Díszvendégek!

Mint eddig mindig, az idei Katlannak is lesznek díszvendégei, nem is akárkik. 

Július 30. és augusztus 3. között a katlanlakókkal tölti majd idejét Jiři Menzel, Bukta Imre, Grencsó István és Nagy József. Ez az „időtöltés” egy-egy díszvendég számára sok-sok elfoglaltságot, „munkát” is jelent: színházi előadások, felolvasások, tárlatvezetések, beszélgetések résztvevője lesz mind a négy alkotó.

Nagy József legendás előadásával, a Woyzeckkel érkezik Nagyharsányba. A vajdasági „Szkipe” 1986-ban alapította meg JEL Színházát, mellyel világhírűvé vált. 2006-ban az Avignon-i Fesztivál művészeti igazgatója lett, és ugyanebben az évben megkapta az Európai Bizottság által alapított Európai Színházi Díját is. Pályáját képzőművészként kezdte, előadásaihoz folyamatosan rajzol, fotóz, filmez – az Ördögkatlanban pedig bekapcsolódik a „Falra festjük az ördögöt”-projektbe, melyben képzőművészettel (is) foglalkozó alkotók (F. Zámbó István, Kiss Tibor, Háy János…) a fesztivál idején festik a nagyharsányi helytörténeti múzeum falára az ördög-legendát. 

Bukta Imre közben Kisharsányban öt napon át készül az installációjára. De minden nap tart majd kiállított műveit személyes történetekkel értelmezve tárlatvezetést – aki részt vett már ilyenen például a rendkívül sikeres Műcsarnok-beli életmű kiállításon, tudhatja, életre szóló élménnyel gazdagodhat.

A Katlankertmoziban Jiři Menzel filmjeit vetítjük majd – és vendégünk lesz ő maga, az Oscar-díjas cseh legenda, védnökünk, Törőcsik Mari barátja, Hrabal filmes társa, a Szigorúan ellenőrzött vonatok, a Sörgyári capriccio, a Hóvirágünnep, Az én kis falum, a Pacsirták cérnaszálon rendezője. 



Grencsó István évtizedek óta a magyar avantgárd jazz egyik kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina zenekarral indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években a Dresch Quartet tagjaként és Szabados György partnereként tett szert. 1985-ben megalapította a Grencsó Kollektívát, mely azóta is az első számú zenekara. A fesztiválon éli az díszvendégek nehéz életét: zenél, workshopot vezet, fotóz, kiállít…


U.i.: Ez az oldal frissült (megváltozott) - noha számítottunk a látogatására, Ulickaja végül lemondta a látogatását. Erről bővebben itt lehet olvasni.