Cirque du Platzak

A Galapiat után egy remek új cirkuszi csapat a Katlanban, ezúttal Hollandiából!!

2007-ben, nem véletlen névválasztással megalakult a Platzak (Nincstelen) zenekar. Születésétől fogva klezmer és cigány zenét játszott különböző fesztiválokon. Idővel a móka kedvéért elkezdtek a tilburgi ACaPA (Academy for Circus and Performance Art) cirkusziskola növendékeivel is együttműködni. A kapcsolat sikert hozott a közönség és a szakma előtt egyaránt. Így jött létre a Cirque du PLATZAK!

A Cirque du Platzak a dinamikus klezmert és a nyers punkot keveri (hagyományos és modern) cirkusztechnikákkal, mint az egyensúlyozó-művészet, akrobatika, tűz- és labdazsonglőrködés, saját készítésű buzogányok, kötéltánc, trapéz, üvegegyensúlyozás, akrobatikus táncok, fakírszámok és bohócmutatványok. A Cirque du Platzak keletkezéstörténete, illetve a zenészek új társai miatt a zenekar tagjai színészekké váltak.

A társaság fékevesztett előadással és abszurd hangokkal debütált. A hihetetlenül mozgalmas műsor voltaképpen egy nagy komédia, melyet a közönség kitörő lelkesedéssel fogadott. Ekkorra még nem sajátították el a cirkuszmutatványokat tökéletesen, de a hangulatot már megteremtették, az alapok készen álltak, és ma is ezt az utat követik.

Első bemutatkozásuk után a társulat létrehozta második produkcióját „Si! O No?” címmel, melyben a Cirque du Platzak előtérbe helyezi egyediségét és kihasználja a tagok közti dinamikát. 2014-ben előálltak a „POPCORE”-al, egy előadással, amiben a karakterek már formát öltenek, a kihívások izgalmasabbá válnak, a képzelet és a valóság egyre átláthatatlanabbul összegabalyodik.

2011-es megalakulása óta a Cirque du Platzak már több mint 120 fellépésen van túl Európa szerte, Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában és Magyarországon is felléptek már, összesen mintegy 60.000 néző előtt.

Kermiz

Egy fickó, aki odavan a fűnyírókért és a salátáért, egy temperamentumos olasz aki a levegőben küzd a spanyol torreádorral, egy kötélen csimpaszkodó trombitás és egy német akrobata, aki imádja a tűzőgépeket. Csak néhány azokból a különc figurákból, akik a Cirque du Platzak húszfős társulatát alkotják.

A „Kermiz” egy olyan cirkuszi előadás, ami hagy minden szereplőt kibontakozni, de megmutatja a társulat közös erejét is. A „Kermiz” egy gyerekes álom, nem egy vidám történet, inkább egy Grimm-mese sötét oldala.

A „Kermiz” a klasszikus és a modern cirkusz elemeit ötvözi, felemelő klezmer muzsikával karöltve.

A „Kermiz” nyers és elidegenít, de egyszerre vidám és szívmelengető is. Bevezetésként a porondmester szórakoztatja és lelkesíti fel a közönséget.

Első pillantásra minden arra utal, hogy a „Kermiz” egy klasszikus cirkuszi műsor, de már a második számtól világossá válik, hogy a mutatványosok mindegyike egyedi módon értelmezi választott hivatását.

A cigány hastáncost, aki kezein, sétapálcákon és üvegeken egyensúlyoz, mindenki szereti, de leginkább az ügyetlen, de vidám bohóc. Teljesen belehabarodva próbálja elnyerni kegyeit, azonban szerencsétlenségére a társulat Don Juanja útjába áll: ő jóképű, erős, és természetesen mindenhez ért. És persze minden nő imádja, beleértve a dívát is…

Közben az akrobata a levegőben lebegve igyekszik lenyűgözni közönségét veszélyes és temperamentumos mutatványaival.

A zenészek folyamatos partnerként vannak jelent a „Kermiz”-ben, állandó jelenlétükkel átszőve a produkciót. A Cirque du Platzak tudja, miként járjon nézői kegyeiben, lenyűgöző és vad hangulatot keltve előadásuk során. Minden karakternek saját története, saját tulajdonságai, vágyai és hibái vannak. Röviden, egy igazán sokszínű társaság.

A „Kermiz” egy olyan világba visz el, ahol minden lehetséges. Meggyőz és kíváncsivá tesz, tele akrobatikus elemekkel, a Platzak zenekar kíséretével.

A „Kermiz” őszinte, lenyűgöző szórakozást nyújt minden korosztálynak.

Nagybőgő, hegedű, harmonika, mosódeszka, klarinét, trombita és ének képezi a Cirque du Platzak zenei alapját. Erre az előadásra a zenekar új számokkal készült, amelyek a ritmust is biztosítják a teljes produkció idejére