Itt nem vagyok idegen semmit se csinálni.

Augusztus 2-án, mintha egy másik világba csöppentem volna. Fáradtan kezdtem meg utamat a mindennapi robotból Villány-Kisharsány-Nagyharsány felé, az Ördögkatlan fesztivál 5.napjára, melynek a Villány-hegység lankás lejtői, a felforrósodott, poros út menti szőlőlevelek sátrai és az arany színű nedű rajzolják keretét. Ilyen tán, nincs is…

Ilyen, hogy fesztelenül barátja mindenki mindenkinek, ilyen, hogy hullott vakolatú, düledező pajtákban barátai egymásnak az emberek. Ilyen, hogy program szól a kisgyermektől kezdve a középkorún át az idősebbnek is. Program szól nekünk, és hozzánk, mert megérint.

Megérint a 4 éves gyerekek ördögtánca, akik meztelen lábaikkal festékes iszapban pancsikolnak az élő zene ritmusára, megérint, hogy a Vylyan pincészetben (visszaváltható pohárból!) nem festivál-Coca-colat, hanem gyöngyöző bort iszok és ringok a kifeszített hintaágyban, és simogat a szél, míg a zenekar játszik, én pedig Keresztúryt várom, aki a maga mondanivalójával, például, hogy „ (…) Itt minden úgy maradt. A fejlődés annyi, hogy háztetőt már ritkábban lopnak alvó részegek fölül, valamint, hogy nem hangyás a kép. Hogy legyen újdonság, dehogyis mozdonyra, háromezer szalmakalapra ír ki tendert a MÁV. Ennyire telt tőlünk. Ilyenre sikerült a haza… Ha legalább ki volna minden világnyelven írva, hogy elnézést kérünk, a határátkelőhelyeken… Abban volna elegancia.” A legmagyarabbul szóló magyar. Itt megszólal magyar hagyomány és jelen-érték, és elfér úgy együtt, ahogy ma sajnos kevés helyen, európaiul. Megérint, hogy háromezer barátommal együtt, a Megbékélés kápolna dombjának lejtőjén feküdve hallgathatom Mozart Requiemjét, s a csillagokat nézve gondolkozom és érzek, e világi, és nem e világi dolgokból is (tán’) egyre többet. Zenei- kiállításos- happeninges- csendesüléses –nézelődéses –filmes –színházi -családi- Koszorú. Mozgásterápiás táncóráról megyek a palkonyai művelődési ház színházába, ahol városomból, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanulói adják elő karakteres, szókimondó darabjaikat jelenünk visszásságairól, dilemmáiról. Sírva vigadok. Teszek még egy sétát a foghíjasan telített palkonyai pincesorok között. Egy zárt pince tornácán fogyasztom el macisajtos uzsonnámat a Kiscsillag koncert előtt, akik bemondják, hogy vízilabdacsapatunk világbajnok lett, Bérczes László a fesztivál egyik szervezője pedig, hogy sok emigráns magyar honfitársunk, a fesztiválra, és a fesztiválért jön haza, s pontosabban értem e mondatot, annál, hogy ne legyek libabőrös. Az „egyetlen forradalmár” Lovasi búcsúzik: „ Onnan fogod tudni, hogy jól vagy, ha nem találsz senkit, akinek a helyébe lennél.” Nem, most senkit sem… Köszönöm, jól. Jövőre pedig visszajövök ide, magamhoz, mind az öt napra!

Nagypál Kata