Martin McDonagh: PISZKAVAS (LEENANE SZÉPE)

Mag BÉRES ILONA m.v.
Maureen BÍRÓ KRISZTA
Pato SZABÓ GYŐZŐ m.v.
Ray MÁTHÉ ZSOLT

Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Kárpáti Enikő
Dramaturg: Orbán Eszter
Rendező: Guelmino Sándor

Maureen megmarkolja a mosogató peremét, és dühösen lehajtja a fejét, aztán halkan, láthatóan visszafogva magát, megtölti a vízforralót, hogy teát csináljon az anyjának. Szünet. Mag lassan eszik, közben beszél.

MAG Köszöntél rendesen a boltban, Maureen? … Mer tudod, hogy az neked rossz tulajdonságod, hogy nem szoksz köszönni?! Bár némelyik embernek, jobb is nem köszönni. Hát nem most is megölt egy ilyen fajzat valami öregasszonyt Dublinban, és még csak nem is ismerte. Hallottad a hírekbe?

(szünet)

Megfojtotta ismeretlen létére, most mondd! Egy ilyennel jobb nem beszélni.
(Maureen odahozza Mag teáját és leül az asztalhoz.)

MAUREEN Dehogyisnem, egy ilyen pasival én nagyon is szóba állnák, sot összehoznám veled, ha már ez a heppje, az öregasszonyok.
MAG Nagyon csúnya dolog ilyet mondani, Maureen.
MAUREEN Na ne mondd.

(szünet)

MAG Egy ilyen nem jön el Dublinból idáig. Ha csak nem volna itt dolga.
MAUREEN Volna, mer' miattam jönne. Az csak hab a tortán lenne, hogy tégedet megöl.
MAG Előbb téged ölne meg. Abba lefogadok.
MAUREEN Bánom is én, ha én dögölnék meg előbb. Még élvezném is.
MAG (félbeszakítja, odanyújtja a teáját) …a cukrot meg véletlen kifelejtetted, Maureen, eridj, tegyél bele egy kis cukrot!

Maureen egy pillanatra rábámul, majd elveszi a teát, odaviszi a mosogatóhoz és kiönti, visszamegy Maghez, felkapja a félig megevett kását, visszamegy a konyhába, kiönti a szemétbe, a tálat a mosogatóba rakja és kimegy az előszobába. Útközben gyűlölködve rápillant Magre, majd becsukja maga mögött az ajtót. Mag mogorván bámul a semmibe. Sötét.