Szélben szállók

Kerekasztal Színházi Nevelési Központ – Stúdió K Színház

„MIRKA: Ennyi? Csak ennyi? Ki az apám? Hol az apám? Ki vagy te? Mondjál már valamit! Kik ezek? Ki vagyok én?”

Színházi nevelési előadásunkban egy 24 éves lány, Mirka múltjába, gyermekkorának történeteibe utazunk vissza, amelyben egyértelműen több a kérdőjel, mint a felkiáltójel vagy a pont.

Elmesélt és elhallgatott, befejezett és befejezetlen történetekkel, a képzelet és a valóság törékeny egyensúlyával, nyitott és zárt kapukkal találjuk szembe magunkat Mirka kalandjai során. Az előadás a nézők aktív részvételére épít, akiknek több ponton is lehetőségük van beleszólni a történet alakulásába, mesélésébe. Közösen gondolkodunk arról, hogy miért mesélünk történeteket? Mitől történet a történet? Melyek azok a történetek, tabu témák, amikről mélyen hallgatunk? Melyek azok a történetek, amelyeket a gyerekek nem mesélnek el szüleiknek, és melyek azok, amelyeket a szülők nem mesélnek el gyerekeiknek? Vajon miért?

Idézet Jászay Tamás kritikájából:

„A Szélben szállók kőkemény, megrendítő dráma, amiben érintőlegesen vagy mélyrehatóan olyan (tabu)témák kerülnek megtárgyalásra, mint az árvaság, az intézeti lét, a cigány származás, a csonka család és hasonlók. A játszók a maguk írta-alakította, a közönség reakcióit bizonyos, előre meghatározott pontokon drámatanári segédlettel gördülékenyen magába építő történetben mindezekről hétköznapi módon beszélnek és beszélgetnek.”


Szereplők:

Mirka - Bagaméry Orsolya
Anya - Nyakó Júlia
Toma - Lovas Dániel
Doja - Homonnai Katalin
Apa - Spilák Lajos
Bora - Pallagi Melitta
Lubo - Tárnoki Márk

Írta - Hajós Zsuzsa és Kárpáti István
Zene - Spilák Lajos
Rendezte - Kárpáti István