Takáts Eszter: kicsit sanzonos, kicsit beat-es

Pécsett született, Zalaegerszegen nőtt fel, egyetemi éveit szülővárosában töltötte, és innen indult zenei pályafutása is. Persze nem minden előzmény nélkül, hiszen Takáts Eszter dalszerző-énekes már tizenöt éves korában tagja lett egy zalaegerszegi zenekarnak (Free Time Band), majd a szintén zalai Lukács Sándor zenésztársával 2005-ben megnyerték a veszprémi Utcazene Fesztivált.

Nyugodtabb élet, több dal

2009-ben Budapestre költözött, jelenleg pedig Dunaharasztiban él. Fiatal kora ellenére számos formáción túl van (Pavilon, GumiZsuzsi, Tea Culpa, Catsandox,), az utóbbi években azonban főleg szólókarrierjére koncentrál. Vagy mégsem? Zenekarok, városok - kísérletek, állomások. A dalszerzővel a VI. Ördögkatlan Fesztiválon beszélgettünk, ahol a szombati napon kétszer is fellépett: Nagyharsányban templomi, Palkonyán "világi" koncertet adott. Az énekest a nagyharsányi templomkertben "csíptük el" a fellépés előtt.

- Aki a GumiZsuzsi korszakból ismer, talán kicsit furcsállja, hogy egyre többször templomban adsz koncertet. Honnan jött az ötlet?

- Több mint egy évvel ezelőtt kezdődtek a templomi fellépések, amit egyik ismerősöm indított útnak, aki a pécsi Baptista Szeretetszolgálatnál dolgozik. Már akkor is volt néhány templomi közeghez passzoló dalom, s azóta még több született, hiszen a környezet inspirálóan hat. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy túl vagyok egy komolyabb életmódváltáson, és elkezdtek érdekelni a spirituális dolgok. A templomi fellépések annyira már nem voltak ismeretlenek előttem, hiszen általános- és középiskolás koromban énekeltem kórusokban, és többször felléptünk templomokban is. Örülök, hogy most ezt saját dalaimmal is megtehetem. Igyekszem környezetbe illő dalokat választani, így a régi, GumiZsuzsis dalokat itt nem játszom.

A teljes szöveg a ZalaMédia Online-on jelent meg.