Egy fazék borsó

Jel Színház: Woyzeck

A sárga massza odaszárad, ahol a szegénység és kilátástalanság maszkot húz az arcra.

Hozzávalók 6 személyre:
  • Mindennek az alapja sok-sok kiszikkasztott borsószem. Elkészítésénél ügyelnünk kell arra, hogy a lehető legkevesebb nedvességgel, nagyon lassan, kis fazékban rotyogtassuk, mert a sűrűség kirajzolja az étel markáns jegyeit.
  • A fűszerezés során ne riadjunk vissza, használjunk bátran jellegzetes ízű anyagokat, amellyel megbillenthetjük az étel egyensúlyát. Minden főzet más, mindegyiknek van egy pontja, amikor megszűnik borsó lenni, és fölénybe kerül a vöröshagyma, a babérlevél, és a szerecsendió. Megváltozik a karaktere, ez a torzulás különleges élményekkel szolgál a főzés során.
  • Az elkészítés legfontosabb szabálya, hogy mindenképpen tovább főzzük, mint kellene, hiszen a jó sárgaborsó főzelék lelketlen massza állagú matéria, amelyben nem elkülöníthetőek az alapanyagok. Kedves leendő szakácskolléga! Legyen bátor, kegyetlenül bomlassza az apró szemecskéket, amíg be nem állnak a szószba! 
Egy fazék borsó olcsó, kiadós étel, bátran készíthetik kezdők is, de a kiválóan csak néhány főzésnyi tapasztalattal sikerülhet. És mindig kell egy nő, aki a fazéknak alágyújt.

Totobé Anita