INDIT Közalapítvány: Mozaik, Empátia fitness, Koffer-tárlat

Esélykikötő
Nagyharsány, Faluközpont
csütörtök-péntek-szombat: 14-17 óra

Az Alternatíva Ifjúsági Iroda, az INDIT Közalapítvány intézményeként immáron 2005 óta működik folyamatosan, jelenleg Pécsett az Új Forrás Üzletházban. Célja egy közösségi tér kialakítása a plázába látogató 12-24 év közötti fiataloknak, ahol szabadidős és kortárssegítő tevékenységekben vehetnek részt, valamint igénybe vehetnek életvezetési-, mentálhigiénés tanácsadást.

Célok:

A projekt célja kettős egyrészt a helyszínen a problémás droghasználat , szenvedélybetegségek és általában serdülőkori probléma viselkedések vonatkozásában fontos ismertközlést és attitűdformálást célzó foglalkozásokat biztosítani elsősorban interaktív játékok, beszélgetések révén. Másrészt célunk az Alternatíva Ifjúsági Iroda és kortárssegítő programja (MOZAIK Projekt) népszerűsítése is a Pécsett élő illetve ott tanuló fiatalok körében.

Program:

A programunkban fontos alapelv, hogy az egészségfejlesztés korszerű megközelítésében szemléli a problémás droghasználat illetve más addiktológiai problémák kérdését, azaz egyéni, kortárs, családi és társadalmi befolyásoló, kockázati és védő tényezők figyelembe vételével igyekszik befolyásolni azt. Különös figyelmet fordítunk a mítoszok, tévhitek megkérdőjelezésére és azzal, hogy hogyan lehet megerősíteni a védő tényezőket.

A kitelepülésen (table outreach) elsősorban a MOZAIK Kortárssegítő program tematikájához kapcsolódó, játékos, élmény alapú módszereket használó programokat valósítunk meg:

Empátia fitness (kevéssé ismert, hogy a mentálhigiénés problémák vonatkozásában az empátia és a szolidaritás fontos védő tényezők):

komplex dobó-lépegető alapú társas-játék, ahol a résztvevőknek az alábbi témákban kell feladatokat megoldani, kérdésekre jól válaszolni, hogy a célba érjenek: drogok, társadalmi befogadás, környezetvédelem/ fenntartható fejlődés; hatékony, asszertív kommunikáció, stb.

Koffer-tárlat: drogok és más addikciók (kórós szenvedélyek) a kis bőröndben bemutatott régi illetve különleges tárgyak mind-mind valamelyik szenvedélybetegséghez kapcsolhatók. A kiállítási tárgyak kapcsán a játékos kedvűek részt vehetnek fejtörő játékokban, de izgalmas beszélgetésekre is lehetőség nyílik, például arról hogy létezik-e drognélküli társadalom…

Koffer tárlat – a játékhoz való jog: a másik bőröndünkben a régmúlt, a közelmúlt és jelen játékait gyűjtöttük össze, amelyeket a résztvevőknek kell szétválogatni aszerint, hogy a melyekkel játszhattak a fontos gyermekjogi egyezmények megszületése előtt vagy után. A játék kapcsán lehetőség nyílik kvízjátékban is részt venni a gyermeki jogok témájában .