ember él Magyarországon. Színházba és egyetemre járnak, bringaszervízben dolgoznak, hosszú túrákra mennek, mégsem ezek az első gondolataink róluk. A tárlat célja, hogy rádöbbentse a nézőket, hogy milyen rejtett előítéleteik vannak a mozgássérült emberek életével kapcsolatban. A kiállítás a Társaság a Szabadságjogokért és az Önállóan lakni csoport együttműködésében jött létre.

Az alkotókról:
Ember Sári 1985-ben született Sao Paolóban, jelenleg Budapesten él és dolgozik. Miután 2009-ben végzett a MOMÉ-n, a párizsi LEM - Mozgástudományi Laboratóriumban folytatta tanulmányait. Glasgowban és Ljubljanában is részt vett ösztöndíj programokban, számos nemzetközi kiállításon is szerepeltek munkái, többek között Milánóban, New York-ban vagy Berlinben. A kiállításon portrékat láthatunk tőle, amik finom utalásokkal mutatják be az ábrázolt személy, Hruskó Erika egyéniségében rejlő erőt, és a művész és Erika megismerkedésének folyamatát, egymásra gyakorolt hatásukat.

Halász Dániel 2009-ben a Glasgowi Művészeti Iskolában, 2011-ben a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett fotográfusként. Számos magyar és nemzetközi díjat illetve ösztöndíjat nyert. 2014-ben New Yorkban végzett kutatómunkát, 2016-ban pedig elnyerte a Pécsi József díjat. Rendszeresen szerepel egyéni és csoportos kiállításokon Magyarországon és külföldön, 2017-ben a szentpétervári Ermitázs Múzeumban is. A "nem nagyon bírjuk egymást a falakkal" című kiállításon egy 8 fotóból álló, izgalmas helyzeteket megjelenítő sorozattal mesél projektpartneréről, Molnár Zóráról.

Rubi Anna 1988-ban született, jelenleg Budapesten él és dolgozik. A Zürichi Művészeti Egyetemen végzett transzdiszciplináris művészet MA szakon. Videó alapú művei sok esetben installatívak és rendszeresen nemzetközi kollaboráció eredményei. Részt vett számos magyar és külföldi kiállításon legutóbb például a zürichi Tanzhaus Show-off programján aratott sikert illetve a Tavaszi Fesztivál egyik programján állított ki. Finom szimbolikával és humorral átszőtt narratívával feszeget társadalmi kérdéseket a fotográfia és videó művészet határán lévő vizuális struktúrákat használva. A ‘nem nagyon bírjuk egymást a falakkal’ c. kiállításon a közös munka részeként animációs formában reflektál a társa, Kisfaludy Judit által elmesélt történet hanganyagára.

Bordás Róbert 1981-ben született, Budapesten él és dolgozik. 2009 óta munkatársunk, operatőrünk. Számos filmszemlén díjazták munkáit, például a ‘Mint a méhecskék’ Magyar Narancs fődíjat illetve Budapest Filmszemle fődíjat kapott. 2014-ben ‘Szoba a nyolcban’ című kreatív online video díjnyertes filmünkben operatőrként dolgozott, illetve 1. helyezett lett a ‘Mit ér meg London? 1-4. rész’ a (VS.hu) Online Video Award-on. Legutóbb pedig operatőre volt a ‘Getto Balboa’ című filmnek, ami IDFA díjazott lett. A “nem nagyon bírjuk egymást a falakkal” című kiállításon Farkas Gábor és Csizovszky Andrea voltak a partnerei. Egy izgalmasan megkomponált képekkel és erőteljes hangi világgal rendelkező portréfilmet láthatunk tőle.

Zombori András 1987-ben születtett, fényképészetet a Szellemkép kurzusán tanult Budapesten. 2017 szeptemberében nyílt 'Hasznos magány' c. egyéni kiállítása, ami az egyszerű, hétköznapi pillanatok jelentőségével és az egyedüllét szerepével foglalkozott. Ezzel az anyaggal Zombori a Highlights of Hungary jelöltjei közé került. A "nem nagyon bírjuk egymást a falakkal" c. kiállításon olyan fotóinstallációit láthatjuk, amelyek érzékenyen mutatnak rá a mozgássérültek számára hétköznapi pillanatokra, tárgyakra és környezetekre. Balázs Péterrel dolgozott együtt a sorozat elkészítésében.

Vígh Viktória 1989-ben született, Budapesten él és dolgozik. 2012-ben az ELTE kommunikáció szakán végzett, azóta újságíróként, szerkesztőként és projekt koordinátorként dolgozik például a Mosoly Alapítványnál, a hvg BrandLabnél vagy jelenleg az EngAme Akadémián. 2015-ben megalapította az Önindító Ifjúsági Egyesületet, melynek célja olyan hazai és nemzetközi programok szervezése, amelyek elősegítik a fiatalok aktív részvételét saját céljaik elérésében, illetve a társadalmi felelősségvállalásban. Ezt megelőzően hat éven keresztül önkéntesen segített különböző hazai civil szervezeteknél és részt vett számos önismereti, illetve nem formális tanulási eszközöket alkalmazó nemzetközi tréningen. A "nem nagyon bírjuk egymást a falakkal" c. kiállításon Turi Zsuzsannával folytatott levelezésének részleteit tematikusan rendezve egy szerkesztett ill. Piti Marcell fotóival photobookká alakított füzetben olvashatjuk.

Piti Marcell 1990-ben született, Budapesten él és dolgozik.A Google Earth képeken alapuló ’Public Image’ c. fotósorozata a Mai Manó Házban volt kiállítva, majd ebből az anyagból photobook is készült. Jelenleg is ennek a projektnek a továbbfejlesztésén dolgozik, kutatómunkájára ösztöndíjat nyert. A ‘nem nagyon bírjuk egymást a falakkal’ c. kiállításhoz is egy photobook-kal járul hozzá.

https://24.hu/kultura/2018/11/06/mind-esendoek-vagyunk-csak-van-akin-jobban-latszik-es-van-akin-kevesbe/?fbclid=IwAR2OnC3fdch6HsF3x5pgjQmemOnwWL7HYPQyX7eHJIjPkKtGWnjDG26Lm6E