Koncertek az Ördögkatlanban

BaBa ZuLa (TUR)
A TÖRÖK IKON KISHARSÁNYBAN! A magát oriental dub stílusúnak meghatározó zenekar, a török zene legnagyobb ikonja Európában. Idén léptek fel először Magyarországon a MEDIAWAVE Fesztiválon, és a Pécs2010-en kapott jó hangulatokkal sikerült utolsó pillanatban visszacsábítani őket. Eddigi fellépéseiket zajos közönség- és médiasiker kísérte. Régen lehetett ennyire eredeti modern és mégis az orientális zene hagyományait magában hordozó, "behúzús", táncolós, révülős zenét hallani itthon. A BaBa ZuLa zenéje voltaképpen olyan rock 'n' roll, amit a nyugati világ nem hallott a hatvanas évek rock eposzai óta. Rituálék hangulatához hasonlatos előadásaikon különböző művészeti ágak egyvelege jelenik meg: fellépéseiken gyakran szerepelnek hastáncosok, bonyolult jelmezek, jelen van a költészet, a színház és az élő animáció is, melyek egybegyúrva felejthetetlen audiovizuális élményt nyújtanak a hallgatóknak.
A BaBa ZuLa a keleti hangszereket, úgymint a darbukát, az elektromos saz-t és kanalakat keveri elektronikával és modern hangzással, amit maguk úgy neveznek: Oriental Dub. A „ney"-en (török fuvola) keresztül jelenik meg a szúfi-iszlám tradíció a zenében, míg a klarinét a modern török cigányzenét szimbolizálja. Az elektronikus saz és a fakanál zenei iránytűként szolgál a török zene gyökerei felé, vissza egészen az iszlám előtti, sámáni időkig, Anatólián keresztül a mai Isztambulig.
Annak ellenére, hogy általában az embereknek egy konkrét zenei stílus ugrik be (a dub), ha azt a kifejezést hallja, hogy Oriental Dub, a BaBa ZuLa zenéje bizonyos értelemben voltaképpen olyan rock 'n' roll, amit a nyugati világ nem hallott a hatvanas évek rock eposzai óta. A zenekar megosztja velünk a múltbeli generációk zenei örökségét, mely Isztambulban született, és amelynek emlékei hatással voltak a zenéjükre.


Angara Projekt zenekar (Kompánia Színházi Társulat)
Marlon és Marion - Drogéria koncert
Háy János versek megzenésítve
Az Angara projekt zenekar nevét a 600 ezer éves szibériai ősföldrészről kapta. Célja, hogy az autentikus népzenét kiegészítse a jazz improvizációs technikájával, és modern harmónia világával, új utakat járjon be, kísérletezzen a színházi-zenei formákkal. Az együttes 2003-ben alakult, a Kompánia Színház színészeiből.
A Marlon és Marion koncert két ember szerelmének végső kicsengését, a szexuális vackolódás utolsó nagy kalandját eleveníti fel. Az Angara projekt zenekar által képviselt kortárs színház-zenei műfaj érdekes színfolt a hazai versfeldolgozások sorában. A hangszerek között a gadulkától a gitáron és ütőgardonon keresztül a repedt fazékig sok minden található.
Közreműködők:
Szalay Henrietta - ének
Kemény Rozália - ének
Lukács László - gitár
Debreczeni Márton - gitár, gadulka
Heppes Miklós - basszusgitár
Mayer Zita - klarinét
Alföldy Anna - fuvola
Mózes Zoltán - dob, perka
Hantos Násfa - vokál
Bussy Gábor - gitár
Carlile-Kovács Christopher - cimbalom, mandolin
Szöveg - Háy János


Ian Siegal Muddy Waters, Tom Waits, Otis Redding és Howlin Wolf egy személyben? Nehezen hihető, de valóban létezik ilyen előadó. Az elmúlt pár évben a brit blues legújabb csillaga; Ian Siegal karrierje üstökösként ívelt felfelé. Elképesztő energiájú koncertjei feledhetetlen élményt jelentenek a közönségnek. Nem is csoda, hogy rajongók ezrei várják őt Nyugat - Európában vagy Amerikában, és a Magyarországon adott koncertnek köszönhetően itthon is csinos rajongói bázist tudhat magáénak.
Ha valaki igazán érti, hogy miről is szól a tradícionális blues zene, akkor az a dél-angliai (!) születésű fiatal énekes-gitáros, Ian Siegal.
Magyarországon legtöbben talán a Tom Waits dalokat prezentáló alkalmi all stars zenekar, a Braindogs alapítójaként ismerhetik. A nemzetközi formációban az osztrák Ripoff Raskolnikov-val, Kiss Tiborral (Quimby), Varga Líviusszal (Quimby), Frenkkel, Varga Lacával (Hiperkarma) és Nagy Szabival (HBB) közösen idézték fel a nagy öreg dalait.
www.iansiegal.com
"Showbors" Molnár-Pozsgai gitár duó
Tíz éve létező akusztikus formáció, amely két gitárral előadott improvizatív zenét játszik. Habár nincsenek élesen meghúzott műfaji határai, mégis főként a jazz zenei világából táplálkozik. A sokszínű repertoár Cindy Laupertől John Coltrane-ig terjed.

Mediawave workshopok
Palkonyadtól Pirkadatig Dj-szettek a pincesori kisszinpadon
Különböző zenei szettek és finom borok, borász- és művész dj-kkel (Hárságyi B., Kollár P, Haraszti F., Kohut B.,) fény-, és hangulat vetítés a pincék falára by Roham galéria (Rechnitzer Zsófi, Bánki Ákos).
Firewater (US) A Firewater Brooklyn-ban alapított, többek között török és indonéziai tagokkal is tarkított, elsöprő optimista zenei lendülettel megáldott formáció, amely a punk, a világzene és az indie elemeit ötvözi kiváló szövegekkel egy elemi töltésű zenetöltetté. New York-i csapat megannyi kultúra különböző hatásaiból táplálkozva hozta össze letaglózó erejű hangzását, amely kicsit olyan, mintha Tom Waits vidám kocsmadalokat játszana némi klezmer, indiai, art-punk és kabaré-elemekkel dúsítva a hangzást egy egyértelmű és ütős, sokszor táncolható, mennyei kocsmazenévé. Nem áll tőlük messze az apokalipszis és a halál árnyéka sem, azonban a banda végkicsengése talán éppen ezért nem nyújt mást, mint színtiszta életörömet.
Nem sokkal 1995-ös megalakulásukat követően kiadták első lemezüket, a Get Off The Cross (We Need The Wood For The Fire) címűt, amellyel berobbantak a köztudatba, majd 1998-ban a The Ponzi Scheme című lemezükön a neves gitáros, Duane Denison, a Jesus Lizard legendás alakja, valamint Yuval Gabay, a Soul Coughing dobosa és Kurt Hofmann, a Jon Spencer Blues Explosion neves szaxofonistája és harmonikása is szerepel.
A zenekar énekese, dalszerzője és basszusgitárosa, Tod A. az évek során felmerült elkerülhetetlen személyi változások ellenére olyan meghatározó erővel bír művészi és vezetői minőségben egyaránt a mai napig, hogy az évenként felmerülő változások kimondottan kedveztek az együttes hangzásának. Emellett Tod távolkeleti utazásai, különösen Törökországban, Indonéziában és Ázsia más tájain tett tanulmányútjai megerősítették a banda egyszerű és sodró erejét, hangzását, ütőképességét, egyszóval letaglózó közvetlenségét.
Egy szó mint száz: a Firewater egy ezer gyökérből táplálkozó, vérbeli indie all-star banda, amely testközelbe hozza a színtiszta költészetet a legvadabb és legszeretnivalóbb kocsmazenének álcázva azt.
Ghymes koncert ÁLOMBÁLOM
SZERELMES SZABADSÁG
„Azt hisszük a szabadság messze van, magasan repül a bizonytalanság, a veszély, az ígérgetés drága világában, ahol nagy a sírás és nagy a nevetés.
Milyen öregek is vagyunk, ha elfelejtettük már, hogy vele születtünk, csak óvatosságból előre küldtük, ő a holnap és szerelmes belénk. A „SZERELMES SZABADSÁG".
A fiatal élet meri csak visszahívni, mert a legnagyobb bátorság kell ahhoz, hogy a magunkévá tegyük, mert halálosan szép. 1848. március idusán mi magyarok ezt megint megtettük, ritka pillanat volt, már nem a szavak, csak az ének tudja felidézni igazán.
Énekeljük együtt a bátorság ünnepét." (Szarka Tamás)
Szarka Tamás - ének, hegedű, gitárok, koboz
Szarka Gyula - ének, gitár,basszusgitár, bőgő
Jelasity Péter - szoprán- és altszaxofon, fuvola
Jász András - szaxofon
Nagy Szabolcs - szintetizátor, nagydob
Kún Csaba - szintetizátor
Lau János - dobok
Voler Mouche koncert Francia név, angol szövegek, fiatal szombathelyi zenészek egy különleges hangú énekesnővel a fronton. Impressziókra épülő tripihopos, bossanovás könnyed tánczene, ideális délutáni bemelegítéshez vagy épp elnyújtózáshoz.
Romungró Fiúk koncertje A csornai fiatalok tavaly a fesztivál helyi sztárjainak számítottak és az azóta eltelt időben igazi „MEDIAWAVE házi zenekari" státuszt vívtak ki maguknak. Tehetségüket a pécsi FRINGE Fesztiválon zenei különdíjjal jutalmazták
Roma & Magyar Autentikus Ethno Zenei Workshop Zárókoncert A devecseri Fláre Beás Banda dolgozott három napon át helyi és fesztivál vendégekkel a roma zenei hagyományok ápolásán, átadásán.
NEMZETKÖZI ÚJ JAZZ MŰHELY ZÁRÓKONCERT Vezető: Singas Project
Mekkora cigány vagy? - Gypsy Session A provokatív elnevezés mögött egy roppantbarátságos és izgalmas zenei produkcióötlete áll, melynek lényege, hogy roma és magyar zenészeket hozzunk össze egy laza jam session keretei között, hogy egymás zenei világaiba bátran átlépve, kísérletezve, kalandozva szórakoztassák a nagyérdeműt. A tervezett fellépők közt van a MEDIAWAVE roma zenei workshopjainak tanárai, résztvevői és az Ördögkatlan Fesztivál aznapi sztárvendégei is!
Kisharsányi Nyugdíjasklub népdal és táncbemutatója A tavalyi évhez hasonlóan újra a helyi nyugdíjasklub előadásával veszi kezdetét a kisharsányi program.
Fláre Beás Banda és Kokavakere Lavutara (SLK) közös koncertje A devecseri beás roma zenekar mára már külföldön is egyre nagyobb nevet szerez magának. Kelet-európai turnéjukat megszakítva érkeznek Kisharsányba, hogy szlovák turnétársukkal közös romazenei minifesztivált tartsanak nálunk. A produkcióban bemutatkoznak a zenekarok saját zenéjükkel, de közös számokat is játszanak majd. Autentikustól a Django Reinhardtos gypsy jazzig sok minden lesz hallható!
Apnoe zenekar koncertje 2009-ben talált egymásra a zenekar és Mesics György „Mesó", aki tizenöt éve különböző táncházas zenekarok tagja, prímása. A nótákat azóta hamisítatlan népi hegedű, és egy férfi énekhang is gazdagítja, sajátos karaktert adva a banda egyéni, magyar népi muzsikák feldolgozásából, újragondolásából eredő stílusának, ahol az elektromos hangszerek hangzásban népzenei irányt vesznek, a népi hangszerek pedig rockosabban szólalnak meg.
African Footprint International (GHA) koncertje és táncelőadása Az African Footprint International egy nemzetközileg elismert professzionális táncegyüttes, tagjai között - az egészséges táncosok mellett - gyengén halló és siket fiatalokat is találunk, akik - fogyatékosságuk ellenére - hihetetlen módon, a gyomorszájukban képesek érzékelni a zenét, a ritmust, s ekképpen könnyedén elő tudják hívni a vérükben lévő tánc képességét. Életerő és zenei robbanás, mindez különleges előadásmóddal párosulva! Örök élmény...
Büdös Vornyik zenekar koncertje Na de ki az a Vornyik? És miért büdös? Reményink szerint a koncerten és az azt követő mulatozáson minden kiderül majd.
Kaposvári Egyetem: Füst a szemében - Cseh Tamás est
A kaposvári harmadéves színészhallgatók Cseh Tamás-koncertje - hálával, emlékül
Lehetne legenda, de nem az, hanem a kortársunk, pedig számunkra történelem „az ötvenes évek szűrt levegője" éppen úgy, mint a „sapkában járó nyolcvanas éveké". De szavai a mi szavaink, rubinpiros és fehér babák; Ács Mari, Vetró Irán és Bíró Imre az ismerősünk, a ravaszdi Shakespeare Williamről és Arthur Rimbaud-ról nem is beszélve. Antoine és Desirée, hát persze, János és Tamás, pláne. Pálinkát mérnek-e már, mi történt, lányok... Csak tíz év múlva ne ez a dal legyen. Előre, sohase hátra.
Szereplők: Béli Ádám, Boros Anna, Decsi Edit, Formán Bálint, Juhász István, Kárpáti Pál, Keresztény Tamás, Kővágó Veronika, Lovas Rozi, Lábodi Ádám, Molnár Zsolt, Páll Mónika, Porogi Ádám, Váncsa Gábor
Lois Viktor koncert

Lois Viktor hangos gépeket készít, valóságos hangszereket, amelyek formája és hangja a harmóniát keresi, és amelyekkel néha koncertet is ad. Nagy leleményességgel és az egyesítés kifinomult művészetével használ fel újra alkatrészeket és a fogyasztói társadalom fel nem használt salakját. Kerékpárhenger-kuplé, esztergapad-oratórium és írógéppuska. Lois Viktor életet lehel posztindusztriális társadalmunk szemetébe, s onnan szólal meg a szellem, éneklő szemétként reinkarnálódva.
A fesztivál keretében kiállításra kerülő szoborhangszerek életre kelnek...
Cseh Tamás emlékkoncert Cseh Tamásra, örökös fővédnökünkre emlékezünk majd az Ördögkatlanban augusztus 7-én, halálának évfordulóján. A gyönyörű Szársomlyói Szoborparkban többek között Kátai Zoltán, Víg Mihály, Másik János, Takáts Eszter, Berecz András, a Singas Project zenekar és a kaposvári színművészeti főiskola ifjú növendékei idézik majd meg Tamás szellemét, hogy közösen emlékezzünk és dúdoljuk: Az ócska cipőt egy este már...
Macskaköröm Az együttes 2008 vége óta működik a jelenlegi felállásban. Céljuk, hogy egy koncert és egy felolvasó est együttes élményével közvetítsenek időtálló irodalmi értékeket. Előadásukban Márai Sándor Füves Könyvének általuk választott szemelvényeit rendezik sajátos sorrendbe. A gondolatok erejével, drámaiságával, humorával vagy éppen profánságával erős kohéziót alkotó zenéjük stílusa korlátok közé nehezen szorítható
A zenekar tagjai:
Nagy Sándor - próza, ének
Csányi Norbert - szólógitár, dalszöveg, zene
Hernádi Dávid - basszusgitár, zene
Horváth János - akusztikus gitár
Kiss Zsolt - dob
A zenekar honlapja: http://macskakorom.hu
Técsői Banda A hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó (régiesen: rutén) banda a Tisza felső szakaszán fekvő Técső város és környékének legismertebb zenekara. Familiáris zenekar, a Csernavec család tagjaiból áll. A vidék zenei hagyományait elődeiktől tanulták. Rendkívül változatos repertoárjukban az interetnikus kapcsolatok miatt szerepelnek környékbeli román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamok is.
Kurgán zenekar A Kurgán 2006-ban alakult hegedű-cselló-ének-brácsa felállásban. Eddig főleg utcán zenéltek külföldön, melynek meg is lett az eredménye, hisz Olaszországban felkérést kaptak az arezzói költészeti fesztiválra és Anconában egy dj lemezén is játszottak. Ám a fiatal csapat itthon szeretne minél többet játszani, mert ez a zene elsősorban nekünk szól...
Avjar & Sterz Az „Avjar & Sterz" szeretetről és szenvedésről szóló dalai váratlanul hatnak. A szó szerint hallatlan hatás nem csak a tekerőlant ismeretlen (pontosabban már nem ismert), „egzotikus" hangjában rejlik - sokkal inkább a szöveg és a dallam aprólékosan kidolgozott összhangjában. Mindez egyfajta járatlan utakon zajló expedíció; azzal a váratlan eredménnyel, hogy valószínűleg újra fel kell térképeznünk Közép- és Kelet Európa zenei világát. Fel kell fedeznünk ismeretlen dolgokat, és újraértékelni olyanokat, amiről azt hittük ismerjük őket: rájövünk például, hogy Schubert Téli utazása ugyanazon kultúrkör részese, mint az albán gyászénekek. Saját ajvárját és puliszkáját (Ajvar & Sterz) Natasa Mirkovic-De Ro és Matthias Loibner a megszokott mesterséges édesítők és tartósítószerek nélkül készítik el - azokat a finom felhangokat is megkapjuk, amelyek az újabb balkáni és alpesi zenéből oly gyakran hiányzik. Minden apró különbséget megfigyelhetünk, ami a tragikus és a túláradó között van.
Grooveheadz A Balkán találkozik a funkkal, a klezmer a rockkal. Valójában Kelet és Nyugat találkozik a világ többi részével. A Gooveheadz Orchestra egyedi hangja valószínűleg sehol máshol a világon nem alakulhatott volna ki.
A dalszövegek többnyelvűek: ősi orosz, szerb, roma és - esetenként - angol. De a szavak nem számítanak. A Grooveheadz felemeli a szellemedet, táncra perdíti a szívedet és a lelkedet. Azt az új zenét hozzák el, amire a toplistáktól megfáradt fülek régóta vártak. Minden koncertjük teltházas, ahol CD-iket (köztük a híres Harry Stojka-t) azonnal elkapkodják. Mondanunk sem kell, hogy a zenei sajtó ámulattal és lelkesedéssel fogadta a zenekar védjegyének számító izgalmas hangzásvilágot.
Másik János és barátai koncert Másik János a legjobb és legtermékenyebb zeneszerzőink egyike, egykoron az Európa Kiadó billentyűs alaptényezője, dalszerzője, több mint két tucat film (lásd Városbujócska, vagy a Meteo )atmoszférájának meghatározója. Együtt muzsikált Cseh Tamással, Peter Ogival, Can Togay-jal... a Katlanba is zenésztársakkal érkezik majd.
Téka Együttes A TÉKA Együttes, mely 1976-ban alakult Budapesten, hangszeres magyar népzenét játszik, autentikus stílusban, az eredeti hangzásvilág megőrzésére és megismertetésére törekedve. Nevük is e cél jegyében fogant.

1977-ben nyerték el a Népművészet Ifjú Mestere címet. Azóta is folyamatosan járnak tanulni és gyűjteni falusi népzenét, a magyar nyelvterület hagyományőrző vidékeire. Együtt játszanak lakodalmakban, bálokban, táncházakban az idős parasztzenészekkel. Tudásukat zeneiskolai keretek között és népzenei tanfolyamokon osztják meg az érdeklődő fiatalokkal.

Nagysikerű koncertjeikkel bejárták Európa szinte valamennyi országát, és jártak Mexikóban, Kanadában, Indiában, Japánban, Kínában és az USA - ban is.
Siklósi "Dolce" Hegedű Együttes A Siklósi „Dolce" Hegedű Együttes 15 évvel ezelőtt alakult az egykori Siklósi Zeneiskola hegedűs növendékeiből. A zene szeretete és a közös muzsikálás öröme tartja össze a folyton bővülő, mára 18 tagú együttest.
Az együttes nagy sikerű koncerteket adott határainkon belül és külföldön egyaránt. A Grazban megrendezett Európa Napokon 2002-ben 2005-ben és 2009-ben is a zenekar képviselte Baranya megyét.
Az együttes repertoárja nagyon színes, a barokk zenét és napjaink kedvelt musical slágereit is szívesen játsszák.
Grencsó Kollektíva Grencsó István évtizedek óta a magyar avantgárd jazz egyik kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina zenekarral indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években a Dresch Quartet tagjaként és Szabados György partnereként tett szert. 1985-ben megalapította a Grencsó Kollektívát, mely azóta is az első számú zenekara. A triótól a big bandig több különböző formációval szerepelt és készített felvételeket, melyekkel a jazz, az etno zene, a pop, a rock, sőt régi magyar tánczenék elemeit különböző módokon vegyíti egyedi, csak rá jellemző látásmóddal.
PoeJass Project A pécsi PoeJass Project olyan jazzkedvelő fiatalokból alakult, kiket a műfaj szeretetén túl annak ismerete is jellemez. A 2009-ben alakult jazz band koncertjeit eddig főként pécsi helyszíneken tartotta. Ezek közül kiemelkedő a 2009 szeptemberében Pécsett megrendezett Jazz Kontakt elnevezésű programsorozat, mely során a kvartett bemutatkozhatott a hazai jazz élet szereplőinek, valamint Pécs város jazzkedvelő közönségének. A zenekar tagjai hasonló zenei környezetben nőttek fel, zenei múltjukat és jelenüket is főként a „mainstreames" hangás -és dallamvilág határozza meg.
Repertoárjuk magában foglalja a mára már örökzöldeknek számító jazz-sztenderdek mellett a XX. század második felének modernebb kompozícióit is.
PoeJass Project:
Gubik András-szaxofon
Hofecker Dániel-trombita
Ferenczi Roland-gitár
Hofecker Mátyás-nagybőgő
Balogh Balázs-dob.
Bővebb infó: http://www.myspace.com/poejassproject
Folker A Folker együttes változó felállásban, különböző néven 1991 óta működik Sepsiszentgyörgyön. Először Tilinkaként léptek be az erdélyi táncházas „köztudatba" mint a csángó folklór elkötelezett művelői. 1997-től Melkuhn Róbert és barátai néven működött a helyi felnőtt- és gyermektáncház állandó zenekaraként, a Folker nevet pedig 2001-ben vette fel.
A zenekar tagjai:
István Ildikó - ének, tánctanítás,
Mihály Pál - hegedű,
Kelemen István - hegedű, brácsa,
Melkuhn Róbert - furulyák,
Csibi Szabolcs - koboz
http://www.youtube. com/watch? v=LIWhkx2Epas
http://www.youtube. com/watch? v=nq6haUJWoQA
Nemez A zenekar 2007-ben alakult, stílusukban a népzene ötvöződik jazz, funk és modern zenei elemekkel.
Második lemezük áprilisban jelenik meg Tudtam én... címmel.
A zenekar tagjai:
Kátai Judit - hegedű és ének,
Kátai Jocó - dobok és ütősök,
Orbán Ferenc - hegedű és gitár,
Kerezsi Csongor - basszusgitár,
Könczey Jenő - billentyű.
http://www.nemezband.com/
Fabatka A zenekar 1997-ben alakult, amikor Ségercz Feri és az általa indított pásztorfurulya és népzene kurzus 13-17 eves diákjai aktívan muzsikálni kezdtek. A felcsíki, a moldvai és a gyímesi népzenét folyamatosan tanulták és játszották. A zenekar 2005-2006-ban nagy változáson ment át, amikor a tanítványokból elhivatott zenészek váltak, ugyanakkor csatlakoztak képzett zenészek is a csapathoz. Így szólalt meg egy jóval érettebb, kimunkáltabb zene, ami azóta éli színpadi életét.
Az együttes autentikus népzenét játszik, ami a Táncházakban érvényesül leginkább. A színpadi produkciót már egy továbbgondolt, helyenként improvizatív zenélés jellemezi, mely folyamat sajátos átdolgozásokhoz vezetett.
A zenekar tagjai:
Ségercz Ferenc - pásztorfurulyák,
Kovács Linda - ének,
Gáspár Csaba - hegedű,
Kelemen István - hegedű, koboz,
Gyergyai Szabolcs - basszusgitár,
Hána László - ütősök,
Honlap: http://www.fabatka.ro
Impro - Viziok 2.2 Az Impro-Viziok jelenlegi kvartett felállása 2009-től létezik, korábban trió, duó és szóló produkciók voltak ezen név alatt. A többnyire népzenészekből álló zenekar Erdélyi magyar népzenei ihletésű improvizációs zenét játszik.
A zenekar tagjai:
Gáspár Csaba - hegedű
Kelemen István - hegedű
Fazakas Albert - cimbalom
Gyergyai Szabolcs - bőgő
http://www.myspace.com/improviziok
Jedam A zenekar 2009 nyarán alakult több ismert Erdélyi együttes (Tündérground, Ritmo del Flamenco, Zakusca) zenészeiből. Stílusuk több zenei műfajból merítkezik, nehezen meghatározható, kicsit Funky, Népi, Progressziv, Rock, Pop, Jazz, Latin, Electro..., talán erre jó a „világzene" kifejezés, de mindenképp dinamikus és bulira született zene.
A zenekar tagjai:
Fodor Réka - ének
Gáspár Álmos - gitár
Gábor Szabolcs - saxofon
Bene Zoltán - billentyű
Gyergyai Szabolcs - basszusgitár
Asztalos Zsolt (Aszterix) - dob
http://www.bandland.hu/Band.aspx?ID=1694
Kalagor A Kalagor zenekar 2005-ben alakult Erdélyben, Gyimesi és Moldvai népzenét játszanak. Első albumuk 2007-ben Hová mensz...? címmel jelent meg.
A zenekar tagjai:
Érsek Csaba - ének, mesemondás,
Kelemen István - hegedű, kobza,
Csibi Szabolcs - koboz, furulya
http://www.myspace.com/kalagor
„Párizstól Moldváig" - Fülep Márk Lajtha László-, kétszeres Artisjus-díjas és háromszoros Fischer Annie ösztöndíjas fuvolaművész lemezbemutató koncertje „A lemez zenei tartalmon kívül egyben önarcképem kifejezése is, amelyben az általam hittel képviselt és művelt zenék sora csendül fel." - mondja a művész.
A CD előszava: „Ez a lemez egy népszerű hangszert mutat be, melyen nagyon sokan tudnak játszani, de általában csak egy-egy vonását ismerik. Egyéniségének sokarcúságát kívántam bemutatni, nem szokványos műsor összeállításban. Klasszikus zenét és népzenét, ismert remekműveket és ritkaságokat, eredeti kompozíciókat és átiratokat, évszázadokkal korábban komponált és kortárs zenét egyaránt tartalmaz. Szerepet kapott a klasszikus fuvola hangszercsalád valamennyi tagja, sőt megszólalnak a magyar népi fuvolák, a flóták, valamint a csángó hangszer, a tilinkó is. Zenés utazás a XVIII. századi Párizs zenéjétől a mára a táncházakban divatossá vált moldvai öves táncig. Több kaput szeretnék e műsorral kinyitni, kapukat, amelyeken keresztül más és más stílusú zene hívogatja a hallgatót. Remélem, hogy valamennyi kapu mögött sikerül igaz élményeket felfedezni." (Fülep Márk)
Egy hangulatos koncert, ismertetéssel, amelyen elhangoznak: Boismortier, Telemann, Bach, Debussy, Zahnhausen, Láng István művei valamint magyar és moldvai népzene.
Fülep Márk a Magyar Állam tulajdonában lévő 14 K YAMAHA aranyfuvolán játszik.

RUTKAI BORI ÉS A SPECKO JEDNO

Rutkai Bori képzőművész, filmes, szövegíró 2003 őszén alapította a Specko Jedno zenei formációt, amely tulajdonképpen utód-együttese Bori korábbi zenekarának a Special Gizdának. Az együttes főleg orosz és latin zenei hagyományokat követve hozta létre dalait. Fő jellegzetességét, a zenekar nevében is feltűntetett specialitását azonban a dalszövegek erős képisége, és az egyszerre ironikus és melankolikus költészete adta, adja; emellett pedig a gyakran színházi-, vagy kabaréelemekkel bővített koncert-előadások. Az igényes, mély humorral kezelt közvetlen nyelvezet a legkülönfélébb zenei műfajokon keresztül szól a közönséghez: morális-rocky, szakrális-induló, death-románc, bigott-tangó, deklarált-funky, bukott-sláger, metál-mulatós, mese-punk, delírium-disco, metafizikus-gyerekdal, fitness-ballada (stb.). A zenekarnak sötét haja és barna szeme van.
Ferenczi György és a Rackajam Ferenczi György kiváló szájharmonika-művészünk bő húszéves pályafutására a country, a blues, a rock 'n' roll és a magyar népzene fúziója nyomta rá a bélyegét, több mint kétszázötven lemezen szerepelt, Herfli Davidson és Rackajam nevű zenekaraival Európa-szerte népszerű lett.
„Egy magyar zenésznek normál esetben a népzenétől kellene bárhova eljutnia, de a Kodály-módszer hazájában ez rendszerint nem így van. Én Jimi Hendrix, az AC/DC és a Hobo Blues Band zenéjén nőttem fel. Ma két dolog határozza meg a zenémet: a népzene és Hendrix."
Érdi Tamás zongoraművész koncertje „Király ő, ha játszik csodás birodalmában" - nyilatkozta Sütő András az akkor még 17 esztendős Érdi Tamás zongorajátékát hallva. Azóta több mint tíz esztendő telt el, és a most 28 éves zongorista birodalma egyre nagyobb, egyre erősebb lett. Mozart, Schubert, Chopin, Liszt, Bartók, Debussy - pianistanemzedékek és közönségük kiapadhatatlan szépségforrásai. És Érdi Tamás bátran merít belőlük. „Játéka akkora érzelmi mélységről és kifejezőképességről tesz tanúbizonyságot, amelyre még a FELTŰNŐ is gyenge kifejezés. Ez az egyik legjobb Mozart-interpretáció az utóbbi időszak terméséből" - írta Thomas McClain az American Record Guide hasábjain. 23 országban játszott már, szólóban vagy híres karmesterek társaságában. Születésekor elvesztette szeme világát, de muzsikusként többet lát a látóknál. Szabó Magda szavaival: „én csak írni tudok, de Tamás ujjaival az Isten üzen."
Kobzos Kiss Tamás koncert Kobzos Kiss Tamás a régi zene és a magyar népzene számos díjjal elismert előadója, versek népzenei és régi zenei ihletésű megzenésítője Csokonai dalokat és Balassi énekeket is hoz a Katlanba.
Víg Mihály Víg Mihály zeneszerző-szövegíró és előadó pályája, a nyolcvanas évek budapesti alternatív zenei szcénájának meghatározó formációiban indult. A Trabant, illetve a Balaton zenekarral készült számai annak ellenére, hogy a maguk idején hivatalos kiadványokon nemigen jelenhettek meg, igazi underground slágerek lettek. Víg, noha voltak hosszabb-rövidebb "eltűnései", egyetlen pillanatra sem hagyott fel a zenéléssel, ma is működteti a Balaton zenekart. Filmzenéket, színházi zenéket is komponál, Tarr Béla állandó alkotótársa, rendszeres fellépője a budapesti klubszíntérnek... Most az Ördögkatlanba is ellátogat.
Takáts Eszter koncert Alig egy évtizede, hogy egyetemistaként autodidakta módon dalszerzésre adta a fejét a pécsi születésű Takáts Eszter. A pécsi egyetem komolyzenei képzése mellett a Pécsi Kamarakórusban csiszolta hangját.
Az eltelt évek alatt számos formációban adta tanúbizonyságát tehetségének, színpadra termettségének. A 2009-ben megjelent Ha egy nő szeret... című második szólóalbuma már az érett dalszerző alkotásait vonultatja fel. Népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy Európa számos országából érkeznek felkérések, dalai koreográfusokat, festőket, szobrászokat ihletnek meg.
Az Ördögkatlan Fesztiválon fellépő fromáció egy friss kezdeményezés, de annál magával ragadóbb. Miklós Milán, a Jazzekiel zenekar basszusgitárosa Jackie Orszaczky tanítványa, aki ebben a formációban pikoló-basszusgitárjával ejti ámulatba a közönséget. A produkció ritmusáért a nagybőgőn játszó Szalai Tamás felel, aki virtuóz hangszertudásával méltón vált a csapat részévé. Bakai Marci hegedűn színesíti a produkciót.

Sárik Péter Trió A Trió 2007-ben alakult. Tagjai a magyar jazz élvonalába tartoznak, pályájuk során jelentős szakmai sikereket értek el. Sárik Péter szerzeményei több alkalommal döntőbe jutottak az USA és az Egyesült Királyság legnagyobb dalszerző versenyein. Legutóbb 2008-ban az amerikai székhelyű International Songwriting Competition dalversenyen az "I'll catch you" című dala harmadik lett jazz kategóriában és a közönségdíj kategóriájában is. Péter 2007-ben a Jazzy rádió dalversenyén elnyerte a "Legjobb szólista" elismerést. A zenekar Magyarországon kívül rendszeresen koncertezik szerte Európában, visszatérő vendégei Anglia, Németország, Svájc, Románia, és Szlovákia klubjainak és fesztiváljainak. Műsorukban mindhármuk szerzeményeit játsszák, zenéjük dallamos, ritmikus és rendkívül változatos. Koncertjeik sikerei és a közönség lelkes visszajelzései alapján mindenki számára élvezetes vérbeli jazz.
Sárik Péter: zongora
Frey György: basszusgitár
Berdisz Tamás : dob
A Jazz nagykövetei Elsa Valle - ének
Szakcsi Lakatos Béla - zongora
Csepregi Gyula - szaxofon, fuvola
Winand Gábor - ének, szaxofon, fuvola
Elsa Valle tündöklő sokszínűsége és előadói képessége alapvetően változtatja meg a jazz standerdekről kialakult képünket. A számunkra ismert dalokat egy másik megközelítésből mutatja meg nekünk kiszakítva a már megszokott környezetből, kiemelve a melódia érzékiségét. Kimagasló rögtönzőképességével, kiváló partnereivel pedig pillanatok alatt képesek egy új irányt venni, új értelmet adni a melódiáknak, mely újjászületve ismét életre kel a színpadon. A kiváló "JAZZKONZILIUM" mélyen belenyúl a kubai, amerikai jazz standardek rejtelmeibe, azok legsötétebb zugaiba. A barátság és a muzikalitás segítségével káprázatos élményt garantál a közönség számára!
Kátai Zoltán koncert Kátai krónikaénekes, énekmondó, énekét lanton, kobzon vagy fidulán kíséri.
"Akinek van hozzá füle meg szíve, az érti és érzi, befogadja ezeket a rég megfogalmazott gondolatokat, igazságokat. Idestova 500 éve nem haltak ki ezek az énekek. Nem merültek feledésbe. Még mindig tudunk róluk, még mindig vannak, akik éneklik, akik hallgatják azokat. És meg is fogadják sokan. Sőt! Még egy rajongó tábora is van ennek az irodalomnak, ennek a műfajnak."
Kolonits Klára opera-énekesnő és Dinyés Dániel zongoraművész koncertje A művészházaspár a klasszikus zene dalirodalmának végtelen színességét hozzák el hozzánk, a Katlanba.
Válogatás Chopin, Liszt, Robert és Clara Schumann, Félix és Fanny Mendelssohn dalaiból.
Boban Markovic és Rúzsa Magdi közös koncertje
A Boban Markovics Orkestar jelenleg a legkeresettebb szerbiai rezesbanda, akik egész Európában népszerűségnek örvendenek úgy a klubkoncertjeiknek, fesztiválsikereiknek, mint a színházakban, koncerttermekben adott koncertjeiknek köszönhetően. A dinamikus balkáni zenészek, kiknek muzsikájával szinte már mindenki találkozhatott filmen vagy rádión keresztül Rúzsa Magdit is magával hozza az Ördögkatlanba, ami igen izgalmas zenei élményt és táncmulatságot ígér.
Quimby
A Káosz Amigók nyitják idén is az Ördögkatlan Fesztivált! A másfél évtizedes múltra visszatekintő Quimby bő tíz éve a hazai zenei porond egyik legfontosabb zenekara, a legnagyobb hazai fesztiválok állandó nagyszínpados fellépője, és az egyik olyan formáció melynek nagylemezeire, zenéire és szövegeire nem lehet nem odafigyelni. A zenekar pályafutása alatt nyolc sorlemezt készített el, melyek közül több az Év albuma díját nyerte el Magyarországon. Emellett a zenekar az elmúlt évek során több más rangos művészeti elismerésben is részesült, Kiss Tibor énekes-gitáros pedig az Artisjus Az év szövegírója díjat is megkapta.
Csík zenekar koncertje
A Csík zenekar 20 éve meghatározó szereplője Magyarország népzenei életének. Rengeteg koncert, táncház és jó néhány sikeres zenei album tette népszerűvé nemcsak a zenekart, de a magyar népzenét is - hazánkban és külföldön egyaránt. Az eltelt két évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti formációt. Munkájuk legnagyobb elismerését jelzi a Fonogram-díj, melyet 2007 év elején érdemeltek ki legutóbbi, azóta aranylemezként számon tartott "Senki nem ért semmit" című albumért világzene kategóriában.

BUDAPEST BÁR - Volume 2. Tánc
A Budapest Bár az utóbbi évek egyik legeredetibb és legérdekesebb zenei vállalkozásába fogott, amikor 2007-ben Farkas Róbert zenekara köré gyűjtötte a magyar rockzene kultikus alakjait. Az eredetileg egyetlen lemezre összeállt alkalmi csapat azóta is sikerrel koncertezik színházakban, fesztiválokon és rendezvényeken egyaránt. Régi filmslágereket, kuplékat és táncdalokat dolgoznak fel mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében, újrahangolva sokak által ismert dallamokat, vagy akár rég elfeledett kincsekre bukkanva.
„...két éve a Budapest Bár üdítő kezdeményzés volt, ma azonban mérce a minőségre.... Olyan rövid az a két órácska, melyet Budapest legjobb bárjában tölthetünk, hogy arra az otthonra megvett dupla CD sem biztos, hogy elegendő gyógyír - de mégis, az egyetlen." (Metropol)

Szereplők:
Ének: Behumi Dóri (ex-Jazz + Az), Ferenczi György, Frenk, Keleti András (Colorstar), Kiss Tibor (Quimby), Kollár - Klemencz László (Kistehén tánczenekar), Lovasi András (Kispál és a Borz), Németh Juci (nemjuci), Ruttkai Bori (Specko Jedno), Szűcs Krisztián (HS7), valamint a Budapest Bár zenekar Farkas Róbert vezetésével.
DUTÁR Együttes
A Dutart Csőke Renáta és Kopeczky Péter 2004-ben alapította. A duóhoz a repertoár bővülésével más zenészek is csatlakoztak, így ma az öttagú zenekart igen változatos műsorok jellemzik. Tiszta népdalok, újragondolt népzenék, feldolgozások és saját szerzemények mind megszólalnak koncertjeinken. Reni egyedülálló énekével még az ismert dallamok is újnak tűnnek. Azt gondoljuk, hogy a frissesség, korszerűség minden nép zenéjében kódolva van és ezek az energiák a saját szerzeményekre is kedvezően hatnak. Koncertektől függően (duó, kvintett) szólal meg a fúvós és pengetős népi hangszerek széles tárháza - saját hangon. Műfaji kötöttségek nélkül, de a jó ízlést nem sértve keressük utunkat a zene világában. Az eddig kapott szakmai elismerések és a koncertjeinken tapasztalt visszajelzések szerint is igény van erre. A gazdag repertoár, az egyedi hangzás és Renáta összetéveszthetetlen éneke lehetővé teszi, hogy a Dutar könnyedebb és intellektuálisabb koncertekkel egyaránt magas színvonalon lépjen színpadra.
Szent és Profán - A Szent Efrém Férfikar és Háy János költő közös estje
A Szent Efrém Bizánci Férfikar Magyarország egyetlen professzionális bizánci zenei együttese. Fő céljuk, hogy a középkelet európai és a magyarországi bizánci egyházak zenei kincseit autentikus módon szólaltassák meg.
A kórus 2003-ban meghívást kapott, Magyarországról elsőként, a 22. Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválra, ahol óriási meglepetésre elnyerték a második helyezettnek járó díjat a kitűnő felkészültségű és nagyhagyományú szláv, balti és balkáni kórusok között. Ugyanitt 2006-ban az együttes megnyerte a professzionális kamarakórus kategóriát. Először fordult elő, hogy nem szláv kórus nyert.
Ezen az esten a tiszta szakralitás és a hit, s a kétségeket felvető költészet, a klasszikus liturgikus zene és a kortárs líra találkozik. Koncert és felolvasás.




Braindogs - Tom Waits dalok élőben
A kultikus amerikai énekes - komponista - színész dalait egy igazi szupergroup viszi zúttal az Ördögkatlan színpadára. Európa legjobb férfi soul - blues énekese, a londoni Ian Siegal mellett az osztrák Ripoff Raskolnikov valamint a hazai szcéna olyan jeles képviselői, mint Kiss Tibor, Varga Livius (Quimby), Varga Laca és Fenk (Hiperkarma), Nagy Szabolcs (HBB, MUddy Shoes) alkotják az együttest.

Elsa Valle & Rumba Caliente Elsa Valle-t joggal nevezhetjük a kubai zene első számú magyarországi képviselőjének, hiszen a művésznő ugyan Kubában nőtt fel, de évek óta Budapesten él és dolgozik. Stílusa érdekes ötvözete a hagyományos és kortárs kubai éneklésnek; hangja érzéki, melankolikus, impulzív és robbanékonyan improvizatív. A Rumba Caliente színes és eleven zenéje segítségével nemcsak a legismertebb műfajok világát - mint például salsa, a mambo, a cha-cha vagy a bolero - járhatjuk be, hanem megismerhetjük többek között a gitárral és kis ütősökkel előadott guajira, vagy éppen a gyors és ritmikus guaganco dallamát, ritmusát is.
Elsa Valle - ének
Winand Gábor - szaxofon, fuvola
Petz Bálint - gitár
Barcza Horváth József - bőgő
Szabó Csaba - ütőhangszerek
„Bor és szerelem" Sebestyén Márta népdalénekes és Andrejszki Judit barokkénekesnő rendhagyó zenei találkozása és dalkóstolója a reneszánsz és a népzene asztaláról.