Gyerekprogramok az Ördögkatlanban



ReArt műhely - Kulturális LABOR Szociális Szövetkezet Recycling műhelyünk ezév februárjától tevékenykedik és gyűjti csapatába azokat a pécsi és más városok fiatal alkotóit, akik bátran megálmodnak és szívesen megvalósítanak tárgyakat, eszközöket, objekteket hulladék anyagokból. A csoport tehát előszeretettel hasznosít újra, a felhasznált anyagok között szerepel a kerékpárgumi, műanyagflakon, petpalack, számítógép alkatrész, használt irodai papír, molinó, textilhulladék és sok más. A foglalkozások során célunk bemutatni, mennyi minden felhasználható a sok szemét közül, ami a kukába kerül. Olcsón és némi kreativitással csodákra képes bárki. Az alkotásnak nincs határa, ha mindezt együtt csináljuk, egymás ötleteit alátámasztva, újragondolva a kreativitás határtalanná válik.
Az Ördögkatlan Fesztiválon használati eszközöket, dísztárgyakat és egyéb játékokat készíthetnek a sátrunkhoz látogatók: meteor, ördögbot, hosszúbot, gólyaláb,jelmezek, maszkok, álarcok, ruhatervezés és kivitelezés, lampionok, mécses tartók, pénztárcák, ékszerek, táskák, övek
asztali és fali dísztárgyak és hozott ötlet alapján bármi, ami kivitelezhető!
Mindezeket természetesen hulladékból...
Várunk Téged akisharsányi Óvodaudvaron!
Keresd a színes ReArt sátrunkat!
Állatsimogató a Pécsi Állatkerttel A Pécsi Állatkert állatsimogatója várja a gyerekeket minden nap 10-16 óráig. Láma, ormányos medve, törpe kecske, törpe ló simogatható. A helyszínen örökbefogadási lehetőség és kedvezményes állatkerti belépő akció.
Csernik Szende Lábita Színháza „Az én csóré lábacskámat megcsípte a csihány, s azóta es vakarózik, s addig-addig, míg mára felhúztam a bábukat lábaimra Mókára és Tréfára, hogy ne viszkessenek annyira, hanem járják el a székelynép jóízű mesécskéit. S ha nem es pityókát mesélek, akkor murkot aprítok lapítón, s ha jár, hanem a lábam is kicsiknek és nagyoknak orcájukra derűt lopva!
A mese gyógyír, a mese játék, a mese csoda, a mese hit, a mese lélek.
Mosoly mindenki lelkére."
TAMÁSI ÁRON SZÍNNHÁZ CIMBORÁK BÁBTÁRSULAT ARANY JÁNOS: A FÜLEMILE
Játsszák:
Nagy-Lázár József
Nagy K. Kálmán
Báb, díszlet, jelmez: Simó Enikő m.v.
Zene: Filip Ignác m.v.
Rendező: NAGY KOPECZKY KÁLMÁN
Arany János fülemiléjének története ma is érvényes, sőt ebben az elembertelenedett társadalomban talán még érvényesebbnek látszik, mint keletkezésének idején. Arany közismert története és szövege minden változtatás nélkül jelenítődik meg, és az elsekélyesedett emberi kapcsolatok problematikájára van kiélezve.
A mesebeli „rövid példa" bárhol bárkivel megtörténhet, Arany János idejében éppúgy, mint napjainkban. Péter és Pál viszonya, az egymást maró, egymásra acsarkodó "jószomszédi" viszony mindennapi életünk része.
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ CIMBORÁK BÁBTÁRSULAT BENEDEK ELEK: A SZEGÉNY EMBER KIRÁLYSÁGA
Játsszák:
Porzsolt Erzsébet
Nagy K. Kálmán
Nagy Lázár József
Báb, díszlet: Deák Barna m.v.
Zene: Csibi Szabolcs m.v., Orbán Ferenc m.v.
Rendező: NAGY KOPECZKY KÁLMÁN
Benedek Elek mesegyűjteményének egyik téglája a A szegény ember királysága című mese, mely nélkül nem lenne teljes Elek Apó szellemi hagyatéka. A történet aktualitásához nem fér kétség. E mese által nemcsak a jól megszokott és elvárt népmesei ízes nyelvet, fordulatokat és agyafúrt gondolkodást kapja ajándékba a néző, hanem ennél sokkal többet. Ez a többlet nem más, mint a számunkra előre megrendeltetett lét elfogadása és az azzal való megbékélés. A szegény, jó szívű emberből lesz királyi állapotokat élvező és kihasználó ember, kinek legbelső emberi tartásai soha nem szenvednek csorbát ennek legfőbb bizonyítéka, hogy az ajándékba kapott gazdagság nem rontja meg szívét. Ezért válhat a mese kezdetén megismert szegény, jó szívű emberből, a mese végére gazdag jószívű ember.
A Kerek Perec Társulat bemutatásában
A furfangos királykisasszony c. előadás


Itt a jó idő, így a két vándor mesemondó nyakába vette a világot, hogy játékával szórakoztassa a tisztelt nagyérdemű közönséget. Az előadást a két bábszínész a gyerekek aktív közreműködésével eleveníti meg.
A történet egy eladósorba került királykisasszonyról szól. A szépséges lány csak ahhoz hajlandó férjhez menni, aki kiállja a próbákat. A királyi palota kilincsét egymásnak adogatja a sok vitéz dalia, ám a megoldást csak az utolsó legény tudja.
Szereplők:
Csizmadia Gabi a Bóbita Bábszínház bábszínésze
Szebeni János
MESELADIK
GYERE, UTAZZUNK EGYÜTT!
- gyerek-szín-játék -
A gyermekek élő fantáziájukkal, színház-teremtő kreativitásukkal és szárnyaló képzeletükkel apró előadásokat hoznak létre a Bárka színészeinek segítségével.
Az általában ismert, szokványos meseelőadásokkal ellentétben, itt a gyermekek nem csak kívülről nézőként nézhetik és élvezhetik az előadást, hanem a létrejöttében is aktívan, alkotóan is részt vehetnek. Együtt - itt és most.
A mese mindig más lesz - mindig új és spontán, igazodik az aznapi elképzelésekhez. A színészek irányításával és segítségével együtt készülnek el a jelenetek, a jelmezek, a díszlet és az arcfestés is. Azt szeretnénk, ha a színház meghatározó spirituális élmény lenne a gyerekek számára.

A színházi utazás után kreatív kézműves foglalkozások (gyöngyfűzés, arcfestés, bábkészítés, festés) várják a gyerkőcöket.
Makám: Ákom Bákom interaktív gyerek és családi műsor
A hazai világzenei scéna kiváló zenekara, a Makám ezúttal állatokról szóló dalait mutatja be a Katlanlakóknak, mely dalok nem csak a gyerekeket szólítják meg: kicsiknek, nagyoknak, öregeknek egyaránt szól, mindenkinek, akik játékos kedvüket megőrizték. Hallunk a százlábú születéséről, a karikás szemű nyúl rémálmairól, egy álmedve téli settenkedéseiről, a csiga-bigák tavaszi báljának vendégseregéről, a kabócáról, aki nem szeretett tanulni és még a "ma született" aligátor gyerkőcre leselkedő veszélyekről is.
VACKA RÁDIÓ „Mind a rádióban, mind a televízióban hiánycikk a klasszikus gyermeki gondolkodásmódra épülő, játékos, a figurák jellemét és kapcsolatait hangsúlyozó műsor, amely nem a versengésről és az erőszakról, hanem a gyermeklélekhez közelálló karakteres szereplők mindennapi életéről,
nevetni- és szeretnivaló apró kis bolondságairól szól."
(Dr. Ranschburg Jenő gyermekpszichológus a Vacka Rádió kapcsán)
Bizonyára ismerősen cseng a Hébe Hóba Banda neve azoknak az óvodás és kisiskolás gyerekeknek, valamint szüleknek, akik szívesen hallgatják
a Kossuth rádió folytatásos mesejátékát a Vacka rádiót.
Ők „civilben" azonosak a Rutkai Bori és a Specko Jedno zenekarral, akiknek rajongó tábora szépen gyarapodik. Ha valaki időnként meg tudja hallgatni, ezeket a tüneményes, csupa játékosság és költészet dalokat az tudja, hogy hamar a fülébe másznak, és nagy jó kedve kerekedik tőlük. Igazi gyerek világ ez, ahol bármi lehetséges és annak ellenkezője is.
Hébe Hóba Banda:
Rutkai Bori - ének,
Bujdosó János - gitár,
Darvas Kristóf - zongora,
Dudás Zsombor - dob,
Szerető Dani - basszusgitár