Josef Nadj, az európai időszobrász



Szöveges fotogram Nagy József 'Szkipéről'

Orleans – Budapest – Magyarkanizsa: Nagy József/Josef Nadj e három állomás és számos turnéhelyszín között is talál módot az alkotói munkára, legyen az egy újabb előadásterv vagy a fotogram, vagyis a fényképezőgép nélkül készített fotók technikájának továbbfejlesztése. Az Ördögkatlan díszvendégének nemcsak e képzőművészeti munkáiból kapunk válogatást, és nem csupán az ördögöt festi majd a falra Bukta Imrével: a fesztiválközönség igazi kuriózumként tekintheti meg a számos nemzetközi díjjal elismert Woyzeckjét, amely most negyedszer látható Magyarországon, miközben 18 év alatt szinte az egész világot bejárta. A Trafó jelenlegi igazgatóját terveiről, a hazai közegben tett eddigi tapasztalatairól is kérdeztük, még Bérczes László előtt, aki augusztus 1-jén a nagyharsányi Narancsligetben beszélget majd vele.

Az idei Ördögkatlan egyik különlegessége az 1995-ben bemutatott Woyzeck, avagy a szédület karcolata, ami emberi léptékkel is nagykorúnak számítana már. Számolta, hányadik előadásuk lesz ez?

Nyomozni kell még az archívumokban, hogy pontosítsuk, de kétszáz-valahány lehet az előadások száma, Japántól Dél-Amerikáig tulajdonképpen az egész világot bejártuk vele. Szerencsére minden szezonban volt meghívásunk, ez nagyban segítette azt, hogy formában tartsuk az előadást és magunkat is.