Hármasalá

Varga Lívius Quimby-s konferálásai többnyire felérnek egy performansszal, így a Narancsligetes duettje Kubányi Bálinttal, a Hármasalá igazi csemegének tűnt a fesztivál programjában. Szép számmal összegyűltünk, bár az időjárás nem nekünk kedvezett – tűző napsütés, ötven fok, sehol egy talpalatnyi árnyék, ahol meghúzhatnák magunkat. Egy napszúrást Varga Líviusért! Lehetne a jelszavunk.
A Hármasalában van minden, ami a stand up-ban megszokott és elvárt: a privátszféra banális eseményeinek bemutatása, emberi gyarlóságaink hangsúlyozása. Ha rokon vagy, nem menekülsz. Volt tanárok, jelenlegi és ex-szerelmek könnyen kerülhetnek reflektorfénybe. A mikrokörnyezeti szereplők anomáliái mellett a közélet közkedvelt szereplői sem hiányoznak – a BKV már önmagában is szitokszónak minősül. A „minden politikusnak legyen egy foga, az is fájjon” típusú beszólások persze megmaradnak az emberben, de azért Lívius privátszférás történetei (azok közül is a piáról, cigiről való „leszokásosak”) jóval erősebbek.
Kubányi Bálint dobkísérete-dobjátéka feldobja az est üresjáratait, még egy külön monológhoz is hozzájut: kétségkívül ez az est fénypontja. Nem állítom, hogy a stand-up comedy könnyű műfaj, viszont megvan azon előnye, hogyha itthon csinálod, rendkívül népszerű lehetsz: köszönhetően egyik kereskedelmi csatornánk hathatós közreműködésének. Egyszóval: Varga Líviust és Kubányi Bálintot a tévébe!

Barta Edit