Helyszínek





Nagyharsány és a Szoborpark 
Nagyharsány
A Szársomlyó hegy ölében, a Villányi hegység déli lejtőjén fekvő 1730 lelkes település. A faluban szép számmal vannak még múlt századi klasszicizáló parasztházak, a pincesoron álló több présház pince is említésre méltó, helyi védettséget élveznek. Gótikus stílusú, református műemlék temploma az Európai Bordalfesztivál egyik illusztris helyszíne.

Szoborpark - Villány és Nagyharsány között 

A villányi kőbányára épülő Siklósi Kerámia Alkotóház és a Villányi Kőszobrász Alkotótelep 1968 óta a világ művészeti mozgalmaira élénken reagáló, ezekkel közvetlenül kapcsolatban álló, a kísérletezéseknek is helyt adó művészeti műhely. Az itt készült jelentős munkákból jött létre a Villányi Szoborpark és a Siklósi Alkotóház gyűjteménye. Az intézmény rendszeresen szervez szabadiskolai kurzusokat és a PTE Művészeti Karával közösen elindított egy speciális művészetoktatási programot is. Az Alkotótelep elmúlt három évének kiemelkedő projektjei: hét, többségében nemzetközi szimpóziumot, hat kiállítást, nyolc szakmai kurzust, két workshopot, két konferenciát, két összművészeti rendezvényt szervezett, melyekben a video és digitális alkotások, kapták a legnagyobb hangsúlyt.


Kisharsány és a Vylyan terasz

Kisharsány


A Siklós-Villányi hegység lábánál fekszik, lakosainak száma 562 fő. A település a történelmi borvidéken kialakított "Borút" tagja. Közigazgatási területén főleg szőlőtermesztés és ehhez kapcsolódó borfeldolgozás folyik. A pincefaluban szinte minden infrastruktúrát sikerült kiépíteni. Református temploma műemlék jellegű.




Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Kisharsány határában


A festői környezetben fekvő pincészet nem csupán kiváló borairól híres: szeretnek minden alkalmat, ötletet megragadni, ami a művészetek és a szép borok találkozásából születhet, legyen az a művészetek bármely ága, amely értéket képvisel. Örömmel segítik - mint ahogyan az Ördögkatlan fesztivál esetében is - a friss, nyitott, tehetséges kezdeményezéseket.


Palkonya 


370 fős dél-baranyai falu, mely ma is hűen őrzi a XVIII. században betelepített német szőlőművesek építészeti kultúráját. A község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló pincesor. A népi építészeti emlékként védett épületegyüttes településszerkezeti, gazdálkodástörténeti- és egyben kiemelkedő esztétikai érték is. Országos műemléki védettség alatt áll Palkonya katolikus temploma, a Szent Erzsébet templom is, melyet a Batthyány család építtetett, ezen kívül helyileg védett műemlék a település 52 sváb parasztháza is.

Palkonya számára mindig is fontos volt a kultúra ápolása, közvetítése, melyet számos rendezvénnyel bizonyít. A kulturális élet éppúgy, mint a hétköznapi beszélgetések elválaszthatatlanok a bortól, és hagyományoktól.
Palkonya leglátogatottabb ünnepe a "Pünkösdi Nyitott Pincék", melyet a lakosság és a helyi Önkormányzat minden évben, pünkösd vasárnapján rendez meg. Ezen a napon minden pinceajtó megnyílik a borbarátok előtt. A kulturális eseményekkel, gyermekfoglalkozásokkal, lovas kocsikázással tarkított borkóstoló ünnepre a falu szeretettel várja vendégeit.
A falu kiváló akusztikájú körtemploma és történelmi pincesora biztosítja a helyszint évről évre az Európai Bordal Fesztiválnak.
Hagyományosan a falu apraja-nagyja együtt köszönti az újbort Márton-napkor lampionos felvonulással és a borszenteléssel.

Palkonya a 1999. óta tagja az Európai Kulturális Falu mozgalomnak, melynek során Európa 11 országának kicsiny falujával aktív kulturális és baráti kapcsolatot ápol. A közös munka eredményeként újság, könyv, kiállítások és közösségépítő fesztivál sorozatok születnek. 2007-ben Palkonya Európa Kulturális Faluja volt, mely során egész évben fesztiválok, programok színesítették a falu életét. www.palkonya.hu

A palkonyai műemlék pincékben folyamatos borkóstolás a fesztivál ideje alatt!

Beremend

Beremend Baranya, és egyben Magyarország legdélibb pontja, ahol három nemzetiség él nagy összefogásban. A határ átjárhatósága révén Baranya új déli kapuja.

A nyugodt település képet mutató, gazdag kulturális és természeti örökséget ápoló Beremendet a környék kiváló turisztikai lehetőségei, barátságos időjárási viszonyai, hatalmas zöld területei teszik vonzó idegenforgalmi célponttá. A hegyből kitermelt, kristálytiszta, 26°C-os karsztvízre épült a színvonalas kiszolgálást nyújtó helyi strand, mely Beremend egyik büszkesége.
Másik a Megbékélés Kápolna, mely azon a kilátó helyen épült fel, ahonnan a közelmúlt délszláv háborújának menekültjei láthatták, hogy a határ túloldalán lévő falvaik, templomaik miként válnak áldozatává az embertelen pusztításnak. Egyben emlékhelye a Beremendről és környékéről 1946-ban kitelepített sváb ajkú lakosságnak is. Ezen a helyen a különböző nemzetiségek és vallási felekezetek az egymás közötti békesség jegyében közösen építették fel az ökomenikus kápolnát.