Ki vagyok én?

Lengyelország Amszterdamban

angolnyelvű monoopera Julia Bronckhorst előadásában

Egy fiatal fiú nem érti, miért akarják a körülötte élő zsidók, hogy zsidó legyen, ha addig – legalábbis úgy tudta – katolikusnak született.

Egy fiatal felnőtt szeretne zsidóvá válni, és nem érti, miért nem fogadják be maguk közé a zsidók.

A fiatal fiú és a fiatal felnőtt egy és ugyanazon személy, Daniel, a Lengyelország Amszterdamban című holland monoopera főhőse. A gyermek Daniel a háborút egy katolikus gazdálkodó családnál éli át és túl, majd visszakerül a valódi anyjához, aki erőnek erejével zsidót akar faragni belőle. Daniel ellenáll, de amikor már fiatal felnőttként azzal szembesül, hogy nem-zsidó környezete zsidónak tekinti akkor is, ha ő nem akar zsidó lenni, úgy dönt, akkor most már csak azért is zsidó lesz. Kivándorol Izraelbe, de ott sem találja (meg) a helyét.

Daniel kezdi végképp elveszteni önmagát, úgy érzi, agyonnyomja a múlt, és már nem lát maga előtt jövőt, amikor megismerkedik egy különös lánnyal. A lány furcsa provokációival kibillenti bénult állapotából, és Daniel egyszer csak rádöbben, hogy az élet nem a magunkra vagy mások által ránk erőltetett identitásokról, hanem magáról az életről szól, az élet az élettel azonos.

Daniel Vermeulen és Carolien Ansink operája egyfajta eposz a bennünk lakózó életerőről, amely képes kiszabadítani bennünket a fájdalmas múlt fogságából.