Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: május, 2015

Dresch Quartet

Kép
Dresch Mihály. A mai magyar dzsessz egyik legkiválóbb alakja. Magyar és dzsessz. Szívünkből szól. Idén a Katlan egyik kedves díszvendége. A quartet többi tagja: Lukács Miklós, Horváth Balázs és Baló István.

ARCOFON DUÓ

Kép
Az 1994-ben alakult Arco Trio (Rozs Tamás, Kovács Márton, Gáspár József) 2010-ben Gyulai Csabával egészült ki, s adott emlékezetes koncerteket pl. a Pécsi Kodály Központban és a Bécsi Sargfabrikban. Mostanra duóvá alakult az etno-, vagy folk-jazz kamarazenét játszó formáció, ahol az alapító Rozs Tamás (Szélkiáltó, Szakértők, színházi zenék szerzője, közreműködője): hangszere a cselló és énekel, helyenként az ún. hömi-mongolének technikát alkalmazva. A másik muzsikus Gyulai Csaba (régi Makám, Chabanda, Bognár Szilvia, bábszínházi zenék írója), aki gadulkán,brácsán és ütőhangszereken játszik. Zenéjükre a rögzített elemek (harmóniaváz, téma, dallam, ritmusképlet) és az improvizatív részek váltakozása jellemző. Saját szerzeményeik hol népi témát dolgoznak föl különböző kultúrákból merítve (pl. magyar vagy japán népdal...), máskor egy Bach-téma, vagy. pl. Michael Nyman-dallam, vagy saját zenei gondolat adja az ihletet.

Ki vagy Te? - interaktív művészeti projekt

Kép
Ez a projekt egy vizuális önfelfedezés – komolyan vagy hóbortosan rajz és kollázs technikával. Kalapok és fejfedők, színes lapok és ceruzák állnak a résztvevők rendelkezésére, hogy kísérletet tegyenek egy belső utazásra Alice Kapka amerikai képzőművész segítségével. Alice aktív közreműködésének köszönhetően bárki egy saját portréval térhet haza, ha vállalkozik belső, rejtett világának vizuális megjelenítésére. A magyar származású Alica Kapka gyermekkorában emigrált az USA-ba. A University of Washingtonon szerzett művészeti diplomát, majd a Kent State University-re járt, ahol művészeti nevelést tanult. Az USA csendes-óceáni partvidékén rendszeresen voltak saját kiállításai. Magyarországon huzamosabb ideje tartózkodik, és két hivatásának a tanításnak és a festésnek szenteli mindennapjait. http://alicekapkastudio.com/ Az American Corner támogatásával.

Romungro Gipsy Band

Kép
Zenekarunk 2007-ben alakult Csornán, főként lovári és beás cigány népzenét dolgozunk fel saját stílusunkban, de dalaink között megtalálhatóak oláh cigány és magyar népdalok is. Hangzásvilágunk különlegesnek mondható, mely a hagyományos roma hangszerekre épül, mint például az akusztikus gitár, a kanna, a kanál, viszont csapatunk kísérletező kedve határtalan, így töri meg az autentikus vonalat a cajon, a cajonito, a darbuka, a szaxofon. A 2014-es év égén, egy merész döntést hozott a csapat, és a hangszerek közé befogadtunk egy Hammond orgonát, melynek hangján több generáció nőtt fel 1935-ös megjelenése óta. Félve attól, hogy a hangzás elkanyarodik egy tőlünk távol álló irányzat felé, a döntést több próba előzte meg. Mára bebizonyosodott, hogy Laurens Hammond találmánya, egy egyedi jazz-blues hangzást ad, mely a zenekar összes tagjának kedvence lett. A hét éves fennállás óta több száz rendezvényen, koncerten, fesztiválon van túl a zenekar,a teljesség igénye nélkül: Országos és Nemzetköz

A Mediawave programjai Kisharsányban

KISHARSÁNY nap mint nap VÁNDORFÉNYKÉPÉSZ Laczkó Péter abszolút korszerűtlenül működő fényképészete abszolút passzol hozzánk: exponál, előhív, szárít… egy kép röpke félóra alatt el is készül – és ez nekünk nagyon tetszik. Kisbusz, ponyva, utánfutó, titokzatos szerkentyűk… Utazunk az időben, és száz évet fiatalodunk. KOVÁCS UDVARHÁZ - MEDIAWAVE ÜST …Európa legkisebb agrár romkocsmája… műhelyek – művészeti, kézműves, újrahasznosító… ahol minden emberléptékű és személyes… bemutatók – koncertek, színházak, kiállítások… semmi szenzáció és tömeg, csak jóérzés és hangulat… Csak akkor gyere, ha erre vágysz! MEDIAWAVE MŰHELYEK Az udvarház és a falu többféle művészeti műhelymunkának ad otthont, amelyből a FILMesek, FOTÓsok, ÉPÍTÉSZek és MUZSIKUSok tevékenysége közismert, több évre visszanyúló. Idén a műhelyek tovább bővülnek. Az egyes műhelyfoglalkozások időpontjait, jelentkezési feltételeit keresd a weboldalon! ROMA & NÁSI PROGRESSZÍV ZENEI MŰHELY (Pajta) Bátor kezd