Freedom Quilt

Az American Corner Pécs bemutatja:
Freedom Quilt, folttakaró varró workshop

Szeretettel várunk kézműves műhelyünkbe, ahol Christalena Hughmanick (USA) textilművész segítségével egy óriási quilt egyik darabját készítheted el. Az amerikai népművészetben nagy hagyománya van a foltvarrásnak, amely a történetmesélés, kreatív kifejezésmód és identitásépítés eszköze. Az alkotás során elsajátíthatsz egyszerűbb varrási, applikálási (rátét) és szövetfestési technikákat. A mottó, amely segít fantáziádat beindítani: “Mit jelent számodra a szabadság?”. A helyszínen minden szükséges eszközt biztosítunk, bátorítjuk a részvételt varrótudástól függetlenül.

A Freedom Quilt közösségi műalkotás célja Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatának erősítése a szólásszabadság témáján keresztül. A magyar és amerikai résztvevőkkel közösen megalkotott, foltvarrással készült takaró az identitás egyéni tapasztalatokon alapuló, vizuális szimbólumait fogja tükrözni és a jövő számára megőrizni. A magyarországi rendszerváltás és a Magyar Foltvarró Céh megalapításának 30. évfordulója alkalmából minden érdeklődő részt vehet ebben az országos projektben egy-egy olyan folttakaró részlet elkészítésével, amelyhez az inspirációt a ,,Mit jelent számodra a szabadság?” kérdés nyújtja. A projektet az USA Külügyminisztériuma, a budapesti Amerikai Nagykövetség és a Fulbright Bizottság támogatja. A program célja az Egyesült Államok és Magyarország közötti kulturális kapcsolatok megerősítése a kézművességen keresztül.

A művészről:

Christalena Hughmanick az Egyesült Államokban a lancesteri amish közösség közelében nőtt fel. Itt sajátította el a foltvarrás technikáját, majd a későbbiekben művészi kifejezésének eszközévé vált, és nemzetközi kiállításokon is megmutatkozott. Jelenleg Fulbright ösztöndíjasként tartózkodik Magyarországon. Itteni kutatása a kékfestésre, valamint az ókori római építészetre irányul. Az ősi kő, tégla és mozaikcsempe mintákat felhasználva foltvarró mintákat tervez és épít bele munkáiba. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskolájában alkot, és 2019 tavaszán az egyetem Textil és Divat Tanszékén tartott szemináriumot. Önálló kiállítása megtekinthető a budapesti Panel Contemporary kiállítótérben.

További információ jelenlegi és korábbi projektekről:

http://www.christalenahughmanick.com.